történelem

Lehet-e izgalmas az Árpád-kor?

Azt gondolom, kedves Olvasók, hogy igen. Akik jelen voltak 2023. október 5-én a dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban, azok tanúsíthatják mindezt.

Vendégelőadónk, Trux Béla, a Történelmiregény-írók Társaságának alapító tagja ezúttal II. András királyunkról és az Aranybulláról tartott érdekes vetített képes előadást. Elmondta, hogy az új technológiáknak köszönhetően egyre több új tárgyi emlék kerül elő az időszakból, ezek alapján más megvilágításba kerül például II. András uralkodása is.

Részletesen hallhattunk uralkodónk gyermek- és fiatalkoráról, az Aranybulla megalkotásának hátteréről. Szó volt Gertrúd királynéről, akit valószínűleg a felvidéki Lelesz község mellett gyilkoltak meg. Az előadó felelevenítette az 1217-es keresztes hadjáratot, melynek során mindössze egy kisebb csatára került sor a javarészt magyar katonákból álló keresztény seregek és a muszlim haderők között.

Szó esett az Aranybulla és a Tündérkert című tévéfilm-sorozatokról, melynek Trux Béla volt a forgatókönyvírója. Az előadás alatt a vásznon felvillant néhány kép a filmekből, a forgatásokról, melyeket sztorik és anekdoták is színesítettek.

Laurinyecz Péter Pál