aktuális

Tisztelet a hősöknek!

A 13 aradi vértanú mártírhalála emlékeztessen minket arra, hogy a szabadság, az egyenlőség és a ma természetesnek vett lehetőségek végtelen sora nem mindig volt magától értetődő.

Hőseink harccal, hatalmas áldozatok árán alapozták meg a későbbi generációknak, így nekünk is a szabad tettek jogát. Kötelességünk vigyázni és őrizni a kivívott értékeinket – fogalmazott Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere ma reggel a József Attila Művelődési Központban tartott városi megemlékezésen

A hatalmas színháztermet megtöltötték a dunakeszi iskolák diákjai és a velük együtt emlékező pedagógusok.

Meghatóan szép irodalmi műsorral tisztelegtek az aradi vértanúk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a Bárdos Lajos Általános Iskola és a IV. Béla Király Gimnázium tanulói.

Szívbemarkoló volt hallani, amikor a tizenéves fiatalok egyenként idézték a tizenhárom vértanú bitófa alatt elmondott utolsó üzenetét, akik emlékére meggyújtották a lelkünkben örökké világító mécsest.

A méltóságteljes és színvonalas megemlékezést a Himnusz és a Szózat közös eléneklése zárta keretbe.

V. I.
Fotó: filmkovacs.hu és KesziPress

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon:

Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézićh Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök halálának napja a forradalom és szabadságharc leverésének szimbóluma lett.

Még szintén érdekelheti...