fejlesztés

Olcsóbbak a lakáshitelek, de még mindig magasak az ingatlanárak

Habár elsőre furcsán hangozhat, mégis idén még nem voltak ilyen alacsonyan a lakáshitelek törlesztőrészletei, mint a májusi hónap elején. Úgy tűnik, hazánk kezd kilábalni az inflációs sokkból, amely javuló tendencia már a tavalyi év decemberében elkezdődött. Ezt alátámasztja az is, hogy 2022 végén már néhány hazai kereskedelmi bank – köztük az Erste és az OTP Bank – is csökkentette a kamatait.

2023-ban – a jelenlegi gazdasági tényezőket figyelembe véve – egy optimistább forgatókönyv szerint alakulhat az év: a lakásárak drágulásának mérséklődése továbbra is érezhető lesz a piacon, ám ennek ellenére sem számít az MNB a hitelkereslet fellendülésére a még továbbra is kedvezőtlen kamatkörnyezet miatt. Egy jó hírt azonban tartogathat az év második fele a hiteleseknek: az év végére akár csökkenhetnek a hitelkamatok.

Túl vagyunk a hitelkamatok csúcspontján

A jelenleg elérhető statisztikák szerint már túl van a magyar lakosság azon a ponton, amely a hitelkamatok rekord magas értékét jelenti. A januárban regisztrált adatokhoz képest bátran mondhatjuk, hogy javul a hazai kamatkörnyezet, és egyre több hitelintézetnél figyelhető meg a lakáscélú hitelek kamatainak csökkenése. A statisztikákat figyelembe véve a legnépszerűbbnek mondott, 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök kamata áltagosan 8,8 százalék, ami 4,5 százalékponttal emelkedett az utóbbi három évben. A csúcspont a különböző konstrukciók esetén eltérő, azonban a tavalyi év decemberében, illetve idén januárban tetőztek a hitelkamatok: néhány pénzintézet esetén 10 százalék feletti értékkel is találkozhattunk. Szakértők szerint továbbra is elmarad a hitelfelvételi volumen a magyar lakosság körében a korábbi évek statisztikáitól, nagyjából harmadannyi újonnan megkötött hitelszerződésre számíthatunk, mint egy évvel ezelőtt.

Túlkínálat uralhatja az ingatlanpiacot

A hitelpiaci visszaesés a lakáspiaci forgalomra is rányomta a bélyegét: több, mint 20%-kal esett vissza az adásvételi volumen a 2021-es adatokhoz képest, és még azóta is ezzel a kihívással küzd a magyar ingatlanpiac. Mégis, a lakáspiaci mélyponttól messze van még a piac, az árak mérséklődése csupán bizonyos ingatlan-szegmenseket érint. Például az új építésű ingatlanok esetén országosan jellemző tendencia az árak kismértékű emelkedése.

Azt már egyértelműen mondhatjuk, hogy ismét trendforduló előtt áll a piac: bizonyos régiókban már a kereslet helyett a kínálat uralja a magyar lakáspiacot. Az első negyedév végére a vevők több mint 50 százaléka eltűnt a piacról, sokan választják stratégiájuknak a kivárást. A kereslet ilyen mértékű visszaesésének hátterében egyértelműen a kedvezőtlen kamatkörnyezet és az eldurvuló infláció áll.  Az eladókkal szemben így a vevők kerültek jobb alkupozícióba, mivel az eladók kénytelenek voltak – az ingatlanárak mérséklődő emelkedése miatt – a korábban megállapított eladási árakkal visszatérni a kínálati oldalra.

A Dunakanyar régiójában továbbra is a lakóingatlanok felértékelődése a megfigyelhető tendencia, a friss statisztikák szerint a négyzetméterenkénti átlagár néhol már alig marad el a 900 ezer forinttól. Ennek értelmében egy átlagos paraméterekkel rendelkező ingatlan kínálati ára meghaladhatja akár a 60 millió forintot is, de ingatlan szegmensenként eltérő a kínálati árak skálája.

Forrás: Creditline.hu

Még szintén érdekelheti...