Kultúra

A költészet és a zene hullámhosszán

Január 30-án került megrendezésre a dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban Vincze József: Igeidő című verseskötetének bemutatója, amelyen egy zenés irodalmi estnek örülhettek a jelenlévők. A rendezvényen a szerző néhány kisplasztikája is megtekinthető volt.

A program elején Vincze József megzenésített verseit hallhattuk a szerző előadásában, majd Luzsicza István fóti költő moderálásával megismerhettük József életének néhány komoly és humoros epizódját, valamint pályája indulását a költészet, a zene és a képzőművészet terén. Megtudtuk, hogy hat könyve jelent meg, a város számos rendezvényén lépett fel gitárral előadva megzenésített verseit, továbbá több kiállítása is volt fém szobraiból. A Dunakeszin megtalálható köztéri alkotásai közül az Attila Nagykirály Emlékhely bronzból készült mellszobrára a legbüszkébb.

A könyvbemutatót számos zenei betét színesítette. Szabó Péter tanár, előadóművész zongorán játszotta el az A csitári hegyek alatt című dalt, emellett több verset is elszavalt Vincze József legújabb kötetéből. Oroszki-Vincze Tamás, a szerző unokája – Hydn: C-dúr fantázia című művét előadva – virtuóz zongorajátékával bűvölte el a közönséget.

A változatos muzsikák, kalandos élettörténetek és versfelolvasások után Vincze József gitáron, Czinege István szobrászművész pedig szájharmonikán igazi örömzenét varázsolt a könyvtárba. A híres olasz sláger magyar változatának refrénjét – amelyet korábban Kovács Kati adott elő Mit remélsz? címmel – a közönség is velük énekelte. Az előadás Varga Miklós: Európa című dalával zárult. Az est végén könyvvásárlásra és dedikálásra is lehetőség nyílt.

A zenés könyvbemutatóról mindenki kellemes emlékekkel távozott, jól sikerült a városi könyvtár idei első rendezvénye.

Béres Magdi

Még szintén érdekelheti...