Kultúra

A térség rendezvényszervezője: Interjú Loksa Leventével

2024-ben az egyik legösszetettebb rendezvény az Ipoly Feszt lesz, amiben több mint 10 település vesz részt ismét. A régi megszokott fesztiválok mellett lesz egy-két új is, ahol nagyon jó zenekarok, énekesek és lemezlovasok fognak fellépni.

–       Hogyan lesz egy jegyzői pályára készülő fiatalemberből sikeres rendezvényszervező? 

  • Húsz éve végeztem az államigazgatásin, és sokáig valóban csak a jegyzői munka vonzott, de az élet úgy hozta, hogy sikeres lettem egy speciális vagyonvédelmi üzletágban 16 évvel ezelőtt, ami aztán teljesen más irányba vitte az életemet és a mai napig le is köt. Tehát több tevékenység is van az életemben egyszerre.
Loksa Levente
  • Mikor kezdtél rendezvényeket szervezni?
  • A rendezvény-és konferenciaszervező képesítésemet még 2009-ben szereztem meg, hiszen korábban több bált szerveztem, zongoristaként pedig 8 éven át zenéltem rendezvényeken az egyetem alatt, tehát érdekelt. Valahogy szükségesnek éreztem, hogy megszerezzem ezt a képesítést, pedig idehaza a szervezők többsége e nélkül dolgozik. A legelső szabadtéri fesztiválunk a motoros találkozó volt Vácott 2012-ben, ami mögött akkor még a testvérem cége állt egészen 2016-ig. Az évi 2-3 fesztivált Wernke Ádám barátommal szerveztük meg, aki a váci rendezvények szervezésében azóta is töretlenül részt vesz. Ezzel a pár váci fesztivállal mentünk évente a Dunakanyar Rendezvényiroda Kft. 2016-os megalapításáig. Nővéremmel azért hoztunk létre ezt az új céget akkor, mert hosszú lobbi tevékenység után több rendezvény megszervezésére kaptunk lehetőséget Esztergomban. A városban mi akkor már évek óta dolgoztunk próbavásárlásokkal, így kapcsolatokra és barátokra tettünk szert. Ettől az évtől így már évi 8-10 fesztivált is szervezhettünk a Dunakanyarban, ami jelentős ugrás volt az életünkben, hiszen nem csak több, hanem nagyobb rendezvényeket is csinálhattunk. A Dunakanyar Rendezvényiroda nevet még kreatív kollégám, Wernke Ádám javasolta korábban, ami addig jó név is volt, amíg csak a Dunakanyarban tevékenykedett a cég. Feleségem, aki a kezdetektől jobb kezem a rendezvényeknél, 2017-ben bemutatott a szécsényi városvezetőknek, amely hivatalban korábban ő is dolgozott. Ezzel elindult a rendezvényiroda Nógrád vármegyei térhódítása, amelyet aztán szülővárosunk Balassagyarmat követett.
  • A Covid járvány hogyan érintette a rendezvényeket? Az azt követő időszak más lett?
  • A 2020-as Covid járvány hirtelen sok rendezvényt és rendezvényirodát bedöntött. Sokan letargiába kerületek, én viszont ezt az időt értékesítésre és fejlesztésekre fordítottam. Közel 40 Nógrád és Pest megyei rendezvényre kötöttem megállapodást ebben az időben, így létrehoztuk a Levis Event Kft-t, amelybe beintegráltam a Dunakanyar Rendezvényiroda igazgatójaként az ott lévő pár megmaradt rendezvényt is, így 2 éve hivatalosan is mindent már csak az új cég szervez. Több mint 20 településen dolgozunk jelenleg, 2024 év végére jómagam átlépem a 200. nagy rendezvényt a 12 év alatt. A sok munkához viszont egy sokkal stabilabb csapatra volt szükség. Elkezdtem hát új embereket keresni, új mentőst, áramost, színpadost, grafikust, bútorszállítót, és sok más partnert találni, akikkel ilyen nagy számban is képesek vagyunk gyorsan és jól teljesíteni.
  • Hogy látod a rendezvények helyzetét ma Magyarországon?
  • Sajnos uniformizálódnak a hazai rendezvények, régebben sokkal sokszínűbbek voltak. Erre legjobb példa a meghívott zenekarok köre, hiszen ma már a nagy fesztiválok ugyanazt a 15 mainstream előadót hívják mindenhová, akiket a média éppen nyom. Minden más zenekar küzd a létért, még a régi nagy zenekarok is. Ráadásul egy nagy fordulat jön a következő 10 évben, hiszen az ún. nagy generáció az életkoruk miatt el fog tűnni a színpadokról, és ezzel a nagy slágerek is.
  • Milyen évre számíthatunk 2024-ben a térségi fesztiválokat illetően?
  • Nagyon mozgalmasra! Már februárban indul a szezon a disznótoros fesztivállal, s igazán sok minden lesz október közepéig. Az egyik legösszetettebb rendezvény az Ipoly Feszt lesz, amiben több mint 10 település vesz részt ismét. A régi megszokott fesztiválok mellett lesz egy-két új is, ahol nagyon jó zenekarok, énekesek és lemezlovasok fognak fellépni. Ami mindenkit érdekel, az a 2024-es line up, a fő fellépők nevei, amit év elejétől folyamatosan fogunk bejelenteni, de amit elmondhatok, hogy a fiatal sztárok mellett jönnek a régi legendás előadók is.
  • Köztudott, hogy zongoristaként te vagy a zeneszerzője Vác, Dunakeszi és Esztergom dalának. A rendezvényszervezés és a családod mellett jut még időd a zenélésre?
  • Kevesebb ugyan, de jut. A három imázsdalt Toldi Tamás aranylemezes dalszövegíró barátommal együtt írtuk, és mi sem gondoltuk volna anno, hogy ekkora sikere lesz. Most két zenei projekt is leköt, de ez még a jövő zenéje.

(X)

  

Még szintén érdekelheti...