Sport és turizmus

Börzsöny Ring – A zuhogó eső ellenére is félezren startoltak el szombat délelőtt

Óriási népszerűségnek örvend a 90 kilométeres Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra és a Családi Ipolykör, melyre az előnevezésen több mint 2200-an jelentkeztek, akik közül a szombat délelőtti nagy esőzés ellenére félezernél is többen álltak rajthoz a szobi Duna-parton.

Hazánk öt legnépszerűbb kerékpáros versenye között számon tartott Börzsöny Ring rajtja előtt Bagyinszki Anikó zenés bemelegítőjével hangolódtak az esőkabátot viselő kerékpárosok, akiket köszöntött a rendezvény fővédnöke, Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere és Kiss László, a versenyt „befogadó” és támogató Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

A rövid köszöntők után a mostoha, esős időjárás ellenére közel félezren rajtoltak el, hogy két keréken hódítsák meg a Börzsöny bérceit, majd a 90 kilométeres táv megtétele után az Ipoly menti települések érintésével visszaérjenek a szobi célba. A kedvezőtlen időjárás ellenére meglepően sokan vállalkoztak arra, hogy a Családi Ipolykör távját teljesítsék. Ők a 90 kilométeres kerekpáros teljesítménytúra rajtja után pattantak kerékpárra, hogy a sportolás, a családi és baráti együttlét mellett élvezzék az Ipoly mente természeti gazdagságát, a kerékpárút mellett lévő különleges állatokat felvonultató farmok látványát.  

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke

– Öt éve indítottuk el a Börzsöny Ringet, amely nagy örömünkre rendkívül népszerű a kerékpárosok körében, akik ha esik – mint ma is -, ha fúj, akkor is eljönnek. Sőt, elhívják az ismerőseiket, barátaikat, kollégáikat is. Aggódtunk a rossz időjárás miatt, érdeklődve figyeltük, hogy a több mint 2200 előnevező közül végül hányan vállalják az időjárás okozta plusz kihívást is. Mint a megnyitó köszöntőmben is mondtam, nagy elismeréssel tekintünk arra a több mint félezer résztvevőre, akik a mostoha körülmények ellenére is teljesítik a Börzsöny Ring és a Családi Ipolykör távját – mondta érdeklődésünkre Rétvári Bence, a rendezvény fővédnöke, aki szerint ez is bizonyítja, hogy hiányt pótoltak a kerékpáros túra megszervezésével.

– A Börzsöny Ring mára már – folytatta – hazánk öt legnépszerűbb körversenyének egyike, amely a sportolás élménye mellett a táj gyönyörű természeti szépségével is megajándékozza a résztvevőket. Ezúton is köszönöm az Ipoly Erdő Zrt. menedzsmentjének, akik évről évre biztosítják, hogy a kerékpárosok a vállalat működési területén élvezhessék az erdő, a természet, az állatvilág látványának gazdagságát.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a magyar állam az elmúlt években több útszakaszt újított fel, vagy épített a Budapest és Szob közötti bicikliúton. Megépült a hiányzó szakasz Budapest és Dunakeszi között.

A Sződliget-Vác közötti szakasz mellett Vác és Verőce között is megújult a kerékpárút, hogy minél kényelmesebben és biztonságosabban lehessen eljutni Szobig. Pár éve még itt, Szobon véget ért a kerékpárút, de két éve átadtuk a Szob és Ipolydamásd között épített új szakaszt. Már javában épül Ipolydamásd és Letkés között is a kerékpárút folytatása, melyet idén ősszel adunk át a kerékpárosoknak – tájékoztatott a térség országgyűlési képviselője, aki hozzátette: az Ipolydamásd és Helemba között épített új Ipoly-híd július végi átadásával a kerékpárosok előtt is megnyílt az út a Felvidék felfedezésére.  

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy országszerte 1500 kilométernyi bicikliút épült.

– A fejlesztésekkel, a kerékpárutak építésével azt szeretnénk elérni, hogy a Börzsöny Ring és a Családi Ipolykör útvonala a családok számára olyan kellemes hétvégi sportolási és kikapcsolódási lehetőséget kínáljon, mint például a Velencei-tó megkerülése.

Rétvári Bence kérdésünkre azt is kifejtette, hogy az elmúlt években rendezett kulturális, sport- és szabadidős programok a helyi lakosság mellett nagyon sok turistát vonzottak a Dunakanyarba és a Börzsönybe.

Az idegenforgalom fellendítésével párhuzamosan a Kisfaludy-program pályázatai révén segítséget nyújtottunk a helyi vállalkozóknak, hogy kibővítsék vagy komfortosabbá tegyék a szálláshelyeiket. A támogatásoknak köszönhetően jelentősen bővült a szálláshelyek kapacitása a Dunakanyarban, ahová évről évre visszatérnek a vendégek a szállásadók elmondása szerint. Az aktív turizmussal foglalkozó – a Börzsöny Ring vagy a Családi Ipolykör útvonala mentén lévő – szálláshelyeken, kis panziókban, vendégházakban szinte az év minden szakában telt ház van.   

A térség országgyűlési képviselője jó érzéssel beszélt arról, hogy a sportolni, kirándulni vágyók a Dunakanyart, az Ipoly mentét és a Börzsönyt kerékpárral, gépjárművel, vonattal egyaránt kényelmesen érhetik el, akik a nyári időszakban élvezhetik a dunakanyari hajós körjárat előnyeit is.

– A fejlesztésekkel, a beruházásokkal, a tartalmas programokkal azt szeretnénk elérni, hogy minél többen élvezzék a régió gyönyörű természeti szépségét, épített értékeit, sportoljanak, kiránduljanak, amivel az egészségük és a jó közérzetük megőrzése mellett hozzájárulnak a helyi vállalkozások eredményes működéséhez is. Ezt szolgálja a Börzsöny Ring és Családi Ipolykör sikeres megrendezése is, amiért ezúton is köszönetet mondok a résztvevőknek, a szervezőknek és a támogatóinknak – fejezte ki elismerését a rendezvény fővédnöke, Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

– A Börzsöny Ring útvonala a Királyréttől Nógrádig, majd Diósjenőtől Kemencéig lévő szakaszokon az Ipoly Erdő Zrt. működési területén halad. Erdészeti társaságunk szervizkocsival, szerszámokkal, szakemberekkel kíséri a mezőnyt, hogy igény esetén megjavítsák a sérült kerékpárt vagy a defektet – tájékoztatott Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke, aki elmondta, hogy a jól kitáblázott útvonal az erdő rendszeresen karbantartott szakaszán halad.

Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke


A főmérnöktől azt is megtudtuk, hogy a hosszú kör nagy része aszfaltozott, mindössze egy nyolc kilométeres murvás szakaszon tekernek a teljesítménytúra résztvevői.

– A verseny a Duna melletti kerékpárúton halad Kismarosig, majd felkapaszkodunk a Börzsönybe, Királyrét, Nógrád, Diósjenő ahol 700 méter a legnagyobb szintkülönbség. Diósjenő majd a Kemence-völgy után kiérünk az erdőből és onnan a közúton halad a mezőny. Összesen 700 méter a szint ezen a 90 kilométeren, nem kis sportteljesítmény ezt végigtekerni, ám óriási élmény az erdőben kerékpározni, a csendre, a természetre, önmagadra figyelni – mondta Horváth Barnabás főmérnök, aki szerényen megjegyezte, hogy az Ipoly Erdő Zrt. elkötelezett a természeti értékek megőrzésében és bemutatásában, a fiatal korosztály természetvédelmi nevelésében, a kulturális élet és az aktív életmód támogatásában is.

– Örömmel mutatjuk be természeti értékeinket, a Börzsöny csodálatos növény- és élővilágát, támogatjuk az aktív és egészséges életmód népszerűsítését szolgáló programokat – jelentette ki Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke, aki a lapunknak adott nyilatkozata után kerékpárra pattant, hogy a Családi Ipoly Kör résztvevőinek élén tekerve bemutassa a táj magával ragadó szépségét.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress és Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...