Kitekintő

Erdélyi barangolás – Korond és turistacsábító vidéke  

Erdélyi felfedező útjaim alkalmával – sok hazánkfiához hasonlóan – szinte mindig ellátogatok a Hargita megyei Korondra, melynek kézműves mesterei kitűnő alkotásokkal örvendeztetik meg a szépre fogékony vándort. Ha csak tehetem, akkor a gyönyörű Királyhágón átkelve, utamat folytatva megcsodálom az 1764-ben épített négy fatornyos református templomot Körösfőn, majd a sóbarlangjáról nevezetes Parajd érintésével közelítem meg a települést. Már messziről feltűnik a főút két oldalán egymást váltva sorakozó kézműves és sok egyéb terméket kínáló üzletek színes kavalkádja.

-Az augusztusi nagy melegben is rengeteg turista keresi fel a község és a környező vidék természeti szépségeit, ismerkedik a helyi értékekkel, a kézműves mesterek egyedi kerámiaalkotásaival – tájékoztat Ravasz Imréné Rózsika, a családi vállalkozásban működő ötven férőhelyes Evelyn Panzió és kézműves üzlet tulajdonosa.

– Korond több évszázada híres a helyi fazekas mesterek által készített, művészeti kivitelű kerámiakülönlegességekről, melyek iránt óriási a kereslet. Elődeink kényszerből kovácsoltak előnyt, hiszen Korondon és a környéken agyagos a talaj, ami nem igazán alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, viszont remek alapanyag a kerámia készítéséhez. Ezt ismerték fel anno a korondi emberek, akik a különböző formájú kerámiákat a közeli és távolabbi településeken elcserélték árpára, búzára, rozsra, kukoricára. Így kezdett kialakulni a ma már messze földön híres korondi kerámiakészítés, melyre nagyon büszkék vagyunk – mondta az üzletasszony.

Ravasz Imréné örömmel újságolta, hogy napjainkban is vannak neves kerámiakészítő műhelyek – köztük is a legismertebb Pál Antalé, Vészti Mihályé, Józsa Jánosé – melyek remek, a népi motívumukat megörökítő alkotásaik mellett számos különlegesség fogadja a turistákat Korondon. Igazi unikumként tartják számon a Sóvidék egykori fürdőhelyét, melynek vize napjainkban is kitűnő „orvosság” az ízületi betegségekre és a meddőségre is. Sokan keresik fel a község egyik látványosságát, a vízi malmot, melyben a helyben tenyésztett ízletes pisztrángot fogyaszthatnak el a vendégek. Nem akármilyen attrakciót és élményt kínál a hegyi kocsikázás, de sokan „zarándokolnak” el a falu szélen gazdálkodó és állattartással foglalkozó családhoz is, hogy megkóstolják különleges ízvilágú sajtjaikat.

– Korond kiváló adottságokkal rendelkezik, amit felfedeztek a magyarországi turisták is – köztük nagy örömünkre sokan érkeznek Dunakesziről is, ahonnan például Kárpáti Zoltán önkormányzati képviselő úr minden évben elhozza az erdélyi jutalomtáborban résztvevő diákokat és az önkormányzati delegáció tagjait, de a Dunakanyar többi településéről is sokan látogatnak el hozzánk -, akiket a községben kiváló szálláshelyek fogadnak. Korond ragyogó bázisa, kiindulópontja egy-egy csillagtúrának, ahonnan könnyen megközelíthető a különleges élményt kínáló közeli parajdi sóbánya, Szovátán a Medve-tó, az ezeréves történelmi határ közelében a Békás-szoros és a Gyilkos-tó, a kőrispataki kalapmúzeum, Székelyudvarhely mellett a mini erdélyi kastélypark, Székelykeresztúron Petőfi körtefája, a Gyárfás-kúria, az edzettebbek meghódíthatják a székelyek szent hegyét, a Hargitát.

Korondon és a térségében megszámlálhatatlan képzőművészeti és kulturális érték, történelmi emlékhely, gyönyörű természeti környezet és vendégszerető székely vállalkozók várják a turistákat – hangzottak Ravasz Imréné hívogató szavai, aki férjével és három lányukkal működtetik a sikeres családi vállalkozásukat.

Mi mást is mondhatnék annyi szép élmény birtokában, hogy aki még nem járt Erdélyben, az, ha teheti, kerekedjen fel, és fedezze fel a csodálatos Erdélyt, Móricz Zsigmond tündérkertjét.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...