Kultúra

Megosztott Kossuth-díjat kaptak a Misztrál együttes művészei

A Dunakanyarból indult, de immáron világszerte ismert, kedvelt együttes tagjai március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek.

  • Heigl László Liszt Ferenc-díjas előadóművész, a Misztrál együttes tagja,
  • Heinczinger Miklós Liszt Ferenc-díjas előadóművész, a Misztrál együttes alapító tagja,
  • Pusztai Gábor Liszt Ferenc-díjas előadóművész, a Misztrál együttes tagja,
  • Tóbisz Tinelli Tamás Liszt Ferenc-díjas előadóművész, a Misztrál együttes alapító tagja,
  • Török Máté Liszt Ferenc-díjas előadóművész, a Misztrál együttes alapító tagja

a magyar és külföldi költők verseinek magas színvonalú és eredeti hangzásvilágú megzenésítésével a magyar zenei kultúrát gazdagító, értékes és sokoldalú művészi tevékenységük elismeréseként.

A Liszt Ferenc- és Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes 1997-ben alakult. A verseket dallammal megtöltő formáció sajátos „Misztrál-hangzást” hordoz, melyet a koncertek mellett számos lemezen is hallhat a közönség. Az általuk megálmodott Regejáró Misztrál fesztivált nyaranta rendezik meg 2002 óta, Nagymaroson, de a nevükhöz köthetők a Regejáró Művészeti klubok is, ahol művészbarátaikkal közösen lépnek színpadra minden hónapban.

Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét. Ebből a sokszínű, többszáz dalból álló repertoárból állítják össze tematikus műsoraikat, rendhagyó irodalomóráikat a lírikusabb hangvételtől kezdve egészen a nagyszínpados hangzásig bezárólag. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig.

Forrás: vaconline.hu

Fotó: gondola.hu

Még szintén érdekelheti...