gasztronómia

Bőgér Anikó: A dunakesziek imádják a disznótoros finomságokat

– Dunakeszi történelmi központjában, a főtérről nyíló hangulatos kis utcában a Bőgér Bisztró megnyitásakor igényes gasztronómia kínálatával azokat a fiatalokat és üzletembereket céloztuk meg, akik korábban a főváros közkedvelt, divatos reggelizőiben fogyasztották el kedvenc ételüket, vagy Budapestről hozatták Dunakeszire – ismerteti Bőgér Anikó, a bisztró tulajdonosa.

Mint azt az üzletasszonytól megtudtam, a modern enteriőrrel kialakított vendéglátóegység változatos gasztronómia kínálata az idősebb korosztály tagjai mellett nagyon sok fiatal kedvencévé tette a disznótoros ínyencségeket is. A két nagy helyiségből álló, jó ízléssel berendezett, kulturált környezetben fogadják a vendégeket, melyek alkalmasak üzleti reggelikre és megbeszélésekre is.

-Örömmel tapasztaltuk, hogy az idősebb korosztály képviselői mellett a fiatalok, az üzletemberek, a városházán ügyeiket intéző, vagy erre sétáló polgárok körében is nagy népszerűségnek örvend az otthoni, a régmúltból, nagyanyáink, szüleink konyhájából jól ismert és kedvelt házias ízvilág. A régi időkben Dunakeszin is szinte minden háznál vágtak disznót, aminek élménye, a finomságok, a házias ízharmónia, a hurka, a kolbász, a sonka, az aranyló barna sült töpörtyű iránti nosztalgia generációkon át öröklődött. A disznótoros ételek iránti „vágyakozást” érzékelve vettük fel kínálatunkba a házi kolbászt, a házi hurkát, sőt alkalmanként – ha sikerül beszerezni – felkerül az étlapunkra a hagymás sült vér is, ami ugyancsak kedvelt minden korosztály körében. Üzletfilozófiánk szerint – ami találkozik a vendégeink igényével – változatos a kínálatunk, melyben megfelelő arányt képviselnek az új, a modernebb ízvilágú és összetételű, és a hagyományos, ahogy mi szoktuk mondani, magyaros ételek egyaránt. Nagyon nagy a keletjük, ahogy kitesszük kínálatunk fényképes választékát a Facebook-oldalunkra, azonnal érkeznek a rendelések – újságolja nagy örömmel Bőgér Anikó, aki lelkesen osztja meg tapasztalatait.

-Jó érzés naponta megtapasztalni, hogy mi, magyarok ragaszkodunk a hagyományainkhoz, nagyon kedveljük a finom, a házi készítésű ételeket. Annak külön örülök, hogy a negyvenes, ötvenes vagy az idősebb korosztály tagjai mellett mind több fiatal kedveli a disznótoros készítményeket is.  Bejönnek a bisztróba, hogy elfogyasszanak egy szendvicset, és amikor meglátják az ínycsiklandozó sült kolbászt, a májas és a véres hurkát, akkor szinte mindegyik azt mondja „hú de jó, milyen régen ettem egy jó házi sült kolbászt”, s már is azt kéri – meséli Anikó, aki szerint nagyon fontos a minőségi alapanyag. Ez pedig garantált, hiszen férje, Bőgér Zoltán évtizedek óta működteti a közkedvelt húsboltját a Barátság úti lakótelepen.

– Kicsit elfogult vagyok a férjemmel, de az az igazság, hogy a húsbolt Zoli „szerelemgyereke”, 17 éves kora óta műveli ezt a szakmát – mondja boldog mosollyal az arcán.

– A férjem több mint három évtizedes szakmai múltja, a termelőkkel, a beszállítókkal kialakított korrekt kapcsolat a garanciája a kiváló minőségű alapanyagok felhasználásának. A házi kolbász és a hurka töltésétől kezdve sok egyéb mindent mi magunk készítünk el. Az ízesítéshez is a legjobb minőségi fűszereket használjuk fel. A házi pirospaprikát például kizárólag Szegedről vásároljuk, a disznótoros ételeink ízvilágában a Debrecen környéken elterjedt ízeket, harmóniát fedezhetjük fel. Kiváló szakmai hátterünknek és kapcsolatrendszerünknek köszönhetően mindig a legjobb alapanyagból készítjük az üzleteinkben forgalmazott termékeinket és ételeinket – avat be a szakmai részletekbe Bőgér Anikó, akit arról is kérdeztem, hogy ő és a bisztró vendégei hogyan fogadták, hogy a városi önkormányzat február 17-én már második alkalommal rendezi meg a Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyt?

– Szerintem minden rendezvény jó egy ilyen nagyvárosban, az emberek igénylik. Megvallom, tavaly nagy meglepetéssel tapasztaltuk, hogy milyen sokan voltak a toroskáposzta és böllérversenyen. A rendezvény után nagyon sokan jöttek be hozzánk, akik örömmel mondták – férjemnek is, aki a zsűri egyik tagja volt – hogy nagyon tetszett nekik a fesztivál, kiváló ötletnek tartják, hogy az önkormányzat megrendezte ezt az eseményt. Szerintem is nagyszerű ötlet volt az önkormányzat kezdeményezése, hiszen én is fontosnak tartom, hogy őrizzük és ápoljuk hagyományainkat. A gasztronómiai fesztivál kiváló közösségépítő program is, melynek keretében be tudjuk mutatni a mai városi fiataloknak, hogy hogyan éltek eleink a régi időkben Dunakeszin, s milyenek voltak a disznótorok. Mint gasztronómiai szakember, mindenkit arra bíztatok, hogy látogassanak ki február 17-én a II. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta-és böllérversenyre a Katonadombra, ahol 34 csapat disznótoros finomságait kóstolhatják meg. A Bőgér Bisztró kínálatához hasonlóan a disznótoros fesztiválon is nagyon jókat lehet enni, miközben betekintést nyerhetünk a kolbász- és hurkakészítés különleges fortélyaiba – mondta Bőgér Anikó, a Bőgér Bisztró tulajdonosa.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...