advent

Tündérkaland

Dunakeszi egyik legtermékenyebb és legsokoldalúbb szerzője dr. Kerekes Dóra, aki a karácsonyi ünnepek előtt egy gyönyörű kivitelű mesekönyvet jelentetett meg, Tündérkaland címmel.

Hány mesét tartalmaz a könyv, és mi inspirálta arra önt, hogy a gyerekeket egy igényes mesekönyvvel lepje meg? – kérdeztük a népszerű szerzőt a városi könyvtárban tartott ünnepélyes könyvbemutató után.

– A mesekönyv 24 összefüggő fejezetből áll, úgyis mondhatnám, hogy elindul az elején a történet, és csak a végére tudjuk meg a titkok nyitját. Az időzítés nem véletlen, hiszen advent minden egyes napjára jut egy fejezet. Honnan jött az ötlet? Tíz és fél éves a kislányom, akinek a tavalyi adventi naptárjában fejezetenként benne volt ez a mese, és ő annyira élvezte, hogy azt mondta: osszuk meg a többi gyerekkel is. Szerencsére a Szülőföld Könyvkiadó is úgy gondolta, hogy ezt érdemes lenne megismertetni a mesekedvelő gyerekekkel. Így született meg a Tündérkaland című könyv.

– Ezeknek a meséknek, az összefüggő mesesorozatnak mi a tanulsága, mi az üzenete a gyerekek számára, ha lehet ilyet mondani?

– Az „én meséim” a testvériségről, a testvérek összetartozásáról, a barátságról, és természetesen – különösen adventkor – a szeretetről szólnak. Arról, hogy ki kell állnunk önmagunkért és ki kell állnunk másokért is, amit a mese szereplői is megtanulnak a kötet végére. Abban bízom, hogy a könyv olvasói is!

– A Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjeként, történészként nagyon sok előadást tart és helytörténeti sétákat szervez a gyerekek számára is. Mit érzékel, mennyire jellemző, hogy a gyerekek kiállnak egymásért?

– Én azt látom, hogy különösen az óvodás és az alsó tagozatos iskolás korosztályban ezt még nyíltan megteszik és meg is merik tenni. A felső tagozatban már jelen van a kamaszok esetlensége, sutasága. Sokszor azt se tudják, hogyan köszönjenek, mert „már kisgyerek sem vagyok, de még felnőtt sem.” Tapasztalataim szerint a dunakeszi gyerekek elég jó közösséget alkotnak. Évente közel ötezer fiatallal találkozom, így azt tudom mondani, hogy a legtöbbjük rendkívül érdeklődő, megvan bennük a tudás iránti vágy, az új megismerésének az igénye, és nagyon szeretnek közösségben tevékenykedni. Jómagam is nagyon jól tudok velük együtt dolgozni.

– Mit tapasztal, mennyire szeretnek olvasni a fiatalok?

– Én azt gondolom, hogy igen, olvasnak, de sok esetben másként olvasnak. A klasszikus, hogy előveszek egy könyvet, leülök vele és olvasok, ez – főleg a fiatalabb korosztály esetében – nem jellemző. Mindig mondjuk, hogy jaj, a mai fiatalok… Én azt látom, hogy ők is olvasnak, de sokszor tableten, telefonon. Számukra nem az az elsődleges, hogy papíralapon olvassanak, különösen felső tagozatos és az a fölötti korosztályban. Rengetegszer látom azt, hogy vonaton olvasnak, tájékozódnak, tudnak tájékozódni, otthon vannak ebben a világban, és szerintem ezt nekünk, felnőtteknek el kell fogadnunk, és az oktatásban is meg kell jelenítenünk azt, hogy őket máshogyan kell tanítani, nekünk is lépést kell tartani a fiatalokkal, nem csak nekik velünk.

– Rendkívüli pezsgést hozott Dunakeszi helytörténeti életébe, a város múltjának és jelenének megismertetésében, és emellett nagyon termékeny író. Hány könyve jelent meg, és melyik a legkedvesebb?

– Eddig három szépirodalmi munkám jelent meg, ezen kívül történészként is jelentek meg köteteim, cikkeim. Legkedvesebb nem lehet. Mindegyiket másért szeretem, és mindig az utolsó az éppen a legkedvesebb, illetve az, amiben az ember benne van, amit ír! Úgyhogy azt tudom mondani a kedves olvasóknak, hogy lesz negyedik kötet is – reményeim szerint.

– Mint mindig, ezúttal is egy színes, színvonalas könyvbemutatóval készült. Kik tették még gazdagabbá a mai estét?

– Városunk egyik büszkesége, Babják Annamária színművésznő és az általa vezetett Babják Színjátszó Stúdió fiatal reménységei tették gazdagabbá az estét. Különösen nagy köszönettel tartozom Tóth Martinnak, aki egy különleges énekkel nyitotta meg a rendezvényt. Megtisztelt jelenlétével a gyönyörű kötet illusztrátora is, Szilas-Dohányos Ágnes, aki minden egyes fejezethez rajzokat készített nekünk. Ő keltette „életre” a könyv főszereplőit, a három testvért, továbbá a két tündért, akik segítenek nekik itt az élet nehézségeiben eligazodni. Külön köszönettel tartozom Farkas Csabának, a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjének, akinek jóvoltából gyönyörű könyvet tehetünk a karácsonyfa alá. Eddigi szépirodalmi műveimet ő jelentette meg, ami engem természetesen nagy örömmel és hálával tölt el.

– Hol vásárolhatják meg a szülők, vagy bárki ezt a szép kivitelű mesekönyvet?

– A könyvkiadó weboldalán, a Libri, a Líra és a Bookline könyvhálózatában, és természetesen velem is fel lehet venni a kapcsolatot a helytörté e-mail címen, vagy a +36-70-86-90-89-es telefonszámon. Bízom benne, hogy nagyon sok dunakeszi gyereknek szerzünk örömöt a Tündérkaland című mesekönyv olvasásával.

– Köszönöm a beszélgetést, szeretettel gratulálok az újabb könyvéhez!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...