aktuális

A SORS-SZEMCSÉK című antológiával ünnepelték a magyar kultúra napját Dunakeszin

A magyar kultúra napját Dunakeszin idén is a nemzeti himnuszunk születéséhez méltó rendezvénnyel, a városban élő, a Dunakeszihez kötődő írók, költők műveit tartalmazó, SORS-SZEMCSÉK című antológia bemutatójával ünnepelték január 22-én a VOKE József Attila Művelődési Központban.

Az immár második alkalommal megjelenő válogatást bemutató nagy sikerű rendezvényt a kötet szerkesztője, Béres Magdi szervezte és moderálta. Az eseményen köszöntőt mondott Dióssi Csaba polgármester, Csoma Attila önkormányzati képviselő, a művelődési központ igazgatója, Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője, és Lőrincz Róbert, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szakmai igazgatója.

Az antológia kiadásának ötletét a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár által közel két évtizede útjára indított Helyi írók, költők felolvasóestje adta. Az első válogatás 2023 januárjában, szintén a magyar kultúra napján jelent meg Dunán innen… címmel, amely nagyrészt a könyvtári rendezvényen bemutatkozó próza- és versírást művelő szerzők írásait tartalmazta.

Béres Magdi, az antológia szerkesztője, a rendezvény szervezője

A második, a SORS-SZEMCSÉK című antológia bemutatóján Béres Magdi – a könyv szerkesztője és a rendezvény szervezője – megnyitó szavai után Csoma Attila ünnepi köszöntőjében Kölcsey Ferenc alkotói géniuszát, nemzeti imádságunk, a Himnusz immár két évszázadon átívelő történelmi jelentőségét méltatta.

Csoma Attila, a József Attila Művelődési Központ igazgatója

– Közismert, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz sorait, melynek tiszteletére 1989 óta, január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Méltó döntés volt – húzta alá. Az önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy idén immár második alkalommal jelent meg a helyi írók, költők írásait bemutató antológia. Köszönetet mondott a színvonalas kötet szerkesztőjének, Béres Magdinak, a szerzőknek a tartalmas írásokért és a kiadónak az igényes kivitelért. Elismeréssel szólt a városi könyvtár közösségéről, amely két évtizede felkarolta a helyi írókat, költőket. – Az elmúlt évhez hasonlóan intézményünk idén is örömmel fogadta be a rendezvényt – fogalmazott Csoma Attila, aki hozzátette: „Mindig szívesen támogatjuk a helyi művészeket, akik itt otthon érezhetik magukat.”

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere

“Ez a könyv igazán jól indítja az évet! Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a helyi írók és költők művei idén is megjelentek egy szép kiadású kötetben” – kezdte köszöntőjét Dióssi Csaba. – A szívemben ott van a vágy és a remény, hogy nem csak két kiadás, hanem egy sorozat lesz az antológiából – mondta bizakodva a polgármester, aki kiemelte: Dunakeszi mindennapjait rendkívül gazdag és színes kulturális és művészeti élet jellemzi. Elismeréssel beszélt a város képzőművészeinek alkotásait felvonultató Nyári Tárlatról, a zenei életről, a szimfonikus zenekarok adventi és az újévi koncertjeiről, Dunakeszi színes színházi kínálatáról. 

Dióssi Csaba gratulált a szerzőknek, a könyv kiadójának, külön elismeréssel beszélt Béres Magdi színvonalas és fáradhatatlan szerkesztői és szervezői tevékenységéről. A polgármester bejelentette – Dunakeszi rendkívül gazdag és mozgalmas életére utalva – hogy még ebben az évben újabb könyvek jelenhetnek meg. Példaként említette az Én városom vagy a Kerekes Dóra által összeállított kórustörténetet bemutató könyvet. A bemutató után, a 22 szerző írásait tartalmazó antológiát lapozgatva a polgármester úgy fogalmazott:

“AZÉRT ILYEN JÓ EZ A VÁROS, MERT MINDENKI ODATESZI MAGÁT!”

Lőrincz Róbert, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szakmai igazgatója

Lőrincz Róbert, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szakmai igazgatója szerint az idei antológia – miként az első kiadás is – ezer szállal kötődik a könyvtárhoz, hiszen döntően a közel két évtizede elindított programsorozatuk, a helyi írók és költők felolvasóestjén bemutatkozó alkotók műveit tartalmazza. – A helyi írók, költők felolvasóestje a fénykorát éli napjaikban is, ami nagyban köszönhető Béres Magdinak. A két antológiának is ő a szíve, lelke – jelentette ki Lőrincz Róbert, aki gratulált az új antológia megjelentetésében valamennyi közreműködőnek, amely Dunakeszi irodalmi életének egy pillanatnyi lenyomata.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője jóérzéssel idézte fel az idei antológia születését, melyről elmondta: örömmel köszönti az új szerzőket és a képzőművészeti alkotásokkal jelentkező művészeket. Az országosan ismert kiadó vezetője így vall a kötetben az antológiáról: „Ismét egy csoda van készülőben. Ez volt az első benyomásom, amikor a kéziratokat a kezembe vettem.

MAI VILÁGUNKBAN PÉLDAÉRTÉKŰ AZ ILYEN ÖSSZEFOGÁS: A KÖZÖSSÉG, AMELYNEK TAGJAI KÜLÖN-KÜLÖN IS DOLGOZNAK UGYAN, DE KÉPESEK EGYÜTT ÁLMODNI.

Közös álmunk eredményeként pedig folytatódik, és újra kézbe vehető a Dunakeszin élő, Dunakeszihez köthető írók, költők alkotásaiból összeállított sorozat ez évi kötete, amely további értékes írásokkal lepi meg az olvasó közönséget. Örömmel tölt el, hogy fiatal szerzők is jelentkeztek. Fontosnak tartom, hogy minden korosztály jelen legyen a kötetben, amely megmutatja mennyire pezsgő, sokszínű Dunakeszi kulturális élete, és jól jelzi, hogy a 21. századi digitális, rohanó világban is szükséges az elmélyedés, az elmélkedés, lelkünk, gondolataink megismerése és megismertetése. És ennek továbbra is jó eszköze a könyve.”   

A köszöntők után Béres Magdi – bár szerényen, de arról beszélt – örömmel tölti, hogy az antológia szerkesztésével értéket teremt, melynek idei tematikája: haza, hit, otthon és szülőföld témakörök voltak. Azt kérte a közönségtől, hogy olvassák és forgassák olyan szeretettel a könyvet, mint amilyennel ők alkották.

Elsőként Bakóczy Sára írónő mutatkozott be a nézőknek

A magyar kultúra napja dunakeszi ünnepségének felemelő pillanata volt, amikor Béres Magdi oklevéllel köszönte meg a szerzők közreműködését, akik néhány mondatban bemutatkoztak a nézőknek.

A rendezvény kedves színfoltjaként Lengyel Anna és Lengyel András Pilinszky János és Petőfi Sándor egy-egy versével örvendeztette meg a hallgatóságot, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánctagozat táncosainak – Bódi Csilla Gyöngygalléros és Rimóczi Hunor Ezüstpitykés táncosok – látványos produkcióját élvezhette a közönség, akik tyukodi táncot adtak elő. Tagozatvezető: Husvéth Csaba.

A borító és az illusztrációk többsége ebben a kötetben is Mucsi Tina munkája, de a további három illusztrátor – Bodács Emília, Hajdrik Csenge és Ocskó Zoltánné/Lona – is nagyban hozzájárult a könyv művészi kivitelezéséhez. A kötet lektorálását ezúttal is Lőrincz Róbert, a dunakeszi könyvtár szakmai igazgatója és Szentkirályi Fittler József nyugdíjas magyartanár,  költő végezte.

Vetési Imre

Fotó: Bocskay Zsolt és filmkovacs.hu

Az antológiában megjelent írások és költemények szerzői

Még szintén érdekelheti...