Közbiztonság

Új tűzoltószertárt avattak Gödön

A 110 éves Gödi Önkéntes Tűzoltó Egyesület régi vágya valósult meg azzal, hogy május 15-én a város Rómaiak útján átadták a két gépkocsibeállóval és 60 négyzetméteres pihenő helyiséggel rendelkező új tűzoltószertárt, melynek építését 81 millió forinttal támogatta Pest Vármegye Közgyűlése. Az immár Vác-Göd Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületként működő önkéntesek tűzoltószertárának építéséhez 25 évre díjmentesen biztosította az ingatlant Göd Város Önkormányzata.

– A hivatásos tűzoltóság mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó egyesületek is számíthattak mindig a kormány támogatására – mondta Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki egyben tolmácsolta dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Vác és térsége országgyűlési képviselőjének üdvözletét, aki köszönetét fejezte ki az egyesület tagjainak a lakosság biztonsága érdekében kifejtett áldozatos tevékenységükért.

 Sölch Gellért a váci és a gödi önkéntes tűzoltó egyesület új szertárának átadásán arról beszélt, hogy 2010 óta az önkéntes tűzoltóságok száma 2,5-szeresére nőtt. Hozzátette, hogy jelenleg 689 önkéntes tűzoltó-egyesület működik az országban, ezek közül 68 egyesület önálló beavatkozó státuszban teljesít szolgálatot. Ez is azt mutatja, hogy a kormány egyaránt számít a hivatásos és az önkéntes tűzoltók munkájára, hogy biztonságosabb környezetben élhessünk – közölte a helyettes államtitkár. Sölch Gellért elmondta, hogy a kormány a tűzoltóság eszközeinek beszerzését is támogatta. A tűzoltóságok számára 2010 óta 1400 gépjárművet szereztek be, 2022 szeptemberében pedig megtörtént egy kétlépcsős illetményemelés első lépése – emlékeztetett.

Dr. Bíró Attila, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati szakmai koordinációért felelős helyettes államtitkára bevezetőjében átadta Tuzson Bence államtitkár, Göd országgyűlési képviselőjének jókívánságát, akinek – mint fogalmazott a helyettes államtitkár – elévülhetetlen érdemei vannak a tűzoltószertár létrejöttében. Hasonló elismeréssel beszélt Pest vármegye önkormányzatáról, amely 86 millió forinttal támogatta a szertár felépítését, a gödi önkormányzat pedig mindehhez 25 évre telket biztosított. Dr. Bíró Attila méltatta az önkéntes tűzoltók példás helytállását a közelmúlt dunai árvízi védekezésében, a mentési feladatok szakszerű ellátását a bekövetkezett közúti balesetnél, a természeti katasztrófáknál, viharkároknál. 

Ternay István, a Vác-Göd Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke ünnepi beszédében felidézte az elmúlt években végzett szervező és előkészítő tevékenységet, melynek eredményeként az egyesület új tűzoltószertárral gyarapodott. Köszönetet mondott a támogató Pest vármegyei és gödi önkormányzatnak, a Vác testvérvárosában, a Donauneschingen-ben működő önkéntes tűzoltó egyesület vezetőinek és tagjainak a jelentős szakmai és műszaki támogatásokért.A múlt megismétli önmagát, több mint 100 év elteltével végigjártuk elődeink útját. A mai naptól újra önkéntes tűzoltóknak ad helyet Göd városa is, és folytathatjuk elődeik útját” – jelentette ki Ternay István.

Juhász Attila, Magyarország piacvezető építőanyag kereskedelmi hálózatának, az Újház igazgatóságának elnöke, a gödi Piramis Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója kedves szavakkal emlékezett meg Ternay Istvánhoz fűződő több évtizedes barátságukról, az önkéntesek példaértékű közösségi szerepvállalásáról, a lakosság biztonsága érdekében kifejtett önzetlen tevékenységükről, akik nem csak szabadidejüket áldozzák fel a köz javára, de testi épségüket is kockáztatják. „Hősök vagytok mindannyiunk szemében, nagyon köszönöm nektek ezt a segítő hitvallást, ami jellemzi tevékenységeteket” – mondta Juhász Attila, a beruházás generálkivitelezője, az egyesület fő támogatója.

Andor Máté alezredes, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatóhelyettese ünnepi köszöntőjében kiemelte: a vármegyében az önkéntesség kiemelkedően fontos szerepet tölt be a tűzesetek és a műszaki mentések a elhárításában. A váci-gödi egyesület tevékenységének elismeréseként az igazgatóság nevében emléklapot adott át Ternay Istvánnak.


Az ünnepség kedves színfoltja volt, amikor a német és a váci-gödi egyesület vezetői kölcsönösen méltatták színvonalas együttműködésüket, melyet emléktárgyak ajándékozásával is kifejezésre juttattak.

Az avató ünnepségen jelen volt Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke, Imre Zsolt,  Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, dr. Maruszki Gábor, a Váci Járási Hivatal vezetője, Kammerer Zoltán, Göd díszpolgára, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, és Kiss Zsolt, Vác alpolgármestere.

 Vetési Imre/MTI

Fotó:KesziPress

Még szintén érdekelheti...