Sport

Rubint Réka: az óráimon egy szabály van, hogy nincs szabály 

Hétfőn még a kora esti órákban is jócskán elérte a hőmérő higanyszála a 34 Celsius fokot, ám szemmel láthatóan a kánikula sem tántorította el a sportolni vágyó több száz dunakeszi lakost, akik folyamatosan érkeztek a Katonadombra, ahol hazánk egyik legnépszerűbb sztáredzője, Rubint Réka tartotta a Mozdulj, Dunakeszi! edzését.

A sporteseményt Juhász Ádám, a Dunakeszi Programiroda munkatársa nyitotta meg, akit gyerekkora óta lenyűgözi Rubint Réka profizmusa és a sportszeretete, akinek még az edzői ars poecitájából is idézett köszöntőjében. Az edzés előtt idén is készségesen nyilatkozott a Dunakeszi Polgárnak Rubint Réka.

A nyár esti 34 fokos meleg ellenére is százakat vonz a sport szeretete és az ön személyisége. Milyen érzés felállni a színpadra és köszönteni a sok lelkes sportszerető dunakeszi hölgyet és urat, akikkel egy órán keresztül együtt edzenek?

Az időjárástól függetlenül – ha esik a hó, ha téli fagyos idő van vagy, mint ma, tombol a kánikula – mindig óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy az emberek a jelenlétükkel bizalmat szavaznak nekem, ami nagyon nagy dolog a mai világban.

Hosszú évek óta hazánk egyik legismertebb és legnépszerűbb oktatója. Mi az, ami ilyen gazdag edzői múlttal a háta mögött még mindig arra inspirálja önt, hogy rendszeresen tartson edzéseket országszerte?

Az emberek és a sport szeretete, az az energia, amit átadhatok másoknak. Évszakoktól függetlenül -, amikor meghallom a zenét -, amikor elindul az a lüktetés, amit jelent számomra a sport, és ezzel eggyé válik a tömeg, az elmondhatatlan, hogy milyen energiákat ad nekem is, és nyilván a közönségnek is.


Ön mit kap a közönségtől, a sportoló emberektől, milyenek a visszajelzések?

Örömmel mondhatom, hogy a visszajelzés mindig nagyon pozitív. Az emberek nagyon hálásak azért az életérzésért, amit tőlem kapnak. Amikor járom az országot, amikor meglátnak, összesúgnak mögöttem és hallom, hogy mondják egymásnak: „Hú, te is Rékázol?! Én is Rákozok!” Amikor az embert keresztnevén ismeri és szólítja meg az ország sportoló közönsége, annál nincs boldogabb érzés. Ez a szeretet! Ezt kevés ember mondhatja el magáról, főleg a mi szakmánkban. Talán egyedül Norbi! Ha azt mondjuk, hogy Norbi és aerobik, akkor mindenki tudja, hogy a férjemről van szó. Ez rengeteg év és rengeteg munka gyümölcse, amit egy nap alatt nem lehet felépíteni. Ez egy kölcsönös bizalom! Nagy öröm számomra, hogy rengeteg fiatal van az óráimon, nem csak itt, hanem az ország minden területén. Ez azt mutatja, hogy ott vagyok a családokban, ott vagyok az édesanyák által a gyerekek életében, úgyhogy ez elmondhatatlan öröm.


Rendkívül intenzív edzéseket tart. Mennyire veszi figyelembe, hogy különböző edzettségi állapotú emberek jönnek el egy ilyen órára?

Mindenkinek ajánlom, mert az óráimon egy szabály van, hogy nincs szabály. Mindenki ott és akkor áll meg pihenni vagy inni, amikor szeretne. De az a tapasztalatom, hogy a flow, az energia úgyis magával fogja ragadni. Vannak olyan vendégeim, akik valamilyen műtét után vannak, vagy egészségügyi problémájuk van, és csak azért eljönnek az órámra és leülnek, hogy azt az energiát, ami az órából jön, azt magukba szívják, úgy, hogy üldögélnek. Tulajdonképpen önmagában már ez is hatással van rájuk és gyógyítja őket.


Akarva, akaratlanul ellestem egy pillanatot, láttam, hogy milyen szeretettel, hatalmas öleléssel fogadták.

Ez nagy boldogság számomra. Nem kevesen vannak, akik rendszeresen járnak az óráimra, ott vannak szinte mindenhol, ahová megyek. Legyen az kedd esténként a Rozsnyai utca, vagy egy tábor, legyen az az ország bármely pontján egy fellépés. Akire ön utal, az a hölgy Dunakeszin lakik, akihez 20 éve járok légzésterápiára. Szerintem neki köszönhetem, hogy Rubint Réka megtalálta Rubint Rékát. Általa is kötődöm Dunakeszihez, ahová mindig örömmel jövök edzést tartani.

Az interjú után kezdetét vette a 116 percig tartó edzés. Miközben csodálattal néztem a sportoló dunakeszieket, eszembe jutottak azok a sorok, melyeket a megnyitón Juhász Ádám idézett Rubint Réka honlapjáról: „Amit tenni készülsz, nem csak önmagad miatt fontos, kitartást ad, akaraterődet és állhatatosságodat látva sokan belőled merítenek majd erőt körülötted. A sikert nem adják ingyen, de amiért önerőből megküzdesz, azt senki nem veheti el tőled, mert ez a tiéd…”

Vetési Imre

Fotó: Tóta Krisztián és KesziPress

Még szintén érdekelheti...