aktuális

Százezer diákmunkás dolgozhat a nyáron

Az idei nyári szezonban becslések alapján országosan százezer diák vállalhat munkát számos területen a kereskedelemtől kezdve a vendéglátáson át az iparig és a mezőgazdaság területéig – tájékoztatta a Meló-Diák iskolaszövetkezet az MTI-t kedden.

Kiemelték, hogy a diákmunkások átlagos órabére az iskolaszövetkezetnél 1700 forint körül alakul, de a kézhez kapott fizetés akár 5-10 százalékkal is meghaladhatja a hirdetések alapján számított összegeket.
    Bár a diákmunka szezonalitása évről-évre csökken, a nyári időszakban átlagosan még mindig 40-45 százalékkal nő a foglalkoztatott fiatalok száma – jelezték.
    Kott Zoltán, a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója a közleményben megjegyezte, hogy a diákmunka iránti keresletet idén a magas infláció is erősíti, egyre többen vannak, akik alapvető szükségleteik fedezése érdekében kénytelenek munkát vállalni.
    A kínálat tartja a lépést a megnövekedett kereslettel: bár a kereskedelemben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a diákmunka-lehetőség, a vendéglátásban, a strandokon, a fesztiválokon és – döntően a szabadságolások kiváltására – az üzemekben is sok diákot várnak – jegyezte meg. Mindenki talál munkát, aki keres, a Meló-Diák honlapján jelenleg mintegy hatszáz lehetőségből lehet válogatni – tette hozzá.
     Az iskolaszövetkezetnél nagyjából 40-60 százalék a budapesti és a vidéki munkalehetőségek aránya, és hasonló a megoszlás a fizikai és a szellemi-irodai pozíciók között is az előbbiek javára.
    A legjobban idén is a komolyabb szaktudáshoz kötött pozíciókban – például a gépészmérnöki vagy az IT-munkakörök -, valamint egyes hostess-munkákkal lehet keresni, a legszerényebben pedig a telefonos és betanított fizikai munkák fizetnek.
    A diákok körében a legkeresettebbek a Balaton környékén, strandokon, csúszdaparkokban, vendéglátóhelyeken, fesztiválokon meghirdetett álláslehetőségek, de sok helyen a mezőgazdasági munkák is a népszerűbbek közé tartoznak.
    Sok olyan pozíció is van, amelyben a szezonalitás nem érvényesül: számos kereskedelmi, feldolgozóipari, gyorséttermi, irodai, mozis álláshely egész évben nyitott a diákok előtt.
    A magyarországi pozíciók mellett a szövetkezet tengerentúli munkalehetőségeket is kínál: a Camp America és az Au Pair programra az idén rekordszámban, több mint 400-an jelentkeztek, akik közül 350-en tudtak kiutazni, 50-nel többen, mint 2022-ban – számolt be Kott Zoltán.

MTI

Még szintén érdekelheti...