Közigazgatás

Kormányablakbusz segíti a felvételizők ügyfélkapu-regisztrációját

Középiskolákhoz kitelepülő kormányablakbusz segíti a felsőoktatásba jelentkezők ügyfélkapu-regisztrációját Pest vármegyében.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, kedden Vácon a kitelepült kormánybuszról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 óta a közigazgatás alkalmazkodik az emberekhez és nem fordítva.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatként üzemelő busz bemutatóján


    Az államtitkár, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumnál beszélt arról is, hogy a jövőben még több ügyet lehet ügyfélkapun keresztül intézni, teljesen digitálisan.

Február 15-én jár le a felsőoktatásba jelentkezés határideje, a jelentkezéshez ügyfélkapu-regisztráció szükséges.


    Kitért arra: ez segítséget jelent az oktatásban és az egészségügyben is. Az ügyfélkapu „nagyon hasznos belépés a digitális közigazgatási térbe”, a digitális állampolgársággal pedig a közeljövőben ez robbanásszerűen bővül – emelte ki Rétvári Bence.

Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja ismerteti a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatként üzemelő busz tevékenységének részleteit


    Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja emlékeztetett: február 15-én jár le a felsőoktatásba jelentkezés határideje, a jelentkezéshez ügyfélkapu-regisztráció szükséges. A regisztrációt a kormányablakban lehet elintézni, ugyanakkor mobil kormányablakban, azaz kormányablakbuszban is elérhető minden olyan szolgáltatás, mint egy kormányablakban – tette hozzá.

  Azt mondta: a Pest Vármegyei Kormányhivatal minden középfokú oktatási intézménynek felkínálja a lehetőséget, hogy „házhoz mennek”, így helyben lehet elintézni a regisztrációt. A kormányablakok 2011-es indulás óta Pest vármegyében több mint tízmillióan vették igénybe a kormányablak-szolgáltatást, csak idén januárban 156 ezren – ismertette.


    Kormányablakbuszból 25 van országszerte, amelyekkel bárhova ki tudnak települni – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 2023-ban 5629 kitelepülés volt országosan és több mint ötvenezren tudták ügyüket így intézni.

Forrás: MTI, fotó: MTI/Purger Tamás