aktuális

Már a közteresek autójában is elérhető a defibrillátor

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok. Emiatt döntött úgy az önkormányzat, hogy egy defibrillátorkészüléket helyez el a közterület-felügyelet autójában. „Megnyugtató érzés, hogy immár öt készülék érhető el Dunakeszin. Ha egyetlen életet megmentünk vele, már akkor is megérte” – mondta az átadáskor Dióssi Csaba polgármester.

A készüléket Dióssi Csaba polgármester adta át Keller Anikó aljegyzőnek, az ügyfélszolgálat vezetőjének, aki elmondta: „Magyarországon vezető halálozási ok a hirtelen szívmegállás, naponta hetven, évente több mint 25 ezer honfitársunk veszíti el így az életét. Ez egy félautomata készülék, amely a használójának utasításokat ad. A hirtelen szívmegállás esetén a túlélésre az azonnal megkezdett újraélesztés esetén van a legnagyobb esély” – hangsúlyozta Keller Anikó.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek többségében meg lehetne menteni a beteget a helyszínen a közelben lévő defibrillátor segítségével, illetve ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni.

„A mentők kiérkezéséig megkezdett laikus újraélesztés a defibrillátor használatával kombinálva ugyanis akár 60-70%-os túlélési esélyt is jelenthet” – ismertette a készülék átvételekor Keller Anikó.

A defibrillátorról  Keller Anikó azt is elmondta, hogy a félautomata készüléket bátran használhatjuk, hiszen például pulzus esetén nem kezdi meg az újraélesztést. Emellett hangvezérléssel segít, hogy mikor, mit kell tennünk. Az aljegyző asszony hozzátette: nyolc munkatársuk – köztük négy közterület-felügyelő – vesz részt az alapvető újraélesztő tanfolyamon.

A Szív City alkalmazáson keresztül – az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása alapján – a közteres autó perceken belül a bajbajutott segítségére siett a városban – tudtuk meg Keller Anikó aljegyzőtől.

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...