aktuális

Se cigaretta, se alkohol és egy jó társ – Ez a hosszú élet titka Nándi bácsi szerint

Dióssi Csaba polgármester és Juhász Ádám Alag városrész alpolgármesteri megbízottja egyik legkedvesebb kötelezettségüknek tettek eleget, ismét egy dunakeszi lakost köszöntöttek a 90. születésnapja alkalmából. Ezúttal Szabó Nándor Józsefhez, Nándi bácsihoz látogattak el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő díszoklevelét és az önkormányzat ajándékát átadják neki.

Szeretetteljes fogadtatásban volt része a két városvezetőnek, hiszen Nándi bácsi és Judit néni végtelen kedvességgel fogadta őket.

„Nagy öröm számomra, hogy egy 90 éves férfit köszönthetünk, hiszen nagyon ritkán adódik erre alkalom, mivel a 90 évet megéltek nagy része hölgy” – mondta az ünnepeltnek Dióssi Csaba polgármester.

Nándi bácsi a saját egészségügyi állapotát viszonylag jónak minősítette, mivel több komoly műtéten és betegségen esett már át. „Nem kevés összeget költünk havonta gyógyszerre, de még össze tudom szedni magam, ha kell” – válaszolt az ünnepelt, aki az udvaron és a ház körül a napi sétáját nem szokta elmulasztani.

Intézetben nevelkedett, de mostanra szeretet veszi körül

A házaspár szívesen mesélt az életükről, ami nem volt zökkenőmentes. A budapesti születésű Nándi bácsi nagyon korán, ötévesen vesztette el édesanyját és 11 éves koráig intézetben nevelkedett.

„MENHELYRE KERÜLTEM, IDE-ODA VETETT A SORS ÉDESANYÁM KORAI HALÁLA UTÁN. A NAGYVÁRAD TÉREN, A MAI HEIM PÁL KÓRHÁZ HELYÉN VOLT AZ INTÉZET, AHOL NEHÉZ ÉVEKET ÉLTEM MEG.

Több nevelőszülőnél voltam, majd 11 évesen a nagynéném fogadott örökbe. Innentől szerencsére már könnyebb évek következtek” – emlékezett vissza Nándi bácsi, aki a mátyásföldi Ikarus Gyárban tanult szakmát. 1950-ben inasként dolgozott, 1952-1955-ig pedig katona volt. Az 1956-os forradalom és szabadságharcot Mátyásföldön élte meg. Gyakorlatilag mindenhez ért, víz-, gáz- és fűtésszerelésből tartotta el a családját, de a hegesztésnek is komoly mestere volt. Kedvenc elfoglaltsága a barkácsolás, műhelyében még a mai napig is elszöszmötöl kisebb munkákkal.

„Legnagyobb bánatom, hogy a fiúunokáim közül egyik sem fogja meg úgy a kalapácsot, mint én, nem értenek ezekhez a hasznos dolgokhoz” – sajnálkozott az ünnepelt, aki még mindig képes elvégezni a kisebb szerelési munkákat a házban.

Mindenben számíthatnak egymásra

A házaspár 1985 óta él együtt, de korábban mindkettőjüknek volt már egy házassága. Nándi bácsinak az első házasságából 2 gyermeke született, 7 dédunokájuk teszi színessé és hangossá a család ünnepnapjait. 1987-ben költöztek Dunakeszire a XVI. kerületből. Arra a kérdésünkre, hogy mi a titka a szeretetteljes kapcsolatuknak, a házaspár azt válaszolta, hogy szép dolog, hogy együtt öregedtek meg, mindenben számíthatnak egymásra.  A 85 éves Judit néni büszkén meséli férjéről, hogy nemcsak a műhelyben, de a konyhában is elboldogul, hiszen bejglit is tud sütni, az imádott pacalpörköltet pedig bármikor elkészíti a férje.

Nándi bácsi elmesélte nekünk, hogy sokáig dohányzott, de nagyjából 25 évvel ezelőtt a körzeti orvos ráijesztett, hogy hagyjon fel a rossz szokásával, mert súlyos beteg lesz. Azóta nem gyújtott rá egy szál cigarettára sem, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy se alkohollal, se cigarettával ne mérgezze magát, talán ez is hozzájárul a hosszú élethez.

Forrás: Dunakeszi Poszt

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...