aktuális

A lengyel Stary Sacz díszpolgári címet adományozott Dióssi Csaba polgármesternek

A II. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyre Dunakeszire látogató lengyel testvérváros küldöttségét vezető Jacek Lelek polgármester Stary Sacz Város Önkormányzata nevében díszpolgári címmel ismerte el a két testvérváros sikeres együttműködését magas színvonalon segítő Dióssi Csaba polgármester tevékenységét.

A dunakeszi városházán rendezett péntek délelőtti ünnepségen jelen volt erdélyi testvérvárosunk, Székelykeresztúr küldöttsége is Koncz Hunor-János polgármester vezetésével.

A városházán rendezett találkozón Dióssi Csaba polgármester kedves szavakkal köszöntötte a két testvérváros delegációjának tagjait, akiket tájékoztatott a gasztronómiai fesztiválról, melyet idén második alkalommal szervezett meg az önkormányzat. Mint a városvezető fogalmazott, a toroskáposzta- és böllérversenyt széles körű tájékozódás után szervezték meg, mivel Dunakeszi nem egy mezőváros, bár a korábbi évtizedekben a településen élő családok körében nagy hagyománya volt a disznótornak. – Erdélyi testvérvárosunk tapasztalatai és nagyon sok dunakeszi polgár biztatására tavaly nagy sikerrel rendeztük meg az I. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyt, melyen 13 csapat indult. A sikert és az érdeklődést jól bizonyítja, hogy idén már 30 csapat verseng a közönség és a zsűri elismeréséért. Nagy örülünk, hogy az induló csapatok között köszönthetjük Stary Sacz és Székelykeresztúr képviselőit is – hangsúlyozta a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy az idén sorra kerülő romániai, lengyelországi és a magyarországi önkormányzati választások után is folytathatják a több évtizedes sikeres testvérvárosi együttműködést.

Jacek Lelek, Stary Sacz polgármestere adta át a díszolgári címet Dióssi Csaba polgármesternek

Jacek Lelek, Stary Sacz polgármestere köszönetét fejezte ki önkormányzatuk baráti meghívásáért, melynek képviseletében a polgármester, az alpolgármester és a képviselő-testület elnöke is Dunakeszire látogatott.

A lengyel kisváros polgármestere nagy elismeréssel beszélt a két város immár 20 éves rendkívül tartalmas együttműködéséről, a sokszínű kulturális események szervezéséről, a diákok csereprogramjairól.

– Áprilisban lesz 20 éve, hogy a két város között életre kelt ez a nagyszerű együttműködés, azt pedig júniusban ünnepeljük, hogy IV. Béla király lányát -, aki 1280-ban alapította a ma is működő kolostort – 25 éve avatta szentté II. János Pál pápa – emelte ki Jacek Lelek, aki Stary Sacz Város Önkormányzata képviselő-testülete által egyhangúan megszavazott díszpolgári címet nyújtotta át Dióssi Csaba polgármesternek a két testvérváros sikeres együttműködésének magas színvonalú támogatásáért.

Dióssi Csaba polgármester kedves szavakkal köszönte meg a megtisztelő kitüntetést, amely – mint fogalmazott – a testvérvárosok együttműködését támogató kollégáinak az elismerése is. – Nagy öröm számomra, hogy IV. Béla királyunk leányának, Szent Kingának a portréja látható a díszpolgári medálon. Történelmünket, a lengyel-magyar nép barátságát, a két testvérváros megbonthatatlan együttműködését kifejezi az is, hogy Dunakeszi főterén IV. Béla király szobra áll.

Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere

Dióssi Csaba kitüntetéséhez gratulált Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere, aki a lengyel Jacek Lelekhez hasonlóan rendkívül eredményesnek és fontosnak tartja a testvérvárosi együttműködését, amely a magyar-magyar kapcsolatok ápolását, az anyaországban és a határon kívül élő magyarok nemzetegyesítését szolgálja.

Vetési Imre

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...