fejlesztés

Új idősotthont adtak át Szobon

Átadták Szobon a Védőszárny Idősotthont csütörtökön – adta hírül az MTI.  Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen arról beszélt, ebből a fejlesztésből is látható, hogy Magyarország jól gazdálkodik az európai uniós forrásokkal.

A Dunakanyarban, barátságos, természeti környezetben, 250 millió forintos összköltséggel kialakított idősotthon ideális azoknak, akik békésen és komfortosan szeretnék tölteni mindennapjaikat aktív koruk után – mondta Rétvári Bence a Pest vármegyei településen.

A térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy az új intézmény tizenegy új munkahelyet is teremt. Az idős emberekről gondoskodás olyan munka, amire „születni kell” – jelentette ki. Hozzáfűzte, „kormányzati szinten” is arra törekednek, hogy minél több idős emberről tudjanak gondoskodni, akár saját otthonában, akár bentlakásos intézményben.
    

A bentlakásos intézmények férőhelyeinek száma 2010 óta 54 ezerről 59 ezerre növekedett. A „többletkapacitás” mellett Rétvári Bence kiemelte a „többletfinanszírozást” is; az idősotthonoknál a támogatás 635 ezerről 1 millió 359 ezer forintra emelkedett.

    Százezres nagyságrendben nőtt azoknak a száma, akik megszokott környezetben kapják meg a szükséges gondoskodást – fűzte hozzá az államtitkár -, a házi segítségnyújtás finanszírozása 145 ezerről 463 ezer forintra emelkedett 2010 óta.
    „Nagyszüleink generációjának nem tudunk eleget köszönni, a tisztelet egyik megnyilvánulása, hogy az időskor biztonságát garantáljuk” – mondta Rétvári Bence.
    Kitért arra is, hogy „nehéz időket élünk”, az elhúzódó háborús konfliktus gazdasági hatásai is elhúzódnak. Szankciók, emelkedő árak, nagyobb energiaköltségek, alapanyag-problémák, mindent nehezebb beszerezni – sorolta a politikus. Rámutatott: „ilyen szankciós, áremelkedéses időkben” is sikerült létrehozni ezt az idősotthont.
    „Ebből a fejlesztésből is látható, hogy hatékonyan tudjuk felhasználni az európai uniós forrásokat; elszomorítónak tartjuk azt a kirakateljárást”, amelyet Magyarország ellen folytatnak – jelentette ki Rétvári Bence.
    A Védőszárny Idősotthon 32 férőhelyes intézmény két-, három- és négyágyas szobákkal.

Fotó: Rétvári Bence Facebook-oldala

Még szintén érdekelheti...