Belföld

Rétvári Bence: a kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot

    Lakitelek, 2023. július 8., szombat (MTI) – A kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot mind az országban, mind a határokon kívül – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Lakiteleken, az országos polgárőr napon.

    Rétvári Bence azt mondta, ha nincs a rend fenntartva a rendőrök vagy a velük együttműködő polgárok által, akkor az emberek a szabadságukat nem tudják megélni. „Ha rend van, akkor az erős és a gyenge egyenlő jogokkal rendelkezik, mert az állam, a rendőrség megóvja a gyengét az erősebb önkényeskedésétől, ezért a rend az alaptétele a szabadságnak” – hangoztatta.

    Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a bűncselekmények száma és Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon.

    2010 óta több mint két és félszeresére növekedett az az összeg, amit közbiztonságra, az emberek mindennapi biztonságának megvédésére fordíthat a kormány, és pénteken úgy fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, hogy a biztonságra, a magyar emberek védelmére jövőre 168 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, mint az idén – emlékeztetett az államtitkár.

Lakitelek, 2023. július 8. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az Országos Polgárõr Szövetség és a Lakitelek Népfõiskola szervezésében megrendezett XXVIII. országos polgárõr napon Lakiteleken a Hungarikum Ligetben 2023. július 8-án. MTI/Bús Csaba

    Rétvári Bence köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, akik az elmúlt évben összesen tízmillió járőrórát, a rendőrökkel és a határvadászokkal közösen pedig 393 ezer járőrözési órát teljesítettek.

    A polgárőrök számára a másik ember biztonsága a fontos. A saját szabadidejük részét mások biztonságára szánják, mindig ott vannak, és mindig lehet rájuk számítani – méltatta a polgárőrök munkáját beszédét zárva az államtitkár.

    Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója elmondta: Magyarország kormánya elismeri és köszöni a több mint 60 ezer polgárőr áldozatos munkáját.

    Hozzátette, a polgárőrök számíthatnak a kormány támogatására, a magyar emberek pedig számíthatnak a polgárőrök munkájára. Kiemelte: az elmúlt években a polgárőrök és a kormány sok ügy mellett állt ki közösen, és segítik egymást céljaik elérésében.

    Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt év volt a legsikeresebb a polgárőrség történetében. A költségvetés meghaladta a 2 milliárd forintot, a polgárőrök 10 millió munkaórát teljesítettek, több tízezer rendezvényt biztosítottak, és sikeresen részt vettek a határvédelemben is – részletezte.

    Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója azt mondta, a jól szervezett polgárőrség garancia arra, hogy békesség legyen az országban. Egy polgárőr akár egyenruhában van, akár anélkül, állandóan készenlétben van – fűzte hozzá.

    Az ünnepi köszöntők után a fiatal polgárőrök fogadalmi esküt tettek.

Lakitelek, 2023. július 8. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Túrós András, az Országos Polgárõr Szövetség elnöke (k) elismeréseket ad át az Országos Polgárõr Szövetség és a Lakitelek Népfõiskola szervezésében megrendezett XXVIII. országos polgárõr napon Lakiteleken a Hungarikum Ligetben 2023. július 8-án. MTI/Bús Csaba

Még szintén érdekelheti...