aktuális

Rétvári Bence: Nem adjuk a függetlenségünket, nem adjuk a szabadságunkat!

A magyaroknak minden évszázadban megvan a maguk szabadságharca. Nem adjuk a függetlenségünket, nem adjuk a szabadságunkat – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője Sződön, a Negyvennyolcasok terének ünnepélyes átadó ünnepségével egybekötött október 6-i megemlékezésen, ahol Hertel László polgármester is megosztotta gondolatait a megjelentekkel.

Az államtitkár szerint nincs olyan nemzedék, melynek a saját életében ne lenne feladata az, hogy küzdjön az országa függetlenségéért, szabadságáért. „Senki sem spórolhatja meg. Senkinek nem lesz olyan kényelmes időszaka, amikor ne lenne veszélyben Magyarország függetlensége, ne akarnák valakik a saját akaratukat ráerőltetni Magyarországra. Akár gazdasági, akár ideológiai értelemben” – fogalmazott.

Annak a nemzetnek lesznek hősei, mely büszkén emlékszik rájuk, ápolva emléküket

Azért tartunk megemlékezéseket, mert ha ezekre az emberekre büszkén emlékezünk vissza, az ő emléküket nem felejtjük, a hősök emlékét ápoljuk, akkor ma is lesznek hősök és a jövőben is. Annak a nemzetnek nem lesznek hősei, amelyik elfelejti a saját hőseit – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Rétvári Bence ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Azért emlékezünk ma kivégzett emberekre, a kivégzett tábornokokra, kivégzett miniszterelnökre, mert lehet, hogy 1849. október 6-án úgy tűnt, hogy ők a vesztes oldalon állnak, de ma már látjuk, hogy ők a példamutató oldalon álltak, mert ma rájuk emlékezünk. Akik a puska másik oldalán voltak és tűzparancsot adtak ki a magyarokra, azok a történelem árnyékos oldalán, a rossz oldalán álltak. Őket ma elítéljük és elutasítjuk azt, amit tettek. Akkor, abban a pillanatban úgy tűnt a magyaroknak, az osztrákoknak, a Habsburgoknak, hogy ők nyertek, akik tűzparancsot adtak, ám néhány nemzedékkel később Magyarország független lett. Magyarország szabad lett. Egy önálló Magyarország van itt Európa szívében.”

Negyvennyolcasok tere Sződön

Sződön a közelmúltban megvalósult fejlesztések között ezen a napon adták át a Negyvennyolcasok terét. A térségi országgyűlési képviselő gratulált Sződnek ahhoz, hogy megvalósították ezt a fontos és szimbolikus helyszínt, mely az összmagyarság összetartozását jelképezi. Továbbá elismerését fejezte ki azért, hogy a település nemcsak a múlttal, hanem a jövővel is foglalkozik.

Rámutatott, hogy tavaly 231 millió forintnyi támogatást nyert el a község.

Sződ: Negyvennnyolcasok terre

„Gyönyörű ez a tér, ahogy kialakult a történelmi Magyarország kontúrjaival. Legyünk büszkék azokra a magyarokra, akik évszázadok során ebben az országban éltek, alkottak, akár küzdöttek is az ország szabadságáért, legyünk büszkék a tudományos eredményeinkre. A múltban és a jelenben is.”

„Nem hiszem, hogy két héttel ezelőtt, ha azt mondom bárkinek, hogy egy hét alatt két magyar Nobel-díjasunk lesz, bárki azt mondta volna, hogy ezt komolyan lehet venni. Legyintettek volna, hogy ilyen nincsen. Ez nekünk úgysem sikerülhet, és sikerült” – fogalmazott Rétvári Bence.

Rétvári Bence: Mi magyarok kell, hogy higgyünk magunkban!

Hozzátette, hogy mi magyarok kell, hogy higgyünk magunkban. Ha mi hiszünk magunkban, akkor nagy eredményekre vagyunk képesek. Úgy fogalmazott, hogy „azok az emberek, akik itt vannak a tizenhármak között, nem azt írták a búcsúlevelükben, hogy utólag másképp csinálnák, nem azt írták a búcsúlevelükben, hogy hibáztak, nem azt írták, hogy kegyelmet kérnek. Azt írták pár órával a kivégzésük előtt, hogy akkor is hisznek abban, amiért őket elítélték. Hiába van ott a bitófa, hiába jönnek majd oda a lövészek és végzik ki őket, ebben a pillanatban is kiállnak az elveik mellett.”

A térség országgyűlési képviselője kitért arra is, hogy bízik abban, hogy minél hamarabb fegyverszünet és béke lesz, így a sződi iskolabővítés kérdését újra elő lehet venni, és folytathatják, miután a háború kitörésekor sajnos fel kellett függeszteni.

“Bízom benne, hogy visszatér egy békés és biztonságos világ” – zárta sorait Rétvári Bence.

Hertel László, Sződ polgármestere

Hertel László polgármester beszédében kiemelte, hogy a turisztikai fejlesztésekre elnyert források egy részéből alakították ki a Negyvennyolcasok terét, melynek felavatásával méltóképpen emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, az aradi vértanúkról, akik vérüket és életüket adták a magyar szabadságságért és függetlenségért. A község gyönyörű új terének mozaikkövezetében kirajzolódik a történelmi Nagy-Magyarország térképe. A Negyvennyolcasok terén helyezték el Petőfi Sándor szobrát és egy kopjafát, valamint egy kreatív táblát, melynek segítségével játékos formában ismerhetjük meg az 1848-49-es szabadságharc történelmi eseményeit és jeles személyiségeit, az események helyszíneit.

Az óvodások és az általános iskola tanulói színvonalas műsorukkal méltóképpen emlékeztek meg az Aradon kivégzett tizenhárom hős honvédtisztről.  

Gerzsenyi-Raczkó Tímea/vasarnap.hu és Dunakanyar Régió

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...