advent

Karácsonyi készülődés a Dióssi családnál

A Dióssi család igényesen kialakított otthonába belépve látom, meggyújtották az adventi koszorún a második gyertyát, mindenhol felfedezhető az ünnepi várakozás. A családfő kedvesen invitál a nappaliba. A házaspár nagy izgalommal készül a karácsonyra, hiszen december 24-én, szenteste tizenhatan ülik körbe majd az ünnepi asztalt: 6 felnőtt gyermek, azok párjai, 2 unoka, szülők és nagyszülők. Arra vagyok kíváncsi, hogy Dióssi Csaba polgármester és felesége, Andrea hogyan ünnepli a karácsonyt.

– A karácsony nagyon fontos időszaka az életünknek, mi nagy családban gondolkodunk – kezdi a beszélgetést Dióssi Csaba –, erős a családi kötelék, rendszeresen együtt van a nagy család. Nekem négy gyermekem van, Andinak kettő, a gyerekeknek is vannak párjaik és az édesapám is jön. Így minden hétvégén van egy közös családi 8-14 fős ebéd, nem kötelező program, aki ráér, az jön. Négy generáció ül az asztalnál ilyenkor, és ezért nagyon hálás vagyok a sorsomnak, a gyermekeimnek.

A polgármester számára a hivatalban a karácsony előtti időszak elég sok elfoglaltsággal jár – tudtuk meg –, de nem maradhat el, hogy az összes intézményt végig látogatva boldog ünnepeket kívánjon a kollégáknak. A családban is megvannak a karácsonyi „szereposztások”.

– Csaba a konyhában átadja az irányítást nekem – veszi át a szót Andrea –, de tevékeny, hiszen amikor nagyon sokan fogyasztjuk el a közös ebédet, kell a segítség. Csaba darabolja a húst, zöldséget, krumplit pucol, tehát abszolút számíthatok rá. Karácsonykor ugyanígy. A férfiasabb munkák rá hárulnak: a fenyőfát ő vásárolja meg, állítja fel, a díszítésben segít azokon a helyeken, amit én nem érek el.

Andrea arra a kérdésre, hogy Túrkevén – ahonnan származik – milyenek a karácsonyi szokások, elmondta: a családi összetartás náluk is erős volt. A nagymamái jöttek karácsonyeste hozzájuk, másnap ők mentek minden családtaghoz, és köszöntötték őket az ünnep alkalmából. Mindig voltak nagy sütések, főzések.  A gyerekekkel, amikor kicsik voltak, mézeskalácsot sütöttek együtt, ezt a hagyományt tovább szeretnék vinni. Itt, Dunakeszin tizenhatan állnak a karácsonyfa körül, együtt éneklik el a Mennyből az angyalt.

A Dióssi család négy generációjának férfi tagjai

– Két szenzációs unokánk van, az elsőszülött unokám kétéves, a fiatalabb négyhónapos. Az idősebb már szépen beszél, érti, hogy mi zajlik körülötte. Szerintem neki ez lesz az első olyan karácsony, amit már tud értékelni. Sok kérdést tesz fel, nagyon érdekes azt látni, hogyan alakul ki a kötődése a karácsonyhoz. Imádom a nagypapaszerepet, én ebben nagyon jól érzem magam. Bár szoros az időbeosztásom, de nem szeretnék kimaradni az életükből. Igyekszem minden szerepemben helytállni. Már várom azt is, amikor közösen sportolhatunk, és egyéb szabadidős tevékenységet folytathatunk.

A Dióssi család otthonában diszkréten jelennek meg a karácsonyi jelképek, amik meghittebbé teszik a környezetet. A gyerekek számára a karácsonyi fények jelentenek igazán izgalmat.

Természetesen a beszélgetésből nem maradhat ki, mi lesz a karácsonyi menü a Dióssi családnál. Az elmaradhatatlan halászlé mellett lesznek sós, gombás, tejszínes palacsintafalatkák, fasírtgolyó, franciasaláta. A gyerekek szeretik az aszalt szilvával töltött ételeket, így az is készül. A süteményeket Andrea anyukája készíti.

És mit hoz a Jézuska Dióssi Csabának?

– Az ajándékozásnál én nagyon szeretem a meglepetéseket, és szeretnék is meglepetést okozni. Azt gondolom, a Jézuska mindig megtalálja azt az ajándékot, aminek tud örülni. Csabának egyébként a legnagyobb ajándék az, hogy mindannyian körülötte vagyunk. Neki ez nagyon fontos – mondja Andrea, aki közben megérinti férje kezét.

Persze a család karácsonyi készülődéséről beszélgetve nem hagyhatjuk ki a városi karácsonyi készülődést sem, hiszen Dióssi Csaba polgármesterként is tehet azért, hogy a dunakeszi emberek jól érezzék magukat az adventi várakozás során.

– Hála Istennek, sok emberrel találkozom a rendezvényeken, és többeknek feltettem azt a kérdést, mit várnak tőlünk karácsonyra. A válasz így hangzik: hangulatot. Ezért úgy fogalmaztam meg önmagam és a csapatom számára, hogy egy jó hangulatú, békés karácsony legyen Dunakeszin. Engem így advent időszakában – amikor díszbe öltözik a város – különösen jó érzés tölt el, főleg most, amikor esik is a hó. Ez is hozzájárul a jó hangulathoz. Sűrű, programokkal teli, de kedves időszak ez számomra. Azt látom, hogy a legtöbben hasonlóan élik meg az ünnepet. Minden évben meghívnak a nyugdíjas klubba, ők is nagyon szépen ünneplik a karácsonyt, sajnos sokan egyedül. Már több éves hagyomány Dunakeszin, hogy a fiataljaink fölkeresik az időseket egy karácsonyi csomaggal. Több mint hétezer 65 év feletti lakótársunk van, mindenkit megkeresnek a fiatalok az önkormányzat ajándékával. Örömömre szolgál, hogy idén több mint 600 fiatal jelentkezett, szép példája ez a gondoskodásnak. Most az a felelősségünk, hogy ezt megtanítsuk a következő generációnak. Távlatokban, generációk felelősségében gondolkodunk.

Beszélgetésünk végén szóba került az is, hogy ki mit vár az új esztendőtől, 2024-től.

Andrea kívánsága: – A szüleinknek maximális egészséget szeretnék kívánni, nem fiatalok már, de szerencsére jó egészségben vannak, sportosak, fiatalosak, szellemileg is abszolút a toppon vannak. Én azt szeretném, hogy ez még nagyon sokáig így legyen. A gyerekeknek is azt kívánjuk, hogy mindenki találja meg az útját, és legyenek boldogok, mert azt gondolom, az a legfontosabb. Legyen 2024-ben is ugyanolyan összetartó a család, mint most, mert a „mozaikcsalád” nem mindig szokott jól működni, de a miénk maximálisan jól működik, segítjük egymást.

– A legfontosabb, hogy a család ugyanígy együtt maradjon – kívánta Dióssi Csaba. – Most nem látjuk azt, hogy 2024-re van remény a család bővülésére, de ki tudja? Mindig vannak kisebb-nagyobb terveink, ezeket meg szoktuk beszélni közösen, amiben tudunk, segítünk egymásnak, hogy ezek a célok megvalósuljanak. Leginkább azt kívánom, hogy így együtt maradjunk. Nagyon szerencsések vagyunk, mert a gyerekeink nagy része már dolgozik, többségük helyben. Kívánom a gyerekeinknek, akik még nem élnek párkapcsolatban, hogy 2024-ben találják meg a párjukat, s azt az utat, ami boldoggá teszi őket.

Polgármesterként azt kívánom mindenkinek, hogy megkapja azt a szeretetet ebben az időszakban, amit igényel, amire vágyik a családtagjaitól, a környezetétől. Tudja megélni úgy az ünnepet, ahogy szeretné: békében és szeretetben. 

Vetési Imre

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...