Dunakanyar

Komoly szintkülönbség, jeges utak, két óra teljes sötétségben – ilyen volt Novák Katalin köztársasági elnökkel túrázni a Börzsönyben

A Börzsönyben túrázott Novák Katalin köztársasági elnök és a hozzá csatlakozók – szükség volt a jó erőnlétre, mivel a Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak. A túrán a 0627.hu munkatársa is részt vett.

Ezen a napon ráadásul a havas, jeges útvonal és a kemény mínuszok is feladták a leckét a túrázóknak. Novák Katalin köztársasági elnök január második vasárnapján 2024 első közösségi Kéktúrájára várta a Börzsönyben a természet és a mozgás szerelmeseit.

Az Országos Kéktúra népszerűsítése érdekében szervezett eseményt Novák Katalin Rockenbauer Pál emlékére ajánlotta, mivel 1933-ban ezen a napon született a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője. A hideg időjárás ellenére sokan vettek részt és teljesítették a cseppet sem könnyű Kóspallag, Nagy-Hideg-hegy, Csóványos, Nógrád útszakaszt.

A túra Kóspallagról, a Kisinóci Turistaházból indult, ahol egy közös csoportkép készítését követően vágtak neki a túrázók az első szakasz több mint két órás igazi kihívást jelentő menetének egészen a Nagy Hideg Hegyi menedékházig. Felérve a köztársasági elnök a maga sütötte sajtos stanglival kínálta túratársait, és persze előkerültek a túrázók pálinkái is. Jeges, zúzmarás, havas meredek kaptató várta a Csóványosig tartó szakaszon a csapat azon részét, akik vállalták, hogy kitartanak egészen Nógrádig.

A Terrorelhárítási Központ felkérésére a túra útvonalán a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat közreműködött a köztársasági elnök és a hozzá csatlakozott túrázók biztosításában. Mint beszámolójukban közlik, a hegyimentőknek három alkalommal kellett beavatkozniuk, segíteni a túrához csatlakozottaknak kisebb sérülések és elfáradás miatt.

A Börzsöny valódi hegyvidéki élmény: változatos erdőiben vendégeskedve igen nagy távolságba juthatunk a lakott területektől, panorámáit erősen szabdalt, tompa formájú hegygerincek látványa tölti ki. De nem hiányoznak a méretes sziklaalakzatok sem. A Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak.

A Csóványosra érve, egy újabb csoportképet követően, a Foltán-kereszt közelében a hegyimentők tábortűzzel várták a túrázókat. Itt már sötétedett, majd nemsokára teljes sötétségben vezetett az túra utolsó két órája Nógrádig, a végállomáshoz.

Novák Katalin szívesen beszélgetett túratársaival, ahogy lapunk munkatársával is. Kérdésre reagálva elmondta, hogy a hivatalos közösségi oldalán az Országos Kéktúra szakaszainak teljesítéséről közzétett beszámolói kapcsán egyre többen kérdezték, hogy van-e lehetőség csatlakozni e természetjáráshoz. Végül úgy döntött, hogy bizonyos nehezebb, gyakorlott túrázók által tejesíthető útvonalakhoz csatlakozási lehetőséget hirdet. Tavaly a Solymár-Dobogókő szakasz volt az első ilyen lehetőség, idén pedig ez a börzsönyi túra volt a második. Hangsúlyozta, hogy arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon is csodálatos környezet vesz minket körbe, mozduljunk ki, fedezzük fel. „Sokszor még lakóhelyünket sem kell elhagynunk, hogy gyönyörű tájakat fedezhessünk fel” – hangsúlyozta.

Különösen igaz ez a térségünkben élők számára, hiszen számos településen valóban elég csak a házukból kilépni ahhoz, hogy egy kis sétát követően találjunk valamilyen túraútvonalat. Novák Katalin azt is elmondta, hogy tervei szerint újabb közösségi túrázást is meghirdet majd.

Nézzük pontosan mit is lehet tudni erről a szakaszról:

Kisinóci turistaház – Nógrád közötti szakasz (OKT-17/2. szakasz) összesen 20,6 km. Szintemelkedések: 353 m -> 840 m -> 931 m ->336 m -> 215 m. A terep nehézsége miatt az időtartam összesen: kb. 6,5-7 óra.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea/0627.hu