aktuális

Dióssi Csaba polgármester: rengeteg tervünk és előkészített projekt van Dunakeszin 2024-re is

Az itteni városvezetés nem a tétlenségről híres, minden évben komoly célokkal állnak elő és meg is valósítják. A 13 éve zajló fejlesztésdömping szinte már el sem éri a dunakesziek ingerküszöbét, mi azért megkérdeztük a polgármestert, mire számíthatunk 2024-ben.

A Dunakeszi Diáknegyed szeptemberben már fogadja a diákokat

2010 óta dolgozom a csapatommal azon, hogy Dunakeszin az infrastruktúra és az intézmények kiszolgálják az igényeket. Nagyvolumenű beruházásokon vagyunk túl: óvodaépítések, iskolaépítések, orvosi rendelők, az összes homokútból aszfaltút lett. Fontos terveink vannak továbbra is, de kicsit át fog alakulni a fejlesztéspolitikánk, mert a nagy beruházások korán túl vagyunk, de ettől még rengeteg tervünk és előkészített projekt van Dunakeszin 2024-re is” – kezdi Dióssi Csaba polgármester.

Dióssi Csaba polgármester: Nekünk az a lényeg, hogy Dunakeszin minden generáció otthon érezze magát.

 Nincs olyan dunakeszi lakos, aki ne tudná és akit ne érintene, hogy szeptemberben megnyitjuk a diáknegyedet. Azzal fogadtak a kivitelezők az év legelső kooperációján, hogy az építkezés még az első félévben befejeződik, jelenleg 95-98 százalékos készenlétben állnak az épületek, de persze közben haladnak a kültéri tereprendezések is. Például a mintegy 4000 fából álló véderdő, aminek a 80 százaléka már el van ültetve. Ma már egy jól működő településen alap, hogy férőhelyet biztosít minden ott élő gyermeknek. Ennek nagyon fontos és hiánypótló eleme a két új középiskola, amellyel a korábbi évi 100 nyolcadik osztályos diák helyett szeptembertől 400 tanulhat helyben tovább. Ez nagy segítség a családoknak, hiszen nem kell más városba utazniuk az ide felvételt nyert gyerekeknek, akik itt, az iskolapadban olyan alapokat kaphatnak, amit ha jól kihasználnak, biztonsággal indulhatnak el a nagybetűs életben.

A 2020-ban megnyitott Aranyalma Tagóvoda bővítése is fontos számomra, ebbe néhány hete kezdtünk bele és idén be is fejezzük. Itt újabb 4 csoportszobát építünk, ami plusz 108 férőhelyet jelent, ez pedig lehetővé teszi, hogy Dunakeszi szerte csökkentsük a csoportlétszámokat, így a gyerekek még több figyelmet kaphatnak majd az óvodapedagógusoktól. Az összes agglomerációs településen azzal küzdenek, amit mi itt Dunakeszin az elmúlt 10 évben megoldottunk. A mennyiség után ma már a minőség az elsődleges szempont, ezért az esélyegyenlőség és a családok segítése érdekében itt sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek óvodai nevelésére is lehetőség lesz.

A Fő út-Cserkész utcai régi pszichiátria felújításával és kétszintesre bővítésével újabb egészségház épül

Egészségügyben is haladunk tovább, a Fő úton, a régi pszichiátria felújításával és kétszintesre bővítésével újabb egészségházat építünk, ahol gyermekorvos, védőnő és fogorvos is állandó rendelőt kap. Amiben hatáskörünk van, elmegyünk a falig, és ez olyan. Az országos problémákra helyben keressük a megoldást, a kormány pályázati lehetőségének segítségével most a gyermekellátásban lépünk előre, 21. századi igényeknek megfelelő körülményeket teremtünk ezeknek az ellátásoknak. A munkák a múlt héten már el is kezdődtek és még idén a végére is érünk. A szenior szűrőnap mellett pedig külön szervezünk családi szűrőnapot is a dunakeszieknek. A szűrőnapokra a regisztráció hamarosan indul, kérem, figyeljék a városi fórumokat.

Nekünk az a lényeg, hogy itt minden generáció otthon érezze magát. Minden generációnak megvannak az igényei.

2024-ben is vannak fontos célok, amiért dolgozunk, amiért lelkesedem. Most például szeretnénk elérni, hogy egyre több ember helyben dolgozhasson. A családoknak ez fontos.

Az egykori Sweet Point helyén inkubátorházat alakít ki start up vállakozásoknak az önkormányzat

Épp ezért mi ebben látjuk a Sweet Point megfelelő hasznosítási módját. TOP_PLUSZ állami támogatás segítségével inkubátorházat alakítunk ki, hogy a start up vállalkozásokat az első időkben segíthessük, és lehetőséget teremtsünk a helyben munkavégzésre.

Szintén TOP_PLUSZ pályázat keretében újítjuk fel a temető irodaépületét és ravatalozóját, valamint a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. Krajcár utcai ügyfélirodáját.

És ami az utakat illeti: kerékpársáv, gyűjtőutak, járdaépítés és a bürokrácia legyőzése.

A kerékpáros infrastruktúra tovább fejlődik idén a városban, összekötjük a Fő úti kerékpársávot az EuroVelo 6-tal és folytatjuk a kiépítést a Lidl-ig. Ezt nyáron indítjuk, amikor a reggeli és délutáni forgalom már alacsonyabb, amikor nem mindenki egyszerre indul munkába vagy a gyermekkel az iskolába.

Több helyi gyűjtőút újraaszfaltozása kezdődik hamarosan, és tervezzük, hogy a Magyar Közút Zrt-vel együttműködve állami útfelújítást is végzünk. Járdákat is fogunk építeni és az engedélyeztetés a végéhez közelít, hogy végre átadhassuk az Alagligeti elkerülő utat, amit a lakosságtól már csak mi várunk jobban, hogy magunk mögött tudhassuk ezt az egész bürokratikus útvesztőt.

A tavaly indult játszótérfejlesztési programunkat is befejezzük az első félévben, ezzel pedig az összes játszóterünk megújul és felújítjuk a konyhákat több dunakeszi iskolában, hiszen ez már rég rájuk fér. Természetesen a rendezvényekből sem adunk lejjebb, mindjárt kezdünk is a II. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversennyel, amire várunk mindenkit szeretettel finomakat enni és jót mulatni.

Dunakeszi Polgár/Szeredi Helga

Még szintén érdekelheti...