fejlesztés

Megújult az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusa

Befejeződtek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának korszerűsítési munkálatai – tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

A közleményben azt írták: a főiskola 2022-ben nyerte el az Európai Unió és a magyar kormány által kiírt, építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével a váci campus két épületét újíthatták meg.
    A több mint 500 millió forintos támogatásból a 240 éves, műemléki védettségű főépület új fűtési rendszert kapott, tetőszerkezetét és több mint 200 éves nyílászáróit felújították, a Szent Miklós téri épület homlokzatának külső szigetelését is elvégezték. A beruházás részeként 322 nyílászárót újítottak fel vagy cseréltek ki, és 120 napelemet helyeztek el a tetőn – ismertették.
    Az iskola önerőből 200 millió forintot fordított a főépület tetőszerkezetének felújítására, és az elmúlt hónapokban mind a két épületen végeztek kisebb korszerűsítési munkálatokat.
    A projekt 2023. december 31-én zárul.
    Gloviczki Zoltánt, a főiskola rektorát idézve azt is közölték, a két épület korszerűsítésnek köszönhetően az energetikai kiadások akár a felére is csökkenhetnek.
    Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának az egykori váci papi szeminárium copf stílusú, csaknem 7000 négyzetméteres épülete ad otthont a Nagyboldogasszony-székesegyház szomszédságában. A Migazzi Kristóf püspök által építtetett szeminárium 1783-ra készült el, vagyis idén ünneplik létesítésének 240. évfordulóját.

Még szintén érdekelheti...