fejlesztés

Önfenntartó kulturális központ lehetne a zebegényi pavilon épületéből

Évtizedek óta elhagyatottan áll a zebegényi Dohánypavilon épülete, melynek felújítását és későbbi működtetését a Millenniumi Pavilon Alapítvány vállalta el. A szervezet célja, hogy a pavilon kulturális és közösségi rendezvények méltó helyszíne legyen. A fejlesztésekkel, tervekkel kapcsolatban kereste meg a 0627.hu az alapítvány kurátorát, Ulicsák Tamást.

Mint ismert, a 840 négyzetméteres, tornyos, faszerkezetes építményt Zobel Lajos tervezte, és az 1896-os Millenniumi kiállításon a magyar dohányipar pavilonja volt. A kiállítás után elbontották és Ferenc Józsefnek adományozták, aki átadta Budapestnek. Az épületet Zebegényben építették fel újra egy 13000 négyzetméteres területen. A pavilon gyermeküdülőként és az első világháború ideje alatt hadikórházként is funkcionált.

A használat során az épületet teljesen lelakták és jelenleg életveszélyes állapotban van, megmaradása is kérdéses volt. Miért döntöttek úgy, hogy kezükbe veszik az épület sorsát és megpróbálják megmenteni?

Ez az épület szóbeszéd tárgya Zebegényben évtizedek óta. Sok családnak személyes élménye kötődik hozzá. Számos alkalommal találkoztam olyan helyiekkel, akik elmesélték, hogy korábban itt nőttek fel, itt voltak gyerekek, a szüleik vagy akár ők is itt dolgoztak, főztek, kertészkedtek. A rendszerváltás előtt a ház gyermeküdülőként működött, ekkoriban heti váltásban érkeztek a gyerekek Budapestről, igazi pezsgő élet volt a településen. Az épületnek nagy múltja van, ezt nem szabad veszni hagyni. Ezért döntöttünk úgy, hogy kezünkbe vesszük a pavilon sorsát és kihozzuk belőle a maximumot és felújítjuk, hogy újra Zebegény ékkövévé váljon.

Mi a célja az alapítványnak, milyen tervekkel vágtak neki a fejlesztésnek?

Az alapítvány eltökélt célja, hogy egy olyan kulturális teret hozzunk létre, ahol bárki jól érezheti magát. A tervezés sok időt vett igénybe, hiszen egy olyan koncepciótervet kellett kidolgozni, hogy az ingatlan később önfenntartó legyen. Egy új közösségi, kulturális térben gondolkodtunk, ahol komolyzenei koncertek, énekkari versenyek, hazai és nemzetközi kulturális fesztiválok, gyerekprogramok szervezésére nyílna lehetőség. Mindemellett kiszolgálná a kisebb színjátszó köröket, üzemelnének vendéglátó egységek, kávézó, cukrászda is az épületben. Egy olyan kulturális központ létrehozása a terv, ami jelenleg nincs a környéken.

Nyáron elindult a közbeszerzési eljárás, de az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer szerint nemrég eredménytelennek nyilvánították. Mi történt?

Igen, elindult a nyílt európai uniós közbeszerzés a nyáron. 14 jelentkező volt, de a végén mindössze öt társaság maradt, akit érdekelt a fejlesztés. Itt egy több mint 120 éves épületről van szó, tehát egy akkori faszerkezetről beszélünk, amit az abban az időben alkalmazott technikával készítettek. Ennek az újjáépítése egy óriási feladat. A felújítás során a legnagyobb kihívást a terepviszonyok jelentik, a terület nagy munkagépekkel ugyanis nem közelíthető meg. A felújítás során így jelentősen növeli a költségeket az építőanyagok helyszínre szállítása.

A közbeszerzés  néhány hete lezárult. Az első kör sajnos eredménytelen lett, a benyújtott pályázatok mind túllépték a felújításra szánt költségkeretet. Hamarosan újra elindul a közbeszerzés és bízunk benne, hogy lesznek olyan vállalkozók, akik jelentkeznek az épület felújítására. Nem csüggedünk, nem szeretnénk műszaki tartalmat csökkenteni. Azt szeretnénk, hogy ez a ház ne váljon az enyészeté, hanem megőrizhessük a jövőnek a múltat, és lássa mindenki, hogy 120 éve ilyen épületeket hoztak létre. Ha mindez sikerül, akkor Zebegény egy önfenntartó, impozáns, kulturális igényeket minden szempontból kielégítő rendezvényhelyszínt kap.

Az a szóbeszéd járja, hogy szállást is építenek a pavilonhoz?

A Millenniumi Pavilonban egy kulturális közösségi tér létesül, mely gazdaságos működtetéséhez elengedhetetlen, hogy szálláshellyel is rendelkezzen az épület. A történelmi környezetet nem akartuk megbolygatni, a pavilon területén nem szerettünk volna egy szállodaépületet létrehozni, ezért az alapítvány megvásárolta a pavilontól körülbelül 200 méterrel elhelyezkedő Kenderes Hotelt.

A hotelt egy évtizede nem gondozták, több száz köbméter szemetet halmoztak fel. Az épület tetőszerkezete súlyosan sérült, minden nappal romlik az állaga. Az alapítvány megkezdte a terület rendezését még 2022-ben, kitakarítottuk a teljes területet és a felújítási terveket elkészítettük. Célunk, hogy a felújítást követően egy 40 fő befogadására alkalmas, éttermi résszel rendelkező szálláshellyel gazdagodjon Zebegény.

Még szintén érdekelheti...