aktuális

Erdész Zoltán közel három évtizedig szolgálta képviselőként és alpolgármesterként Dunakeszit

Szerintem nincs annál szebb és megtisztelőbb feladat, minthogy valaki a helyi közösségekért, a saját környezetéért dolgozhat. Én ezt nagyon szerettem. Rengeteget lehetett tanulni a közvetlen emberi kapcsolatokból, döntéseink visszajelzéseiből, az elismerő és a jobbító szándékú kritikai véleményekből – kezdi a beszélgetést Erdész Zoltán.

Dr. Tuzson Bence kormányzati államtitkárt, Pest vármegye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselőjét Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Novák Katalin köztársasági elnök igazságügyi miniszternek nevezte ki 2023. augusztus 1-jei hatállyal. Dr. Tuzson Bence az Igazságügyi Minisztérium stratégiai munkatársának kérte fel Erdész Zoltánt, aki 28 évig volt önkormányzati képviselő, alpolgármesterként 25 évig szolgálta Dunakeszit, amely – mint fogalmazott – számára örök szerelem. 

Erdész Zoltán a beszélgetés elején kijelentette, hogy szerinte a politizálás csúcsa, ha valaki kormánytag lehet. Számára megtisztelő, hogy a felkérésnek köszönhetően az országgyűlési képviselőnket stratégiai munkatársként tudja segíteni, hogy sikeres kormánytag legyen. Meggyőződése, hogy ezt a bizalmat azzal a munkával és a hatalmas szakmai tapasztalattal érdemelte ki, amivel az elmúlt évtizedekben felvérteződött a dunakeszi önkormányzatban.

– Szerintem nincs annál szebb és megtisztelőbb feladat, minthogy valaki a helyi közösségekért, a saját környezetéért dolgozhat. Én ezt nagyon szerettem. Rengeteget lehetett tanulni a közvetlen emberi kapcsolatokból, döntéseink visszajelzéseiből, az elismerő és a jobbító szándékú kritikai véleményekből – kezdi a beszélgetést Erdész Zoltán.

Nagyon megszerettem a szerteágazó önkormányzati munkát

– Huszonnyolc éve tettem le a képviselői esküt, 25 éve lettem alpolgármester a második diplomám államvizsgája után. A dunakeszi önkormányzat volt az első és az eddigi egyetlen munkahelyem. Fiatal voltam, ambícióval telve kezdtem el dolgozni. Megismertem a feladatokat, beletanultam a szerteágazó, sokrétű önkormányzati munkába. Nagyon meg is szerettem – mondja nagy sóhajjal.

Majd sorolja az elmúlt időszak szorgos önkormányzati munkáját megtestesítő épületeket, oktatási és egészségügyi intézményeket, a sportcsarnokokat, a megújult sportpályákat, az uszodát, a három ipari parkot és a többi fejlesztést.

Erdész Zoltán: a fejlesztéseknek köszönhetően dunakesziek életminősége javult a legnagyobb mértékben a közeli időszakban  

– Nagyon jó érzés és megtisztelő volt aktívan részt vállalni ebben a szép városépítő munkában. Hét önkormányzati ciklusban szolgáltam Dunakeszit. Bár mindegyiknek teljesen más volt az arculata, más volt a pártpolitikai összetétele, de mások voltak a lehetőségei is. Voltak harcosabb, küzdelmesebb időszakok, hiszen a rendszerváltás után a többpárti demokráciában keresték a helyüket a pártok, ami érződött a képviselő-testületekben is – idézte a történelmi időket. 

– Kilencvennégy óta voltam folyamatosan önkormányzati képviselő a szeptember 6-i lemondásomig. Abban az időszakban, ’94-től ’96-ig Villási László volt a polgármester, akit az ellenzéki padsorokból is tiszteltem, munkáját elismertem, mert a maguk korában ők is sokat tettek Dunakeszi fejlődéséért. Ma is komoly eredményként gondolunk – többek között – a Radnóti gimnázium és az SZTK felépítésére. Villási Lászlót Kecskeméthy Géza követte a polgármesteri székben, aki mellett 1998-ban lettem alpolgármester. Éppen akkor szereztem meg a közgazdász diplomámat. Sokat tanultam Gézától, igazi mentorom és atyai barátom volt, akit nagy szomorúságunkra a napokban veszítettünk el. Polgármestersége alatt rengeteget fejlődött Dunakeszi úthálózata, intézményrendszere, hogy csak ezt a két jelentős területet emeljem ki – fejti fel az elmúlt évtizedek történelmi szálait.

Erdész Zoltán közel egy emberöltőn keresztül volt önkormányzati képviselő és alpolgármester. Visszatekintve aktív közéleti tevékenységére, jól kirajzolódik, hogy mindvégig ő volt egyike azon képviselőknek, akik a folytonosságot jelentették az önkormányzat munkájában, működésében. Ez óriási érték és elismerés, de ugyanilyen politikai és szakmai felelősség is – vetem fel.

Az alkotói nyugalom segíti a város fejlődését


 – Ez kétségtelenül így van. Mindenki, akinek vannak közéleti ambíciói, a közösségért szeretne dolgozni, annak el kell nyernie a választók bizalmát. Önmagában már ez is nagy kihívás és felelősség! De, akit mandátumhoz juttatnak voksaikkal a választók, annak képviselőként mindennap helyt kell állnia, bizonyítani kell, hogy szakmailag és emberileg egyaránt méltó a feladatra. A város működtetése és fejlődése szempontjából az az optimális, ha a képviselők többsége felismeri, hogy Dunakeszi érdeke felülírja a pártpolitikai célokat. Ha egyensúlyt tudsz teremteni a képviselő-testületben, ha a többségben és a kisebbségben lévők egyaránt felismerik – mint ahogy mondani szoktam – , akkor alkotói nyugalomban hallatlan tempóban fejlődhet a város. Az első két ciklust követően életem legnagyobb tapasztalata az volt, hogy messze túl kell lépni a politikai csatározásokon az alkotói nyugalom érdekében. A választások közeledtével mindig felerősödnek az egyéni ambíciók, de a ciklus közbenső időszakában értelmetlen a pártpolitikai szembenállás és küzdelem. Ez biztosítja a nyugodt fejlődés hátterét, az iskolák, az óvodák, a sportcsarnokok, a bölcsődék, a parkok, az utak építését. Ma is jó érzéssel gondolok vissza, amikor egykori politikai ellenfeleink is ugyanolyan örömmel mondták, hogy kiépítettük a csatornahálózatot, utakat építettünk, fejlesztettük az intézményeinket – összegzi tapasztalatait Erdész Zoltán, aki szerint a 25 év legnagyobb felismerése, hogy a nagyvonalú megállapodásból a képviselő és a város egyaránt profitál.

Erdész Zoltán határozottan állítja, hogy az elmúlt évtizedekben megvalósított fejlesztések és fejlődések sorában a dunakesziek életminősége javult a legnagyobb mértékben a közeli időszakban.  

– Elég, ha csak arra utalok, hogy húsz évvel ezelőtt hány olyan tornaterem volt, ami lehetőséget biztosított az őszi és a téli időszakban a sportolásra. Napjainkban egyszerre három sportcsarnok épül a városban, és három másik már elkészült. Óriási eredménynek tartom, hogy hamarosan hat sportcsarnokban sportolhatnak a gyerekeink. Van egy uszodánk, és a most épülő Diáknegyedben nemzetközi vízilabda-mérkőzésekre és úszóversenyekre alkalmas uszoda fogadja majd a diákokat és a sportolni vágyó dunakeszieket. Ez a hallatlan fejlődés, ez a minőségi ugrás a jól szervezett és tudatos önkormányzati munkának, az alkotói nyugalomnak köszönhető – sorolja az elmúlt évek közös munkájának eredményeit, aki hozzáteszi: torokszorító érzés volt, amikor döntésemről Dióssi Csabával közösen tájékoztattuk a képviselő-testületet és a polgármesteri hivatal dolgozóit, a kollégáimat.  

– Nem köszönök el a várostól, Dunakeszi a mindenem, itt vannak a gyökereim, itt élek a családommal, lokálpatrióta érzelmű édesapám, dr. Erdész Mihály örökségét viszem tovább. A jövőben is megteszek mindent Dunakeszi fejlődéséért, a dunakeszi emberek boldogulásáért. Nagyon szeretem a szülővárosomat, ezért amikor elfogadtam Tuzson Bence igazságügyi miniszter úr felkérését, abban állapodtunk meg, hogy továbbra is segítem Dunakeszi fejlődését.

Jó kezekben van a város irányítása

Ilyen hatalmas ismerettel és tapasztalattal a tarsolyában milyennek látja Dunakeszi jövőjét – kérdezem a politikustól, aki az önkormányzati munka után kormánytisztviselőként folytatja a karrierjét.

– Nagyon-nagyon jó kezekben van a város. Ezt a legnagyobb elismeréssel és megbecsüléssel mondom. Dióssi Csaba polgármester mérnök-közgazdászként kiválóan szervezi és irányítja Dunakeszit. Mondom ezt azzal az őszinte elismeréssel és jó érzéssel, hogy az elmúlt közel két évtizedben a legjobb emberi és szakmai kapcsolat jellemezte a közös munkánkat. Lehetőségeimhez mérten továbbra is mindenben támogatom Csabát, mert szilárd meggyőződésem, hogy ő a legalkalmasabb Dunakeszi irányítására. Kiváló polgármester, professzionálisan működteti a várost. Bízom benne, hogy Dunakeszi polgárai is nagyra értékelik azt az óriási fejlődést, ami Csaba vezetésével az elmúlt másfél évtizedben megvalósult Dunakeszin. Amikor tehetem, az Igazságügyi Minisztérium stratégiai munkatársaként, barátként, lokálpatriótaként jövők, és tehetségemhez, lehetőségeimhez mérten segítek, mert számomra örök szerelem Dunakeszi – mondta elérzékenyülve Erdész Zoltán.

Vetési Imre

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...