Fesztivál

A hagyományőrzés kiemelten fontos a vácrátóti Szüreti Fesztiválon

A vácrátóti Szüreti Fesztivál immár hagyománnyá vált esemény, amely minden évben számos látogatót vonz a környékről és az ország más részeiről is. Az idei fesztiválról és annak jelentőségéről beszélgettünk Spiegelhalter Lászlóval a település polgármesterével.

Mi mindennel várták a Szüreti Fesztiválra érkezőket?

Az idei Vácrátóti Szüreti Fesztivál hagyományosan sokféle programot kínál a látogatóknak. Az egyik kiemelkedő része a veterán géptalálkozó, ahol különleges régi motorokat és eszközöket mutatunk be. A gyerekek számára készült szalmabála-ugráló is nagy sikert arat. Kiemelkedően szerepelt az 1903-ban készült Mayer-motor, amelyet Szombathelyen gyártottak, és a szadai malom hajtásához használtak. Ezen kívül láthatunk egy fagáz-meghajtású motort is, valamint egy több mint 60 éves Stihl fűrészt is. Az esemény fontos része a hagyományőrzés is. A legnagyobb sikert a Rátótikum játszótér aratja egyértelműen. Nagy sikere van a gyerekek körben a különféle népi játékoknak, melyekkel régen a nagymamák, nagypapák, vagy üknagymamák, üknagypapák játszottak. Gyerekkorom fiatalabb részében még azért én is.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere mutatja az 1903-ban készült Mayer-motort. (Fotó: Gerzsenyi-Raczkó Tímea)

Miért fontosak ezek a rendezvények Vácrátót életében?

Egyrészt ugye ez egy üzenet a környéknek, illetve az itt lakóknak, hogy soha ne felejtsük el hagyományainkat. Ápoljuk, és tartsuk életben is azokat. Vácrátót egy régi római katolikus település, és hagyományainkat méltósággal meg kell őriznünk, és persze lehetőleg minél többet tovább is kell adnunk az utókornak.

Mit emelne ki a programok közül?

Amire nagyon büszke vagyok, és már a imént is beszéltem róla, az a Rátótikum népi játszótér, és a szalmabála ugráló, melyet idén az ötletgazdák még tovább bővítettek, és egy akadálypálya is várta a gyerekeket. Sok gyerkőc nem is fogott még szalmát, nem tudják milyen, és azt kell mondjam, hogy semmit nem várnak jobban a gyerekek mint ezeket a szalmabálákat. Tehát egy kis egyszerű dologról beszélünk, és mégis nagyon sokaknak ez óriási élményt jelent. Ennek pedig kifejezetten nagyon örülök, mert így részesei is tudnak lenni a múltnak.

A Fesztiválon ahogy körbesétáltam népviseletbe öltözött fiatal lányok pogácsával, kaláccsal, süteménnyel kínáltak. Amellett, hogy ez egy nagyon kedves és figyelmes gesztus, igazán jó volt látni a hagyományőrzés ilyen formán megelevenedő módját.

Igen, valóban fontos számunkra a hagyományok őrzése, és ebbe aktívan be tudnak kapcsolódni a fiatalok is. Vácrátóton az a szokás, hogy a rendezvények lebonyolításában minden évben a hetedik osztály segít. Mi ezt igyekszünk megfelelően jutalmazni is. Az önkormányzat minden rendezvény után negyvenezer forinttal támogatja a hetedik osztályt. Évente három nagyobb programban veszik ki a részüket, így százhúszezer forint gyűlik össze, mellyel az év végi kirándulásukat ki tudják egészíteni. A diákok így aktívan részesei hagyományainknak, és érzik is, hogy foglalkozniuk kell ezekkel az eseményekkel.

Bátorítják erre a látogatókat is, hogy érkezzenek a Szüreti Fesztiválra hagyományos népviseletben? Vegyék fel ezeket a szép régi darabokat, ha lapul a nagyszülőknél otthon a szekrényben?

Úgy látom, hogy ragadós a példa, hiszen a Szendehelyről érkező svábok az ő saját, hagyományos népviseletükben érkeztek. Nagyon örülök neki, mert minél többen tartják ezt fontosnak, annál jobban sikerül megőriznünk hagyományainkat.

Az ön öltözékében is visszaköszönnek a népi motívumok, ha jól látom.


Igen, ez egy modernebb változat, még a 2015-ös szüretre készítettem ezt a felsőt, és azóta minden minden alkalommal viselem a Szüreti Fesztiválon. Mert egy kvázi modern felfogású polgármesterként is hangsúlyozom, hogy hagyomány nélkül nincs jövő. A hagyományaink kiemelten fontosak, hogy tudjuk honnan jöttünk és meg tudjuk határozni, hogy hova tartunk.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...