Közlekedés

Fokozott rendőri ellenőrzés várható az utakon

A budapesti rendőrök 2023 júliusában 62 alkalommal tartottak ellenőrzést a főváros útjain a balesetek, az illegális gyorsulások, „driftelések” és engedély nélküli átalakítások megelőzése, megszakítása és szankcionálása céljából. A következő nagy akció ma veszi kezdetét.

Az év hetedik hónapjában 747 esetben került sor valamilyen intézkedésre; sebességtúllépés miatt 160 helyszíni bírságot, 79 közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint egy szabálysértési feljelentést és 2 közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel. A leállítás nélküli sebességtúllépésekről 1387 felvétel készült – olvasható a police.hu-n.

„Drifteléshez” kapcsolódó szabályszegések miatt 8 emberrel szemben alkalmaztak helyszíni bírságot, valamint egy alkalommal szabálysértési feljelentést tettek. Az akciók a sebességméréseken felül a gépjárművek engedély nélküli átalakítására is kiterjedtek, amik során az azokkal összefüggő szabálytalanságok miatt 9 helyszíni bírságot szabtak ki, 6 szabálysértési feljelentést tettek, illetve 6 járműnek a forgalmi engedélyét is elvették a helyszínen – áll a rendőrség közleményében.

Ittasság gyanúja miatt 14, míg bódultság gyanúja miatt 2 vezetőt fogtak el, továbbá 16 embert mintavétel céljából állítottak elő. Körözés miatt 5 ember fogtak el az akciók során, valamint 27 esetben éltek büntető feljelentéssel.

Hiányos világítás, kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben vagy lejárt műszaki érvényesség miatt, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt további 180 helyszíni bírságot és 141 közigazgatási bírságot szabtak ki, illetve 64 szabálysértési feljelentést és 5 közigazgatási jegyzőkönyvet töltöttek ki.

Indul az újabb nagy rendőrségi akció

2023-ban már több több EU-s szintű akciót is végrehajtott a magyar rendőrség a ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szervezésében. A következő ilyen átfogó akciót augusztus 7-e és 13-a között tartják. Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan a megengedett sebességet túllépő járművezetőket szűrik ki.

Az idén még hátralévő ellenőrzések dátumai és típusai:

  • szeptember 16–22.: „Roadpol Safety Days” Biztonsági Napok az Európai Mobilitási Héttel egy időben;
  • október 9–15.: „Focus on the Road” ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére;
  • november 6–12.: teherautók és buszok ellenőrzése;
  • december 11–17.: alkoholos vagy drogos befolyásoltság ellenőrzése.

Forrás: police.hu

Még szintén érdekelheti...