Környezetvédelem

Több mint 36 ezer fát ültettek el eddig a Településfásítási Programban

A Településfásítási Programban eddig több mint 36 ezer fát ültettek el, az őszi ütemben pedig újabb 8 ezer csemete kerül ki a falvak, kistelepülések közterületeire – közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Kisteleken az MTI jelentése szerint.

Farkas Sándor a Csongrád-Csanád vármegyei település termelői piacánál, ahol 25 magas kőrist és korai juhart ültettek, azt mondta, az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási Programot, a következő évben pedig elindult a Településfásítási Program.

Helyszínenként 10–30 fa ültetésére 1350 település pályázott. A kezdeményezésben részt vevő 10 ezer lélekszámúnál kisebb településeken eddig mintegy 36 500 fát ültettek el. A programhoz a földlabdás facsemetéket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja – tudatta a politikus.

A program szeptemberben elkezdődött, harmadik ütemében 345 településen 8 ezer facsemetét ültetnek el, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik – közölte az államtitkár.

Az Agrárminisztérium a minőségi fafajok ültetésével hozzá szeretne járulni a közterületek képének javításához. Nem elhanyagolható az sem, hogy az elültetett fák javítják környezetük mikroklímáját – hangsúlyozta Farkas Sándor.

A térség országgyűlési képviselői posztját betöltő politikus elmondta, a faültetés a környezet- és természetvédelemre is felhívja az emberek figyelmét. Példaként a közeli Baksot említette, ahol tavaly diákokkal ültettek egy fasort, az iskolai osztályok pedig kiválasztottak egy-egy fát, amelyet gondoznak.

Az államtitkár kitért arra is, az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjainak célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki a fával borított térségek.

MTI

Még szintén érdekelheti...