gasztronómia

Hétéves a Dunakeszi Kispiac

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken délután, amikor ellátogattunk a régió egyik kedvelt, a napokban 7 éves születésnapját ünneplő szabadtéri piacára, amely bőséges, minőségi áruválasztékával és különleges hangulatával a környező településekről is vonzza a házi készítésű termékeket kereső vásárlókat.

Egymás mellett sorakoznak a közelmúltban kiépített modern standok, melyekről már messziről érezni lehet az ínycsiklandozó friss, gyönyörű színű libatepertő, a füstölt kolbász és sonka, a kovászos pékáru illatát, magával ragadó a piros földi eper, a hatalmas gombák, a különleges sajtkészítmények, a zöldség- és gyümölcsféleségek gazdag látványa. 

– Nagyon szeretjük a repülőtéri kispiac árukínálatát, megnyitása óta szinte minden pénteken itt vagyunk – mondja elismerően Dömötör Rita, aki elárulta, hogy Fótról járnak vásárolni Dunakeszire, mert itt minőségi, jóízű, házi készítésű termékeket vásárolhatnak.

Kovács Zsuzsa és Dömötör Rita

– A nagyüzemi készítményekkel szemben mi a termelői piacon vásárolt húst, kolbászt, tojást, tejterméket részesítjük előnyben, mert tudjuk, hogy honnan származik, kitől vásároltuk. A házi készítésű termékek ízvilága sokkal finomabb, arról nem is szólva, hogy egészségesebb.  Ár-érték arányban többet és finomabbat kapok a pénzemért, mint egy üzletláncban – hallhattuk Dömötör Ritától.

Jó volt látni és hallani a hétvégi bevásárlásra érkezett vásárlók és a termékeiket kínáló árusok közvetlen, jó hangulatú beszélgetését, szakmai eszmecseréjét a finomságok elkészítésének fortélyairól.

A hús, a tejterméket, sajtok „birodalma” közelében fedeztem fel egy házaspárt, akik palántákat kínáltak a standjukon.

– Saját növényeket szaporítok, és ezeket árusítom. A piacon tavaly kaptam lehetőséget, aminek nagyon örülök – tájékoztatott Fótos Jánosné Gyöngyi, aki férjével együtt szolgálta ki a vásárlókat.
– Mit tapasztal, a vásárlók hogyan fogadják azt, hogy Dunakeszin már hét éve működik ez a termelői kispiac?
– Akikkel én beszéltem, valamennyien dicsérik, örömmel jönnek, mert nagy a választék, jók a termékek. Szeretik és ragaszkodnak is a házi jellegű készítményekhez, mert tudják, hogy honnan, kitől származik az áru – foglalta össze sokak véleményét.

Fótos Jánosné elmondta, hogy a Barátság úti lakótelepen havonta kétszer kinyitó kispiacon is árusítanak. – Ott is kerti és szobanövényekkel, palántákkal és jó szívvel várjuk a vásárlókat – mondta. Hozzátette: a lakótelepen élő idős emberek közül van, aki kijár a repülőtéri piactérre, de a belvárosban élők többségének messze van az otthonától. – Azt szeretnék, ha a lakótelepen gyakrabban lenne piacnap, még nagyobb áruválasztékkal – ismertette a vásárlók igényét Fótos Jánosné.  

A Fótos házaspár

A hétéves születésnapját ünneplő – ma már országos hírű – dunakeszi kispiac „anyja és mindenese” Kovács Zsuzsa, aki példaértékű elszántsággal és kitartó szervező munkával nemcsak a dunakeszi, de a környező települések családjainak is hétről hétre különleges gasztronómiai örömet szerez.

  • Itt minden a vásárlókról és a termelőkről szól, értük történik – mondja a piacot működtető Kovács Zsuzsa. A kezdetektől érezzük a vásárlók bizalmát és szeretetét, a szülinapunk alkalmából ezért szeretnénk megajándékozni őket. „Kispiac7!” nyereményjátékunk június 10-ig tart, még rengeteg termelői felajánlás vár kisorsolásra a vevőink között!

A piaccal kapcsolatos legfontosabb tapasztalatom, hogy vásárlóink megbecsülik a munkát, ami a háztáji, kistermelői élelmiszer előállításával jár, értékelik a magas minőséget, örülnek a termelővel való találkozás és közvetlen vásárlás lehetőségének. Hét év alatt folyamatosan javultak az árusítási körülményeink, jó kapcsolatunk van az önkormányzattal, támogató közegben működhetünk.

De egy pillanatra sem dőlhetünk hátra: folyamatosan dolgozni kell a kínálat bővítésén, a kieső árusok pótlásán. Ez különösen a Barátság úti piacnapjainkra igaz. Látogatóink számára a finom ízek mellett izgalmas, vonzó programok szervezése a célunk. Szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni és szokássá tenni a piacra járást – sorolja szinte egy szuszra.

Nagyon őszintén beszél arról is, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt kevesebbet vásárolnak az emberek, mert vékonyabb a pénztárcájuk. – Különösen hálásak vagyunk mindazoknak, akik az élelmiszerre, zöldségre vagy gyümölcsre szánt pénz egy részét itt költik el a piacon, közvetlenül hozzájárulva az árusító családok megélhetéséhez. A kistermelők a megnövekedett költségeiket az átlagosnál kisebb mértékben hárítják át a vásárlókra, mert a túlélésük záloga a vásárlók megtartása – ismertette Kovács Zsuzsa, aki összegzésképpen kiemelte, hogy a termelők és a vásárlók egymásra találása, egymás melletti kitartása jó esélyt ad a piacok további fejlődéséhez.

  • Összetartó csapatot alkotunk, összefogással, rugalmas alkalmazkodással igyekszünk úrrá lenni a helyzeten. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt csinálhatom – mondta Kovács Zsuzsanna.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...