Dunakeszi

Jelentős közlekedésfejlesztések a szakorvosi rendelőintézet környezetében

Dunakeszi Város Önkormányzata jelentős összeget fordít a helyi közúti közlekedés javítására. A városi utak mellett több állami fenntartású út bővítésének és új körforgalom építésének a költségét is magára vállalja, hogy enyhítse a lakosság közlekedési gondjait. A 2. számú főút szélesítése után november 20-tól újra be- és ki lehet hajtani a Temető utcából és a Dr. Cseresznyés Ernő utcából. A Szent István utca – Dr. Cseresznyés Ernő kereszteződésében épülő körforgalmat december 31-től használhatják a gépjárművel közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Széchenyi-Kossuth utcai körforgalom kiépítése után lassan a befejezéséhez közeledik az ugyancsak állami fenntartású 2. számú főút bővítése a szakorvosi rendelőintézetnél. Az intézmény jobb megközelíthetősége érdekében a fejlesztést Dunakeszi finanszírozza, miként az önkormányzati Szent István utca – Dr. Cseresznyés Ernő utca kereszteződésében épülő körforgalom költségeit is. Amennyire örülnek a közlekedésfejlesztésnek a dunakesziek, annyira nehezményezik, hogy az építési munkálatokat egy időben végzi a kivitelező, ami jelentősen megnehezíti a szakorvosi rendelő megközelítését.

Épül a körforgalom a Szent István utca – Dr. Cseresznyés Ernő utca kereszteződésében


Milyen szakmai szempont indokolja, hogy szinte egy időben dolgoznak a két jelentős fejlesztésen? – kérdeztük Hegyi Mártont, a kivitelező Penta Kft. projektvezetőjét.

– Az említett két helyszín egy beruházás, egy a kiviteli terv, az engedélyek, a forgalomtechnika, egy szerződés és befejezési határidő vonatkozik rájuk. A munka ütemezése műszaki szempontok és a helyszíni adottságok figyelembe vételével történik. A műszaki szempontok a beruházásnál az érintett közművek bővítése és kiváltása (közvilágítás, csapadékcsatorna, gyenge és erősáramú hálózat stb.) és a bazaltbeton buszmegálló mielőbbi elkészítése volt, mivel annak 28 nap a kötési ideje. A helyszíni adottságok szempontjából a legnagyobb kötöttség, hogy a főúton folyamatosan biztosítani kell a kétirányú forgalmat, valamint a rendelőintézet és parkolójának megközelíthetőségét.

– A közösségi média különböző platformjain sokan fejezik ki értetlenségüket amiatt, hogy a főúti sávbővítés miért tart ilyen sokáig, amiről autóval, de gyalogosan sem lehet megközelíteni az SZTK-t? Mivel magyarázható a több hete tartó kivitelezés? A kritikai véleményt megfogalmazók példaként említik, hogy a Kossuth-Széchenyi utcai körforgalom építése sokkal gyorsabban valósult meg.

– A kétirányú forgalom biztosítása a munkálatok közben nehezítő tényező. A tervezett két forgalmi és egy kanyarodó sáv átépítését csak egy – egy sáv szélességben lehetett egyszerre bontani és építeni. Polgármester úr kérésére figyelnünk kellett arra, hogy kizárólag akkor lehet lezárni közlekedők elől utat, ha nincs más megoldás. Megemlítendő, hogy az eredeti terveken felül az érintett busztársaságok és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igényei miatt a temető felől növekedett az átépítendő szegély és járdaszakasz mértéke.

Átépítik a Dr. Cseresznyés Ernő utcát

 – Milyen munkák vannak még hátra a főút átalakításában, mikorra épül ki a zebra és a kerékpárút áthelyezése? Egyáltalán mikortól lehet ki- és behajtani a Fő útról?

A főút szélesítése, az útburkolatok elkészültek. A héten elkészül a gyalogátkelőhöz kapcsolódó elválasztó sziget, a Temető utca és a Dr. Cseresznyés Ernő utca csatlakozásának a burkolata. Ezután következik az útburkolati jelek felfestése. Ütemterv szerint november 20-ától lehet a Temető utcába és a Dr. Cseresznyés Ernő utcába ki- és behajtani, valamint az átépített buszmegállókat használni. Azonban fontos információ, hogy a balra kanyarodó sáv a körforgalom I. üteme és a Dr. Cseresznyés Ernő utcai burkolat építése alatt még nem használható.

– A Szent István utca – Cseresznyés Ernő utcai körforgalom építése mennyire befolyásolja a Fő úti fejlesztés teljes és zavartalan megnyitását? Mi a két fejlesztés szerződésben rögzített átadásának időpontja?

– A kivitelezés a szükséges, legkisebb mértékű forgalomkorlátozás mellett történik. Jelenleg is biztosított a Szent István utcában és a Fő úton is a kétirányú forgalom. Ezeket az ütemeket nem mi, mint kivitelezők határozzuk meg. A tervező által Ideiglenes forgalomtechnikai ütemek készültek, melyeket az út kezelői, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Dunakeszi Város Önkormányzata jóváhagytak. A szerződés szerinti befejezési határidő: 2023. december 31.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...