Emlékezés

Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a fővárosi Szemlőhegyi-barlangnál

Rengetegen vettek részt a hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson a magyar hegymászók és barlangászok emlékhelyének sziklájánál Budapesten, a Szemlőhegyi-barlangnál 2023. május 30-án. Suhajda Szilárdot nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést. A család kérésének megfelelően Szilárd földi maradványait a hegyen hagyják.

2023. Március 23-án indult útjára a profi hegymászó, hogy valóra váltsa soron következő nagy álmát és elérje a Mount Everest csúcsát serpa teherhordók és pótlólagos oxigénhasználat nélkül. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mind a szélsőséges időjárási körülmények, mind Szilárd kritikussá vált fizikai állapota már nem tette lehetővé, hogy befejezze az expedíciót.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

MTI/Suhajda Szilárd közösségi oldala

Még szintén érdekelheti...