aktuális

Vácig gyűrűzhet a terézvárosi önkormányzatot sújtó gigabírság miatti botrány, a Bauer utcai bölcsőde új kivitelezője miatt?

24 napi kötbért kellett volna követelnie Terézváros momentumos polgármesterének Soproni Tamásnak a Denco Kft.-től egy beruházás kapcsán, ám csak egy nap késedelmi díjat érvényesítettek, így a jogosan járó kötbér összege (37 231 248 forint) helyett így csak ennek elenyésző része (1 551 302 forint) került a hivatal kasszájába – állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Magyar Nemzet cikke szerint. A Denco most Vácon fejezné be a négy éve húzódó Bauer Mihály utcai bölcsődei beruházást.

A baloldali vezetésű fővárosi kerület ügye úgy kapcsolódik Váchoz, hogy a Matkovich Ilona vezette város szintén ezt a céget bízta meg a 2019 óta húzódó Bauer Mihály utcai bölcsőde befejezésével. A szerződés szerint a nettó vállalkozói díj több mint 331 millió forint. A késedelmi kötbér pedig a teljes nettó vállalkozói díj fél százaléka naptári naponta, minden megkezdett naptári napra. A teljesítés végső határidejének a munkaterület átadását követő 6 hónapon (180 naptári napon) belüli időszakot fogadták el. A szerződést április 17-én írták alá. A beruházás helyszínére kihelyezett plakáton április szerepel a beruházás kezdő időpontjaként.

Az ügyben mind a céget, mind Matkovich Ilona polgármestert megkerestük. Legfőképp a beruházás befejezésének időpontját szerettük volna megtudni, illetve azt, hogy a holnapi naptól terheli-e kötbérfizetési kötelezettség a céget, de választ egyelőre nem kaptunk.
A deákvári bölcsőde négy éve húzódó botrányos ügye azért is kirívó a térségben, mert Vác 334 millió forint pályázati támogatást kapott az intézményre. A 2019-ben felállt Matkovich Ilona vezette testület azonban, további 240 millió forintot kért és kapott, de érdemi munka nem történt, alig haladt az építkezés. Matkovich Ilona a szeptemberi képviselő-testületi ülésen bejelentette, hogy ismét még további 157 millió forintot kérnek, hogy végre befejezzék ezt a beruházást. Mindeközben a térség számos, sokkal szerényebb költségvetésű településén sikerrel és időben elkészültek a bölcsődék. Rádon, Pencen, Kisnémediben, Sződligeten, és még sorolhatnánk. Őrbottyánban ráadásul kettő, a harmadik alapkövét a napokban helyezték el.


„A térségben tucatnyi kisebb településen is létrejöttek a bölcsődék, egyedül Vácon nem sikerült befejezni négy év alatt. Ez, ha összehasonlítjuk a környező falvakkal a város vezetésének az alkalmatlanságát mutatja” – fogalmazott stábunk kérdésére Rétvári Bence a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője.

A deákvári bölcsőde kivitelezésére, az előző vállalkozóval felbontott szerződést követően új közbeszerzést írt ki az önkormányzat. A Denco cég képviselője idén júliusban az ES TV híradójának úgy nyilatkozott, tartják az ütemtervet, és ősszel elkészülnek. A felvételek szerint ez a plakáton hirdetett októberre nem sikerült. Néhány napja viszont a Magyar Nemzet arról írt, hogy ehhez a céghez köthető a Terézvárosi Szakrendelő felújítása, melynek kapcsán számos jogsértés történt, több ügyben zajlik a vizsgálat. Terézvárosban súlyos jogsértések történtek, ennek következményeként a Közbeszerzési Hatóság harmincmillió forintos bírságot szabott ki a terézvárosi önkormányzatra – mondta a Magyar Nemzetnek Bálint György terézvárosi független önkormányzati képviselő.


Év végén minden határidő lejár, legkésőbb december 31-ig el kell készülnie a Bauer Mihály utcai bölcsődének. Matkovich Ilona korábban arról is beszélt, hogy amennyiben nem teljesítik a pályázati feltételeket, vissza kell fizetni a kormánytól kapott támogatást.

Forrás: 0627.hu/ Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Még szintén érdekelheti...