aktuális

„Ételed az életed!” Gasztronómiai ínyencségek a váci disznótoros fesztiválon

Immár második alkalommal rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő disznótoros fesztivált a váci Vörösház udvarán, ahol a helyben sütött ínyencségek gazdag kínálatával várták a vendégeket szombaton.

A verőcei Tibesz-Hús Kft. standjánál Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum elnöke töltötte a kolbászt, amit a szomszédos standon, a Pécelről érkezett, Híreske-Gasztro Kft. csapata az általuk készített disznótoros finomságokkal együtt szolgált fel a jó magyaros, fűszeres ízesítésű ételek kedvelőinek…

– Az igazi kolbász titka nem csak az, hogy jó szívvel csinálják, hanem az is, hogy GMO-mentes takarmányt kapjanak az állatok. Nagyon fontos, hogy hagyományos fűszerekkel ízesítsük – monda Rétvári Bence, aki lapunk érdeklődésére elmondta, azt tapasztalja, van, aki az enyhébb ízesítésű, van, aki a csípősebb kolbászt kedveli, de az a lényeg, hogy igazi húsból, ne műhúsból készüljön.

Az országgyűlési képviselő szerint ápolni és folyamatosan életben kell tartani a gasztronómiai kultúránkat, hagyományainkat. Egy ilyen nagyszerű disznótoros fesztivál gasztronómiai kínálata és hangulata semmivel nem pótolható élményt ad az emberek számára, erősebbé, összetartóbbá formálja a közösségeket. – Együtt lehetünk! – mondta.

– Különösen örülök annak, hogy a disznótoros finomságokat nem csak én kedvelem, hanem a családomban már a gyerekeim is – bár még kicsik, de ahogy nőnek – egyre jobban szeretik. Minden ilyen közös élmény erősíti a családot, hozzájárul a gasztronómiai hagyományaink megismeréséhez és értékeink megtartásához – fogalmazott Rétvári Bence, aki Imre Zsolttal közösen töltötte a kolbászt a verőcei Tibesz-Hús Kft. standjánál Babuk Tibor tulajdonos irányításával, aki a mindennapok tapasztalatai alapján elmondta, hogy az emberek nagyon kedvelik a hagyományos ételeket.

– A régi időkben óriási jelentősége volt a disznótoroknak, melyek a tradicionális ételek készítése mellett összetartotta a családokat, a barátokat, a szomszédokat, akik bőséges kóstolóval viszonozták egymás gesztusait – mondja némi nosztalgiával Babuk Tibor, aki azt is elárulta, hogy a korábbi időkben évente 50-60 disznót vágott a faluban.

– A disznóvágásokkor a kolbász és a hurka mellett a töltött káposzta is felkerült a nap végén az ünnepi asztalra. Régen nem volt hűtési lehetőség, ezért a lesütött kolbászt, az oldalast zsíros bödönben tárolták, a sózott szalonnát, a füstölt sonkát pedig a kamrában vagy a padláson. De az is szokás volt, hogy a családon belül, a rokonok között szétosztották a húst, a kolbászt és az egyéb finomságokat, amit mindig visszakaptak, amikor a másik család vagy szomszéd vágott disznót. Így szinte egész télen friss és jó minőségű élelmiszert fogyaszthattak. Sajnos napjainkban már csak néhány családhoz megyek böllérként disznót vágni, mert teljesen átalakult az emberek élete, szokásaik és lehetőségeik.

A mai disznótoros fesztivál is bizonyítja, hogy az emberek keresik, és nagyon kedvelik a hazai tenyésztésben nevelt és az ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagból készített disznótoros ételeket – jelentette ki a családi vállalkozásként működő verőcei Tibesz-Hús Kft. tulajdonosa, aki szakmai hittel vallja: „Ételed az életed!” – Vagyis az vagy, amit megeszel, ezért mi csak egészséges, GMO-mentes húsokból készített ételeket teszünk az asztalra – hangsúlyozta Babuk Tibor, akit 2021-ben beválasztottak Magyarország sikeres személyiségei közé.

A szomszéd standon a péceli Híreske-Gasztro Kft. népes csapata sütötte az ínycsiklandozó kolbászt, a májas és a véres hurkát, csülköt, a hagymás vért. A szemnek, szájnak kívánatos finomságokat jóízűen fogyasztották az asztaloknál a fesztivál vendégei.

– Nagy öröm és boldogság számunkra, hogy a tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is óriási sikere van a saját készítésű ételeinknek és a Tibesz-Hús Kft. kolbászának és hurkájának – mondta elégedetten Vida Sándor, a péceli csapat főnöke, aki megerősítette – amit a fesztiválozók folyamatos sorban állása is alátámasztott –, hogy az emberek imádják a házi készítésű, magyaros ízvilágú disznótoros finomságokat.

– Bármilyen országos fesztiválon, rendezvényen – Sziget, Balaton Sound, a Forma1-en vagy a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron – vagyunk, korosztálytól függetlenül mindenhol közkedvelt a disznótoros kínálatunk – árulta el Vida Sándor, aki határozottan állítja, hogy az emberek étkezési kultúrájában, napjainkban is az első helyet foglalja el a természetes, jó minőségű alapanyagokból előállított ételek.

 A patinás váci épület udvarában szólt a zene, a gasztronómiai kínálatban volt kürtőskalács, pattogatott kukorica és az elmaradhatatlan Rétvári Rétes…

Remek volt a hangulat, a vendégek sokasága egy nagyon kellemes, jól szervezett programon élvezhette a közös együttlét varázslatos élményét, a gasztronómiai finomságokat, a kellemes zenét! Szép és tartalmas nap volt!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...