aktuális

Idén is a vakáció előtt 1 hónappal indul a balatoni előszezoni menetrend

Az utasigényekhez igazodva a MÁV-VOLÁN-csoport idén is „megnyújtja” a balatoni szezont: már a pünkösdi időszakot megelőzően bevezetjük ún. előszezoni menetrendünket, amivel jóval többen, több időpontban és kényelmesebben juthatnak el a tóhoz, mint a szezonon kívüli időszakokban.

Az előszezoni menetrend keretében már május 13-tól, azaz a hivatalos, iskolai szünidőt egy hónappal megelőzően sűrűbb eljutást biztosítunk a tó partjához és növeljük a kerékpárszállítási kapacitásokat. A vasúttársaság előszezoni szolgáltatásait támogatja az is, hogy a Volánbusz – immár 2022 nyara óta – ütemes menetrenddel biztosítja Zala és Veszprém vármegyékben a regionális és távolsági kapcsolatokat, az elmúlt két évben pedig több tucat új autóbuszt állított forgalomba a balatoni és környéki viszonylatokon.

A balatoni elő- és utószezoni, illetve nyári forgalomra minden évben több vonattal, ezáltal gyakoribb közlekedéssel, valamint többletszolgáltatásokkal készülünk – ez idén sem lesz másképp. Az előszezoni menetrend nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vasúttársaság nemcsak elérte, de meg is haladta a világjárvány előtti időszak rekordját: tavalyelőtt és tavaly is a teljes szezonban mintegy 3 millióan vették igénybe csak a balatoni járatainkat!

Idén május 13-tól június 21-ig ismét előszezoni menetrenddel várjuk az utazókat: a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránként járó vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé válnak. A szezonon kívüli – úgynevezett téli – menetrendhez képest bővülnek a kerékpárszállítási lehetőségek, több IC-kocsi és motorvonat áll forgalomba, ezáltal a kora tavaszi időszakhoz képest több férőhely áll az utasaink rendelkezésére.

A balatoni állomásokon is nagy figyelmet fordítunk a rendezett állapotok, az általános tisztaság fenntartására, virágok ültetésére, azok gondozására. Több ezer dísznövényt telepítettünk az elmúlt időszakban.

Az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseink lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.

A főváros és a déli partszakasz közötti vonatok

Budapest és a Balaton déli partja között a következő, sűrűn közlekedő vonatokkal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCityvel, valamint a Déli->Parti InterRégióval.

Az előszezonban már elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió vonatok a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között.

A déli parton közlekedő Balaton InterCitykben 1. osztályú kocsi, továbbá az előszezon egy részében, május 25-től étkezőkocsik is fognak közlekedni. 

Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik a legkorszerűbb, légkondicionált KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expresszvonat néven, közvetlen kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből.

Idén a már eddig megszokottak szerint az előszezontól elindulnak péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatok a déli parton – Keszthely és a Déli pályaudvar között.

Az északi partszakaszon is több vonat jár

Az északi part esetében a Kék Hullám expressz, a Vízipók sebesvonatok és a hétvégi Katica InterRégiók javítják a Balaton elérését a főváros felől, illetve felé.

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám expresszvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred és a Balatonfüreden túli települések. A főszezontól a prémium 1+ osztályú bisztrószolgáltatással az Utasellátó kínálata elérhető lesz a Kék Hullám vonatokban.

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Vizipók sebesvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és a part mentén Balatonakarattyától – Káptalanfüred kivételével – minden állomáson, megállóhelyen megállnak. Ezen vonatokkal érhetők el leggyorsabban Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak és Balatonarács

A hétvégi napokon Budapest és Balatonfüred között – korszerű FLIRT motorvonatból álló – Katica InterRégió vonatok is közlekednek, amelyek Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így kiszolgálják a kisebb megállókat is.

Május 1-jétől Budapest és a Balaton északi parti települései között a sűrűbbé vált vonatforgalom révén az eljutást ezentúl a vasút biztosítja. Emiatt az eddig Budapestről Balatonalmádi–Balatonfüred–Keszthely érintésével Hévízre közlekedő 1190-es számú buszok ezentúl csak Balatonfüred és Hévíz között járnak. Balatonfüreden a vasútállomás melletti buszállomáson lehet átszállni. A Hévízről 5:40-kor Balatonfüred felé induló járat pedig Keszthely és Balatonfüred között közlekedik. Keszthely, Autóbusz-állomásról 8 perccel később, 6:05-kor indul. A Budapest–Balatonalmádi–Lovas–Balatonfüred–Tihany közötti 1201-es számú buszjárat megszűnt. A Tihanyi-félsziget a 7355-ös busszal (Tihanybusz) érhető el, amely a nyári időszakban az InterCity vonatokhoz csatlakozva indul Balatonfüredről Tihany felé.

Forrás: mavcsoport.hu

Még szintén érdekelheti...