fejlesztés

Ilyen lesz az új iskolaváros

Mintáztatásnak nevezett bejáráson ismerkedtünk meg közelről, kívülről-belülről az épülő Dunakeszi Diáknegyeddel. Megnéztük az uszodát, a tornacsarnokot, az osztálytermeket, az aulát, a tornapályát és hogy mindezeket milyen kültéri sétányok, ülőfelületek, parkosított területek keretezik majd.

Az ütemtervhez képes gyorsabban halad a Dunakeszi Diáknegyed építése, erről az e heti sajtónyilvános bejáráson mi magunk is meggyőződhettünk. A kültéri mintáztatásnak nevezett eseményen a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Laterex Építő Zrt. konzorciuma projektismertetés keretében bemutatta a használni kívánt kültéri burkolatok, kerttagolást, parkosítás, lámpákat, ülőfelületeket, valamint az épülő komplexum minden elemét.

A rendezvényen részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára, Kárpáti Tibor vezető-kormányfőtanácsos, Dióssi Csaba polgármester, valamint a kivitelező cégek képviselői.

Bejártuk az uszodát, az állványokon a mennyezettel dolgoztak a szakemberek. A hatalmas medence kiváló helyszínnek ígérkezik a majdani úszóversenyekhez, az úszás oktatáshoz és a lakossági sportoláshoz. Következő állomás a gimnázium sportcsarnoka volt, ahová belépve azonnal elfogta az embert az irigység, hogy bár mi is ilyen körülmények között járhattunk volna tornaórára, mint amilyen hamarosan itt kialakul.

A magasban kialakított többsoros lelátóról minden rendezvény és sportesemény nézőként is garantálja az élményt. Innen léptünk be a gimnázium épületébe, ahol a folyosókról a tantermekbe is bekukkantottunk, de azt is láthattuk, ahogy épp az aula padlófűtés csöveit fedik be betonnal. A két iskolát összekötő és egyben elválasztó étkező előtt elhaladva értünk át a technikum épületébe, onnan pedig a tanműhely szárnyba. Érintettük a technikum épülő tornapályáját is, a kirajzolódó körvonalak, futópályák már most jól vázolják, mi vár itt a diákokra. A kivitelezők a túrát úgy szervezték, hogy épületen kívül érkezzünk vissza a bejárathoz ezzel is érzékeltetve, mekkora területről is van szó.

„A Diáknegyedből mindenki profitál. Szinte nincs olyan dunakeszi lakos, akit ne érintene a beruházás. Rendszeresen részt veszek az egyeztetéseken, személyesen tapasztalom a professzionális munkát és rugalmas együttműködést a kivitelezőktől. A legjobb kezekben vagyunk. Ezt igazolja az a tempó is, amivel a kivitelezés halad” – nyilatkozta a polgármester az építkezésről.

A komplexum 13 hektáron terül el, ebből 7 hektár marad meg parknak, kertnek, zöldfelületnek, sétányoknak. Bár az épületek már állnak, a munka még mindig látványos. Egy hete indult a Klapka utcai körfogalom építése, a polgármester kérésére úgy, hogy az autós forgalmat minél kevésbé zavarják a munkálatok. „Mindent megteszünk azért, hogy a várható forgalomnövekedés a lehető legkevésbé terhelje a környező utcákat” – mondta Nyíri Márton környezetvédelemért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester.

„A Dunakeszi Diáknegyed elsősorban az itt tanuló diákoknak és tanáraiknak készül, de épül azoknak is, akik majd valamilyen rendezvény apropóján látogatnak ide, valamint azoknak, akik csak erre járnak” – mondta a bemutatón Kiss Szabolcs, az Incorso generáltervezője.

Néhány érdekes számadat a DDN építéséről:

✅7 hektár külterület

✅40.000 cserje

✅389 fa

✅11.500 méter fémlemez fedés

✅12.500 m2 homlokzati hőszigetelés és téglaburkolat

✅65 kamion tégla

✅35 kamion habarcs

✅9800 m2 aszfalt

✅13900 m2 térkő

✅3600 m2 gumiburkolat

✅400 kertvilágító lámpa

✅4800 m2 útszegély

✅4600 fm kerti szegély

✅2000 m2 zöldtető

✅400 m kerítés

✅39 köztéri lámpaoszlop

✅300 parkoló

Az épületek összes hasznos területe pedig több mint 30000 m2


Szeredi Helga

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...