Egyház

Elindult a 10. Boldogasszony zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel 900 utasával, immár 10. alkalommal a budapesti Keleti pályaudvarról Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

A szerelvény indulása előtt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: a zarándokvonat mindig két üzenetet közvetít. A zarándokok, akik úton vannak, köszönnek valamit vagy hálát akarnak adni valamiért. Másrészt minden zarándokvonat azt mutatja, hogy a magyarság, a magyarok őrzik a keresztény hitet, a keresztény kultúrát.
    Hozzátette, 10 év alatt talán még sosem volt olyan „vészes” a zarándokút időszaka, mint most, amikor a szerelvény egy elhúzódó háború közepette indul el.
    Egy zarándoklat mindig az életről, a békéről szól – mondta az államtitkár, aki azt kívánta a most útrakelőknek, hogy ez a vonat a zarándoklatot és a békéhez vezető utat is segítse.
    Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy hetedik alkalommal csatlakoznak a vonathoz 300 középiskolással. A magyarországi és a Kárpát-medencei katolikus középiskolásokon túl a nagyvilágból – Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, Írországból – érkezett, magyar gyökerű fiatalok is velük tartanak.


    Az utat a Misszió Tours és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében szervezik. Hegyi Zsolt, a MÁV-Start vezérigazgató-helyettese a vonat utasait köszöntve kifejezte reményét, hogy a vasúti utazás élményt nyújt majd számukra.
    Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője elmondta, hogy a pandémia után nehezen indult újra a szervezés, tavaly csak 700 volt a zarándokok száma, de az idei 900 után szeretnék majd elérni újra a korábbi ezres számot. Közölte, ez a 27. különvonat, amit szerveztek 2011 óta, és most úgy néz ki, „lassan visszatér az élet a zarándokvonatozásba”.
    Elmondta azt is, hogy ez egy lélekutazás (…) Csíksomlyóra, „reméljük, hogy mindenkinek az lesz”.
    A zarándokokkal tart Felföldi László pécsi megyés püspök is, aki indulás előtt megáldotta az utasokat.

Forrás: MTI

Még szintén érdekelheti...