Kultúra

Szabadság, szerelem – Petőfi 200

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról számos nagyformátumú rendezvénnyel, kiállítás-sorozattal, koncerttel emlékeztek meg országszerte. E produkciók sorából is kiemelkedik az a koncertszínházi előadás, mely elsősorban a fiatalabb korosztályokra fókuszálva, könnyűzenei versfeldolgozásokon és kortárs formanyelven keresztül „teszi élővé” a szabadságharc költőjét, s meséli el mindazt, amit ma Petőfi jelent nekünk. A nagysikerű színdarabot, mely eddig nyolc vidéki helyszínen, mintegy 5000 diák előtt mutatkozott be, október 11-én a Váci Városi Sportcsarnokban láthatta a – zömében középiskolásokból álló – helyi közönség.

A lendületes előadást Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, illetve a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje hatja át.

A darab gerincét kilenc Petőfi-vers alkotja, melynek megzenésítésére a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére a fiatalok körében népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel a saját stílusukban.

Aurevoir (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz) Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trapp kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848) valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…).

A megzenésített versekhez videoklipek is készültek, melyek szintén helyet kaptak a darabban. A zenés-táncos produkciók mellett a színpadon megelevenedett a költő és Szendrey Júlia alakja.

Petőfi Sándor szerepét Berettyán Nándor, Szendrey Júliát Katona Kinga, a narrátort Szabó Sebestyén László alakította.

A darabot rendezte: Káel Csaba Kossuth-díjas rendező, szövegkönyvét írta: Ugron Zsolna József Attila –díjas író, színpadi ötletét pedig Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

Elsőként Demeter Szilárd író, a PIM főigazgatója videóüzenetben szólt a diákokhoz. „Hat sorban összefoglalva” azt a szabadság-szerelem kettősével fémjelzett értékrendet, mely a teljes értékű élethez örökérvényű útmutatóként szolgál Petőfi örököseinek: a mai fiataloknak.

Üzenetét követően Rétvári Bence országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget. A Petőfi-emlékév keretében – mondta – ez idáig is számos kiemelkedő esemény zajlott Vácon; ezek sorába illeszkedik a mostani előadás.

Tanulmányainkból tudjuk – fogalmazott – hogy Petőfi életében Vác fontos szerepet töltött be.

Itt laktak egy ideig a szülei, itt született az Anyám tyúkja című költeménye, az ide vonatozás, vagyis az ország első vasútvonalán, a Budapest-Vác közötti vonalon való ingázás ihlette a Vasúton című versét, de az is ismeretes, hogy feleségével, Szendrey Júliával több szép napot töltött a városban. Tehát elmondhatjuk, hogy nekünk is van egy részünk Petőfi életéből; Petőfi életműve nem lenne teljes e fenti események nélkül.

Fontos, hogy büszkék legyünk arra, hogy van egy költőóriásunk – folytatta -, akinek a verseit a világ nagyon sok részén ismerik. Aki egy 15 milliós magyar nép zsenijeként világraszóló teljesítményt tudott nyújtani. Ahogy – mutatja ezt a közelmúlt két magyar Nobel-díjasa -, a hasonló képességű emberek ma is közöttünk élnek.

Most, ezen a színpadon olyan darab elevenedik meg, ami a világ bármely színpadán megállná a helyét.

A versek, és még inkább a zenés versek – fordult a fiatalokhoz -, segítenek megfogalmazni mindazt, amit a saját szavainkkal nem tudnánk megfogalmazni.

Fiatalként is sokféle élethelyzetben élhetünk. A vers segít megérteni ezeket a helyzeteket, és felszínre hozni az érzelmeket.

A Petőfi 200 emlékév is azért szerveződött, hogy Petőfi költészetét újra át tudjuk élni, és értékeit, tanulságait be tudjuk építeni a saját életünkbe.

Próbáljuk élővé tenni a múltunkat!”

A képviselő végezetül köszönetet mondott mindazoknak a művészeknek, szervezőknek, akik színpadra állították az előadást, valamint elősegítették, hogy eljuthasson a váci (Vác környéki) közönséghez.

Maczkay Zsaklin

Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...