oktatás

Mosolyvár, ahová jó tartozni!

Mosolygós gyerekek birodalma a Dunakeszi-Gyártelep szívében elhelyezkedő Mosolyvár Alapítványi Óvoda. A kiemelkedő, több évtizedes múlttal és rengeteg saját programmal (Boldogságóra, Így tedd rá!, Zöld óvoda) büszkélkedő intézmény a jelenben is azon dolgozik, hogy minél több boldog és érdeklődő kisgyereket készítsen fel az iskolai időszakra. Mivel közeledik a kiscsoportos gyerekek beiratkozása, ennek apropóján Tőkei Krisztina igazgatóval beszélgettünk.

Meséljen egy picit a Mosolyvár Óvodáról. Milyen fontosabb állomások voltak az intézmény életében?

Szolgálatunk 50. évében járunk. Több ezer gyermek játszott, fejlődött, tanult udvarunkon, az óvoda falai között. Az elmúlt 5 évben, a világot sújtó nehézségek ellenére, több innováción túl vagyunk, mellyel a pedagógiai előmenetelünket is erősítettük. Megőriztük Zöld óvoda címünket, Így tedd rá! mintaintézmény lettünk, az idei nevelési évtől Boldogóvoda címet is viselhetünk. Pedagógusaink adminisztratív munkáját az OVPED online rendszer segíti. Fejlesztettük családjaink betekintési lehetőségét a pedagógiai tevékenységünkbe. Bővítettük a közös élmények tárházát, jelenleg 11 családi programot szervezünk az év során. Szakmai elismerésnek tekintjük, hogy pedagógusokat képző egyetem gyakorlati helynek kért fel minket.

Mit jelent az pontosan, hogy homogén csoportjaik vannak?

Csoportjainkban azonos életkorú gyerekek vannak, létszámaink 25 fő alattiak. Biztosan megvan a szépsége a vegyes életkorú közösségnek is, mi viszont ebben a csoportszervezésben hiszünk. Pedagógia elképzelésünk szerint homogén csoportban, a közös életkori sajátosságok mentén hatékonyabbnak tartjuk a nevelést, fejlesztést. A tehetséggondozást, vagy felzárkóztatást is hatékonyabbnak véljük. A pedagógiai szakmai tudás mellett a kortárs hatásra is alapozunk.

Mit gondol, mi az óvoda kommunikációs (külső, belső) erőssége?

Sok változáson mentünk keresztül. Igyekszünk lépést tartani a 21. századi kommunikációs felületekkel. Működtetünk Facebook-oldalt, azon belül csoportonként zárt csoportokat, amit hirdető falként alkalmazunk. A városi Facebook-csoportokban megosztjuk élményeinket.  Törekszünk a teljeskörű tájékoztatásra minden, szülőket érintő kérdésben. Szeretjük a személyes kommunikációt is- néhány szó a gyermek aznapi jelenlétéről nem okozhat gondot délután; ahogyan mi is örülünk, ha reggel kapunk információt esetleges rosszkedv okáról. A pedagógusokkal 3 hetente tartunk megbeszélést, a segítőkkel havi szinten. Kis közösség vagyunk, szükség esetén pillanatok alatt össze tudunk ülni, és megoldást találni a felmerült kérdésre. Úgy vélem, jó úton járunk ezen a téren is.

Tőkei Krisztina, a Mosolyvár Alapítványi Óvoda igazgatója

Nagyon jó az óvoda elhelyezkedése, hiszen tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető. Vannak családok, akiknek fontos szempontnak számított az, hogy az óvoda hol van helyileg?

Sajátosságunk, hogy nem rendelkezünk körzethatárral, szomszédos településekről is járnak hozzánk. Bizonyosan fontos szempont az elhelyezkedésünk, a vasútállomás, a buszmegálló is csak alig 1-2 percnyi séta tőlünk, mégis csendes a területünk. Többen reggelente a biciklitárolónkban „parkolják” le a rollert és a kerékpárt, s indulnak az állomás felé. Örülünk sportos családjaink jelenlétének, vigyázunk az eszközeikre.  A nehézség az épület előtti parkolásban rejlik, de a 70-es évek középén valószínűleg nem látták még előre, hogy a 2020-as években az autó napi használati eszköz lesz.

Az óvoda saját konyhával rendelkezik. Egyre kevesebb ilyen intézmény van, amely manapság bevállalja az egyre magasabb alapanyag és rezsiköltség mellett ezt. Milyen előnyei van ennek?

Igen, valóban nehezebb, mint a korábbi években a saját főzőkonyha üzemeltetése, a változó szabályoknak való megfelelés. Élelmezésvezetőnk szakácsunkkal együtt házias ízvilágot hoz az étlapunkra. Előnyben részesítjük a városban működő árubeszállítókat. Fontosnak tartjuk, hogy mi látjuk, mi hogyan, milyen alapanyagból készül, tudjuk a hagyományainkhoz is igazítani az étlapot, például farsangkor szalagos és csöröge fánkot ehetünk, Mikulás- és gyereknapon a „pirostészta” – a milánói makaróni a kedvelt. Megfelelő mennyiségű az étel, ha szükséges repeta is kerül a gyerekek elé, és a napi gyümölcsöt is mi biztosítjuk. Finoman főznek a kolléganők, több családunk rendel otthonra is a menüből. Vállalkozási tevékenység keretében bárki rendelhet tőlünk ebédet.

Sok a saját kültéri (óvoda udvari) rendezvényük. Melyek ezek? Melyik a legnépszerűbb?

Korábban 3-4 családi rendezvényt szerveztünk az év során, idén már 11. a száma ezeknek az eseményeknek. Bőséges a lista: ismerkedős családi délután óvodakezdés előtt az apróknak, Mihály-napi forgatag-játszó délután. Népi játék napja, ezt városi szinten hirdetjük- bárki csatlakozhat. Márton – napi libás játékok és lámpás kör- idén a Főtérre szerveztük- nagyon jó hangulat volt! Karácsonyi kézműves délután már régi hagyományunk. Újdonság volt idén a magyar kultúra napja alkalmából rendezett „Mesélj nekünk!” program- várakozásunkat is felülmúlta a kezdeményezés sikere – Szülők, Nagyszülők is jelentkeztek mesét olvasni a gyerekeknek. A Föld napja alkalmából közös virágültetést és játszodadélutánt szervezünk, a gyermeknapi délutánunkat az utóbbi években meglepetéselőadókkal színesítettük: járt nálunk a Kolompos zenekar, az Ethnosound élményzenével, az idei év vendégei is csodálatos programmal érkeznek, hogy kik ők, az még titok! Tavaly rendeztük meg az Apukák focikupáját, a Pillangók csapata nyert. Idén tavasszal reményeink szerint külső helyszínen lesz a címvédő bajnokság. Évzárók, csoportok saját családi délutánjai színesítik még a palettát. A már iskolás gyermekeink kezét sem engedjük el, tavasszal várjuk vissza őket élménybeszámolós délutánra.

Külső helyszíneken hol képviseltette már magát az óvoda? Hova terveznek még elmenni?

Dunakeszi város vérkeringésének részei vagyunk, ezért mindenképp fontosnak tartom, hogy a város eseményein is jelen legyünk. Szerepeltünk a városi családi napon, a Mihály-napi búcsúban is felléptünk az ovi Dunavirág Így tedd rá! csoportjával, és kiállítóként is ott voltunk. Meghívást kaptunk a városi néptáncgálára, nyitó produkció voltunk a lányokkal. Tavasszal  ismételten tervezzük a városi  gyereknapi programok színesítését.

Mikor lesznek a tájékoztatók az érdeklődő kiscsoportos szülők részére? Hogy lehet jelentkezni ezekre?

Öt alkalomat hirdetünk meg a szülők számára, és további 4-5 alkalommal gyermekkel együtt várjuk majd az érdeklődőket a Manó játszodába. Az időpontok a Facebook-oldalunkon található regisztrációs kérdőíven választhatók.  Az intézményről, pedagógiai hitvallásunkról, napi életünkről, működési módunkról, a beiratkozásról, a beszoktatás, befogadás sajátosságairól kaphatnak információt a szülők intézményi sétával összekötve.

A pedagógus munkáját kik segítik még a csoportokban?

Nagyon szerencsések vagyunk, mivel minden csoportunkban két diplomás óvodapedagógus, képzett dajka néni és 2 csoportonként pedagógiai asszisztens is a gyerekekért tevékenykedik a Mosolyvárban.

Ha három szóval kellene jellemeznie az óvodát, mi lenne az?

Inkább egy megállapítást mondanék: jó itt lenni!

Még szintén érdekelheti...