aktuális

PETA-tippek kedvenceink túlélésének biztosítása érdekében

Magyarország utcáin megszámlálhatatlanul sok kóbor kutya és macska él. Sok állatot a gazdája hagy hátra vagy dob ki, az állatok nagy része pedig beteg és alultáplált. A kóbor kutyák és macskák ráadásul az utca folyamatos veszélyeinek is ki vannak téve. A jelenlegi mínusz fokok drámaian fokozzák a helyzetet – ha a négylábúak nem találnak elegendő táplálékot vagy olyan menedéket, ahol megmelegedhetnek, akkor éhenhalás vagy fagyhalál veszélye fenyegeti őket.

A kóbor kutyák és macskák életminőségének javítása érdekében a PETA állatjogi szervezet minden embert arra kér, hogy tegyen valamit. Jana Hoger, a PETA társállat-szakreferense, összeállított néhány hasznos tippet az állatbarátok számára.

„A kóbor kutyák és macskák a téli hónapokban fokozottan segítségre szorulnak, ám az emberek még mindig nagyon gyakran nem veszik figyelembe ezeket az állatokat”, mondja Jana Hoger. „Minden élőlény, így az utcán élő állatok is megérdemlik a gondoskodást, a védelmet és a tisztelet. Már egy apró cselekedet is jelentősen javíthatja a négylábúak helyzetét és növelheti túlélésük esélyét.”

A PETA tippeket ad:

  • Védelem az időjárás viszontagságai ellen: A védelmet nyújtó kutyaházak egész évben fontos szerepet töltenek be a kóbor állatok életében – télen pedig egyenesen életeket menthetnek. Egy kis fatákolmány nem túl drága, néhány fadeszkából magunk is tudunk építeni. Egy kis szalmával és takarókkal kibélelve megfelelő védelmet és meleget biztosít. Azok pedig, akiknek istállójuk van, kinyithatják az ajtót a kóbor állatok előtt, hogy a kóbor állatok meleg, biztonságos helyen pihenhessék ki magukat.
  • Élelem és víz: A kutyák és a macskák az utcán általában nem találnak elég élelmet és ivóvizet. Nagy támogatás, ha az ember az állatoknak megfelelő élelmiszerekkel és vízzel látja el a kóbor állatokat. Különösen télen nagyon fontos a vizet rendszeresen cserélni és ellenőrizni, mivel a hidegben gyorsan befagy.
  • Orvosi segítség: A bizonytalan életkörülmények következtében sok kóbor nágylábút támadnak meg élősködők, amit alapvetően könnyű kezelni. Az élősködőket a vakaródzásról, valamint a szőrtelen, nyílt helyeken való előfordulásuk esetén lehet felismerni. A bolhák, kullancsok és gombák ellen védelmet nyújtó gyógyszerek bármelyik állatorvosi rendelőben és számos gyógyszertárban kaphatók. Ezeket rendszeres időközönként – megelőző jelleggel is – kell adni az állatoknak. De vigyázat: a spot-on készítményeket tilos nyílt sebre felvinni. Ha az állat megsérült, a legjobb, ha az állatbarát elviszi állatorvoshoz.
  • Ivartalanítás: Az ivaros kutyák és macskák a nemkívánt szaporulat következtében csak megsokszorozzák a kóbor állatok szenvedését. Ezért az ivartalanítás az egyik legfontosabb eszköz a kóbor kutyák és macskák számának csökkentéséhez. Az egy-egy területet lefedő ivartalanítási akciókkal az állatokat szaporodásra képtelenné teszik, és állatorvosi ellátásban részesítik. Így kevesebb olyan utód jön a világra, akit senki sem érez a magáénak. Bárki tájékozódhat a régiójában megrendezésre kerülő, ingyenes ivartalanítási akciókról, és a családjában élő, vagy akár a környéken élő kóbor állatokat is bejelentheti.
  • Betegségek elleni védőoltások: Védőoltással számos betegség, például a parvovírus-ferzőzés is, megelőzhető. Ha az állatokban az alapimmunitás kialakult, az akár két évig is védelmet nyújthat. A tartós védelem biztosítása érdekében az oltásokat az oltóanyagtól függően egy adott időn belül meg kell ismételni. Ezért érdemes állatorvos tanácsát kikérni, és egy oltási programot követni.
  • Tájékoztatás és kommunikáció: Fontos, hogy a tájékozott emberek a többi embert is felvilágosítsák a kóbor kutyák és macskák szükségleteiről. Érdemes a gyerekekkel is elbeszélgetni az úgynevezett kóbor állatoknak nyújtandó hathatós segítségről, mivel középtávon ők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az állatokkal való bánásmód megváltozzon.

Az ivaros kutyák és macskák gyors ütemben szaporodnak. Egy kutyától 6 év alatt 67.000 utód, egy macskától 7 év alatt akár 370.092 utód is származhat.

Még szintén érdekelheti...