Sport és turizmus

Váciak kerékpártúrája Selmecbányán és környékén

A Váci Nemzeti Kör ismét túrára invitálta támogatóit és tagjait. Júniusban Dél-Erdélyt és Székelyföldet, ezúttal pedig a Felvidék híres bányavárosát, Selmecbányát és annak környékét jártuk be, méghozzá kerékpáron!

A Hazajáró Egylet szervezésében minden évben megrendezésre kerül a Selmeci Őrjárat emléktúra. A túra a selmeci diákság hazaszeretete előtt tiszteleg és tisztelegtünk velük együtt idén mi is. A Hazajáró Egylet gyalogtúráján közel 70 fő, a Váci Nemzeti Kör kerékpártúráján fél tucat váci fiatal vett részt.

A túra feleleveníti az 1918-ban cseh csapatok bevonulását a magyar Felvidékre, és azok emlékét, akik fegyverrel a kezükben álltak ellen az inváziónak.

Több harci cselekmény robbant ki a cseh megszálló csapatok és selmecbányai egyetemista fiatalok között, akik életük árán is védték szeretett szülőföldjüket, Selmecbányát és a Felvidéket.

Az eredeti 30 kilométeres távon bejártuk a Selmeci-hegység pazar, szemet gyönyörködtető tájait, a város feletti kálvária ódon kápolnáit és a város menti régi bányászfalvakat is.

Túránkon a selmeci fiatalok áldozatala előtt hajtottunk fejet.

A magyar fiatalság számára igazi példát mutattak, hogy egy szebb jövő felé tekintsünk!

Konopás Attila

Váci Nemzeti Kör

Még szintén érdekelheti...