fejlesztés

Két csoportszobás mini bölcsőde épül Letkésen

Letkés Község Önkormányzata bölcsőde építésére nyert támogatást a „Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése” TOP_PLUSZ-3.3.1-21-PT1-2022-00017 kódszámú pályázat alapján. A pályázati forrásnak köszönhetően két csoportszobás mini bölcsőde építésére kerül sor.

A vissza nem térítendő támogatás összege 293.923.525 Forint. A projekt európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, és hiánypótló beruházást jelent Letkés és a környező települések számára.

Az ünnepélyes alapkőletétel és projektnyitó rendezvény alkalmával megnyitó beszédet mondott Huszák Tamás, Letkés község polgármestere, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke.

Az elhangzottak szerint a bölcsőde megnyitása vonzóbbá teszi a települést a családot tervező fiatalok számára, s ezzel hozzájárul a
község és a régió elöregedésének megállításához. Mindemellett az intézmény új munkahelyeket is teremt majd.

Ez az infrastruktúra-fejlesztés hiánypótló beruházás a környéken. Letkés község a hátrányos helyzetű Szobi kistérségben található, az Ipoly mentén, a Börzsöny lábánál fekszik. Az új bölcsőde megépítése megoldást nyújt a gyermekek elhelyezésében a településen és környékén élő édesanyák számára, lehetővé teszi, hogy a gyermekvállalás után ismét munkába álljanak.

A fejlesztés megvalósítása várhatóan 2024 júliusáig tart, a tervezettek szerint az intézmény 2024 őszén nyitja majd meg kapuit a kisgyermekek előtt. A tervezett épület két csoportszobás mini bölcsőde, 14 gyermek ellátására lesz alkalmas. Az épület belső, fűtött alapterülete 125m2, a hozzátartozó terasz 55m2. Az energiahatékonyság és akadálymentesség biztosítása kiemelt jelentőséget kapott a tervezés során. Az épület tetőszerkezetére 6kw-os napelemrendszert telepítenek, ami a teljes villamosenergia-fogyasztást fedezi majd, s ezáltal nagy mértékben csökkenti a rezsiköltségeket.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...