oktatás

Az iskolának kéne lennie magának a világnak

Tanévnyitó a Radnóti Miklós Gimnázium IV. Béla Király Kéttannyelvű Tagintézményében.

A VOKE József Attila Művelődési Központban gyülekeztek szeptember 1-jén 9 órakor a diákok, szüleik és a tanárok, hogy ünnepélyes keretek között nyissák meg a Radnóti Miklós Gimnázium IV. Béla Király Kéttannyelvű Tagintézményben a második tanévet. A jelenlévőket Zentai Kati, a tagintézmény vezetője köszöntötte – köztük Dióssi Csaba polgármestert -, külön gratulált a Lányi Ferenc Technikum is Szakképző Iskola igazgatójának, Szekeres-Joó Eszternek a kinevezéséhez, sok sikert kívánt az első évfolyam tanulóinak és tanáraiknak, akikkel egy épületben kezdik el a 2023/24-es tanévet.

„Azt mondják: Sok jó ember kis helyen is elfér. A két gimnázium az idei tanévben közösen kezdi meg a munkáját. Az eddigi megbeszélések, tervezgetések már megkezdődtek és igazán elmondhatom, hogy a közös munka eredményes és jövőbe mutató. Kívánom, hogy a Diáknegyed két intézménye és tanulói elsősorban örömmel, várakozással tekintsenek az elkövetkező tanévre, hiszen annak végére mindkét intézmény elfoglalhatja helyét az épülő Dunakeszi Diáknegyedben” – mondta bevezetőjében Zentai Kati.

A gimnáziumban a második tanév kezdődik és újabb kétnyelvi előkészítős osztály 68 diákja kezdi meg tanulmányait. A nyár folyamán a tagintézmény átmeneti helyszínének bővítése befejeződött – tudtuk meg -, az idei tanévben már hat osztály kezdi meg a tanulmányait. A korábban kollégiumként is működő épület újabb emelete átalakult, új tantermekkel bővült. A Bárdos Lajos Általános Iskola, valamint a Városi Sportegyesület Dunakeszi vezetősége segítségével a testnevelés órák helyszíne, valamint az étkeztetés továbbra is megoldott és az épületben egy büfét is kialakítottak.

Zentai Kati köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, diákoknak, akik a nyár folyamán az iskola fejlesztésében aktívan részt vettek, majd a kilencedikes diákokhoz szólt az új tanév alkalmából.

„Már mögöttetek van egy tartalmas gimnáziumi év. Nagyokként tekintenek rátok a most kezdő társaitok. Évzárókor azt mondtam: nézzetek körül még egyszer, mert utoljára ültök ilyen kevesen a zsibongóban. A Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola tanulóival együtt közel 180-an kezdjük meg a munkát az idei tanévben. Ez a helyzet sok-sok türelmet kíván meg mindannyiunktól. A tavalyi év során már sok mindenben megmutattátok segítőkészségeteket és nyitottságotokat, az idén is számítunk támogatásotokra” – emelte ki a tagintézmény vezető.

Programokban gazdag év előtt áll az iskola: ismételten megtekinthetik a diákok az épülő Diáknegyedet, ami segítséget jelent ahhoz, hogy idén LEGO-ból is megépítik saját iskolájuk makettjét. A tanév elején 12-en Erasmus ösztöndíjjal Malagán tanulhatnak angol nyelven egy héten keresztül a környezetvédelem, környezettudatos életvezetés témakörében.

A Gólyák is kaptak útravalót, tőlük azt kérte Zentai Kati, hogy ötleteitekkel, javaslataitokkal gazdagítsátok a születendő gimnázium hagyományait, programjait és alakítsanak ki együtt egy olyan iskolát, amelyben tanár és diák is megtalálja a helyét és jól érzi magát. 

A tagintézmény vezető megköszönte a szülők bizalmát, hogy ezt az iskolát választották és azoknak a segítségét, akik a tanév végére létrehozták a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium Diákjaiért Alapítványt, így az adományokkal és az önkormányzat támogatásával már igazi támogató háttérrel rendelkeznek. Kollégáit arra kérte, hogy most is dolgozzanak együtt a közös célokért, közös akarattal. Mint mondta: bízik benne, hogy tanár-diák együtt, közös munkával és közös élményekkel alakítja majd az intézmény igazi arculatát, hírnevét.

Az tanévet Zentai Kati Halácsy Péter gondolatait idézve nyitotta meg: „Az iskolának nem az a dolga, hogy megmutassa, hol a helyem a világban. Az iskolának kéne lennie magának a világnak, és meg kéne tanítania mindenkinek, hogy a saját boldogságáért és sikeréért mit és hogyan tud tenni.”

A tanévnyitó ünnepélyességét emelte a diákok színvonalas műsora, melyet a Himnusz és a Szózat közös éneklése foglalt keretbe.

(B. Szentmártoni)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...