Sport

A csúcs közelében jelzett legutóbb Suhajda Szilárd nyomkövetője, azóta nincs hír a mászóról

Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról.

Vasárnap indult el a világ legmagasabb pontjára, a 8848 méteres Mount Everest csúcsára Suhajda Szilárd, aki a tervek szerint szerdán, magyar idő szerint dél környékén ért volna fel a világ tetejére mindenféle külső segítség, így teherhordók és mesterséges oxigén nélkül. Szerda délelőtt a Facebook-oldalán megjelentek szerint már 8700 méteren járt, fizikailag és mentálisan is jó állapotban – írja a 24.hu.

Ezt követően hosszú órákon keresztül semmilyen hír nem érkezett Suhajdáról.

Este az RTL Fókusz c. műsorában elhangzott, hogy hegyről felhívta a feleségét, Tímeát, azt mondta nincs teljesen jól, és olyan tanácsot is kapott, miszerint forduljon vissza, de ő továbbment. Ezután órákig nem érkezett GPS-jel, segélyhívást nem adott le. Később azt jelezte a műszer, hogy tovább ment fölfelé, pedig már besötétedett, miközben a Fókusz riportja szerint 17 óra után már senkinek sem ajánlják, hogy fennmaradjon a csúcson.

Egy másik hegymászó, Allie Pepper is szerdán szeretett volna feljutni a Mount Everest csúcsára, ő hóviharról írt bejegyzésében, és hogy választania kellett, hogy mesterséges oxigén igénybevételével folytatja, vagy visszafordul. Utóbbi opció mellett döntött.

Mivel ritkák voltak a GPS-jelek, így magyar idő szerint szerda este 9 után sem lehetett tudni, hogy Suhajda Szilárd visszafordult-e, mielőtt elérte volna a csúcsot, vagy pedig elérte a csúcsot, és utána fordult vissza. A Hóhatár Facebook-csoportban valamivel éjfél után jelent meg egy bejegyzés, miszerint Suhajda műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal működött a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szintben 50 méterre a csúcstól érkezett, „ de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet”, a hegymászó pedig nem jelentkezett. Ez nem kuriózum, állt a bejegyzésben.

„A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről” – írták.

Suhajda Szilárd ügynökségétől elindult két serpa a négyes táborba a hegymászó elé, illetve mentek ekkor is expedíciók a csúcsra, ők felajánlották, hogy segítenek, ha a magyar hegymászó segítségre szorul.

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati posztjában még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást.

Suhajda Szilárd korábban három nyolcezres hegy csúcsán állt a Himalájában. 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2019-ben a K2 (8611 m), 2022-ben pedig a Lhoce (8516 m) legmagasabb pontját érte el, mindegyiket oxigénpalack használata nélkül. A K2-re – a Föld második legmagasabb csúcsára – első magyarként jutott fel.

Még szintén érdekelheti...