fejlesztés

Rétvári Bence: Rekordnagyságú, komplex beruházás fog megvalósulni Sződön

Sződ történetének egyik legnagyobb beruházása az a 231 millió forint, amit turisztikai fejlesztésre, hagyományközpontra, interaktív családi és élményparkra már elkezdett előkészíteni a település, a polgármester úr, és közbeszerzés alatt van a kivitelezés – mondta szombaton Sződön Rétvári Bence térségi országgyűlés képviselő a falunapi rendezvények megnyitásakor, hangsúlyozva, hogy ezáltal rekordnagyságú komplex beruházás fog megvalósulni Sződön.

Hozzátette, hogy Sződ nem lehet kárvallottja annak, hogy nem érkeznek meg az uniós források Magyarországra.

„Ezeket a pályázatokat elvileg EU-s pénzből kellene kiírnunk. Az EU azonban egyetlen egy fillért sem folyósít, de mi úgy gondoltuk, hogy attól, hogy az EU nem adja Magyarországnak, attól a kormány oda fogja adni a településeknek. Ugyanis van annyi tartaléka a kormánynak, hogy oda tudja adni, és bízunk benne, hogy előbb-utóbb majd megérkezik Magyarországra is ez a pénz, de nem lehet Sződ kárvallottja annak, hogy különböző brüsszeli műveletek révén nem jutunk hozzá a saját pénzünkhöz” – mutatott rá Rétvári Bence.

A térség országgyűlési képviselője ezt követően ismertette a településen az elmúlt egy évben megvalósult fejlesztéseket. Elkészült a Magyar Falu Program keretében 10 millió forintból a Dózsa György úti járda, egyházi temető felújítás szintén 5 millió forintból, a közösségszervezőnek a bértámogatása 2 millió forintból és rezsitámogatás 8,4 millió forintból. Hozzátette, hogy összesen több mint 800 millió forintra pályázott sikerrel a település – sorolta.

Hertel László, a település polgármestere egyebek mellett arról tájékoztatta lapunkat, hogy a turisztikai fejlesztés első konkrét munkálatait még az idén tervezik megindítani. Emellett elmondta, hogy teljesen megújult az iskola előtt az Ady Endre utca, elkészült a ’48-asok tere, valamint Petőfi Sándor mellett szobrot állítottak idén Gróf Grassalkovich Antal emlékére is. Azt is elmondta, hogy hasonlóan más agglomerációs településekhez sokan választják lakóhelyül Sződöt, ám 4000 főnél meghúzzák a határt, és nem tervezik, de nem is tudnák tovább bővíteni a települést.

0627.hu/fotó: Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Még szintén érdekelheti...