aktuális

Jóval többen jöttek a szenior szűrőnapra, mint az előző két évben

A III. Dunakeszi szenior szűrőnapot március 23-án rendezték nagy érdeklődés mellett a szakorvosi rendelőintézetben. A legtöbben a mozgásszervi, a szív- és érrendszeri vizsgálatokon vettek részt, de az alapszűrések iránt is nagy volt az érdeklődés. A két héttel ezelőtt rendezett első családi és a harmadik szenior szűrőnap bizonyíték arra, hogy Dunakeszin az emberek egyre egészségtudatosabban élnek, fontos számukra a megelőzés.

Wolfort Tibornéval, a Dunakeszi-SZTK ügyvezetőjével két héttel ezelőtt, a családi szűrőnapon beszélgettünk, most a szenior szűrőnapról kérdeztük, mennyire aktívak az idősek, és milyen szűrések voltak a népszerűek.

Wolfort Tiborné, az SZTK ügyvezetője: hálás köszönetemet szeretném kifejezni az önkormányzat és a szakorvosi rendelőintézet dolgozói felé, akik hallatlan profizmussal és empátiával járultak hozzá a szűrőnap sikeréhez

Az ügyvezető elmondta, hogy a szenior szűrések iránt is éppoly nagy volt az érdeklődés, mint a két héttel ezelőtti családi szűrésen. Mivel az idősebbek nehezebben mozognak, így ezért legtöbben a mozgásszervi gondokkal keresték fel a szakorvost, de a szív- és érrendszeri vizsgálatok is népszerűek voltak. Újdonság volt a Boka Kar Index (BKI) mérés, ami az érszűkület kimutatására alkalmas.

„Nagy volt az érdeklődés EKG vizsgálatra, gyorsan beteltek az időpontjaink a csontsűrűség-mérésre, amiben valószínűleg közrejátszott az is, hogy ez az ellátás a NEAK által nem finanszírozott, hanem fizetős, mi pedig ilyenkor ingyen biztosítjuk a lakosaink részére. A vizsgálatok után a reumatológus főorvosunk, dr. Szabó Gábor adott tanácsokat azoknak, akiknél eltérések voltak a vizsgálati eredményekben. Ugyancsak népszerűek voltak a pajzsmirigy és Carotis Doppler ultrahang vizsgálataink is. Az alapszűrésekre is nagyon sokan jelentkeztek be, függetlenül attól, hogy most nem volt feltétele a bejelentkezésnek az alapszűrés, ott is minden hely megtelt” – tájékoztatott az ügyvezető.

Az idősek már jobban odafigyelnek az egészségi állapotukra

A mai nap után az a tapasztalatunk, hogy az idősek már jobban odafigyelnek az egészségi állapotukra, hiszen szinte 100%-os volt a megjelenési arány az előjegyzéshez képest.  Ugyanúgy, mint két héttel ezelőtt a szűrőbuszok is rendelkezésre álltak. Most a melanóma, a kardiovaszkuláris és szájüregi szűrésre a buszokon is volt lehetőség – emelte ki Wolfort Tiborné.

Kérdésre válaszolva, hogy mennyire jellemző ilyen összefogás országszerte az egészségügyi intézmény és az önkormányzat között, mint Dunakeszin, Wolfort Tiborné elmondta, ha nem is egyedi, de nem általános gyakorlat, hogy együttműködve végeznek hasonló szűréseket. Megemlítette, hogy régen az önkormányzat és az ÁNTSZ működött együtt, de jó kezdeményezésnek tűnik ez az összefogás is, mert mint látjuk, van rá igény. Kiemelte: nagyon sokat számít, hogy az önkormányzat nyitott arra, hogy minden segítséget megadva együttműködjön, mindkét program megszervezése, lebonyolítása nagyon sok munkával járt. „Hálás köszönetemet szeretném kifejezni mindkét intézmény dolgozói felé” – fogalmazott Wolfort Tiborné, az SZTK ügyvezetője.

Csoma Attila idősügyi tanácsnok: több mint 500-an regisztráltak a szűrőnapra

A szűrőnap tapasztalatairól Csoma Attila idősügyi tanácsnokot kérdeztük, aki elmondta, a mostani szűrésre több mint 500-an regisztráltak. Az idősügyi tanácsnok örömmel nyugtázta, hogy a kínálat és a szűrési kapacitások is bővültek a két mobil szűrőbusszal. Megtudtuk azt is, hogy idén mindössze két hét állt rendelkezésre a regisztrációra, mivel korábban tapasztalták, ha túl sok időt hagynak, akkor nagyobb a lemorzsolódás.

Közel 100 százalékos volt a regisztráltak megjelenési aránya

„Reggel volt egy nagy rohamunk 9 óra körül, de már fél 10 körül beállt egy normál működés, úgyhogy folyamatos az érdeklődés, és az időbeosztásnak megfelelően jönnek. Nagyon szakszerű, ahogy a szakorvosi rendelőintézet beosztja az időpontokat. Nagyon fontos, hogy szakorvosok is jelen vannak a szűrőnapon, így tanácsot tudnak adni, lehet tőlük kérdezni, és releváns válaszokat kaptak az érdeklődők. A kedvező tapasztalat azt jelenti, hogy jövőre is szeretnénk folytatni” – hangsúlyozta az önkormányzat idősügyi tanácsnoka.

Dr. Szabó Gábor főorvost a szenior szűrőnappal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük. Például arról, hogyan látja, aki évközben is felkeresi az orvost, az eljön erre a szűrésre is, vagy olyanok, akik csak a felhívásra jöttek el, mert úgy gondolják, hogy fontos az egészségmegőrzés számukra?

Dr. Szabó Gábor főorvos: a szűrőnap ráirányította a lakosság figyelmét a betegség megelőzésének jelentőségére

„A válaszom mind a kettőre igen. Jönnek olyanok is, akiknek stabil és rendszeres szűrővizsgálatra van szüksége és járnak is szakrendelésre, de éppen anyagi költségmegtakarítás céljából választják ezt a lehetőséget. Ha indokolt, soron kívül adunk pluszos időpontot és fogadjuk, mert további vizsgálatra van szükség. Ez egy szűrés, ami adott esetben indokolttá teszi a további vizsgálatot. És ha igen, akkor ezekre soron kívül lehetőséget biztosítunk a betegeknek.”

A kérdésre, hogy a szakrendelőbe melyik korosztály képviselői mennek el, dr. Szabó Gábor elmondta: az eddigi tapasztalataik alapján a középkorosztály tagjai jelennek meg nagyobb számban a szűrővizsgálatokon. A főorvos úr véleménye szerint jót tett a propaganda az egészségnap jelentőségéről és az egészség fontosságáról, megőrzéséről, megtartásáról és a betegség megelőzéséről, mivel az úgynevezett „preventív” szemlélet érvényesül és jut előtérbe ezeknél a szűréseknél.

Nagy elismerést váltott ki a szenior szűrőnap megszervezése

Nagy elismeréssel nyilatkozott az önkormányzat és az SZTK által szervezett szenior szűrőnapról Sipos Mónika, aki 40 évig dolgozott gyógytornászként a szakorvosi rendelőintézetben

A szűrővizsgálaton részt vett a Bayer Emil-díjjal kitüntetett Sipos Mónika, aki negyven évig dolgozott gyógytornászként a szakorvosi rendelőintézetben. „Ez egy óriási dolog, ami nem minden városban, sőt, nagyon kevés településen van ilyen szűrőnap, amiért mindannyian köszönettel tartozunk az önkormányzatnak és az SZTK-nak. Nagyon jól szervezett és komolyak a vizsgálatok. Az egészségtudatosság szerintem javuló tendenciát mutat, egyre többen veszik komolyan az egészséges életmódot, sportolnak, egészségesen táplálkoznak. Az idősebb korosztály tagjai közül is mind többen tartják fontosnak a szűrővizsgálatokat, amit jól mutat a mai részvételi arány is” – fogalmazott Sipos Mónika.

Adonyi Gyuláné – aki a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub tagja is – „csodálatos szervezésnek” tartja a szűrőnapot, mivel fél óra alatt minden vizsgálattal végzett. Mint mondja, már elmúlt nyolcvanéves, ezért sajnos sokat kell járnia vizsgálatokra, mert sokféle problémája van.

Adonyi Gyuláné „csodálatos szervezésnek” nevezte a szenior szűrőnapot

„A klubban is olyan jó a szervezés, most is előre szóltak mindenkinek, összeírták az igényeket és egyeztették az időpontokat. Csak az a gond, hogy egy helyre lehetett menni, pedig még egy-két vizsgálatot is szeretettem volna végeztetni. Ennek ellenére jó érzéssel mondhatom, hogy a klub és az önkormányzat sokat tesz az idős emberekért az egészségügyi előadásokkal és a Gondosóra programmal.”

Csoma Attila idősügyi tanácsnok fogadta a Solymosi házaspárt

A szűrővizsgálaton részt vett a 83 esztendős, fiatalos külsejű Solymosi László és felesége is. „Nagyon okos dolognak találom, hogy a dunakeszi önkormányzat ilyen kezdeményezéssel él – mondja Solymosi László, Dunakeszi díszpolgára -, ezt a hagyományt tartsák meg továbbra is, és mindazokat a hagyományokat, amelyek Dunakeszin beváltak, évek óta sikert arattak. A szüleimtől tanultam, hogy figyeljek az egészségemre, édesanyám minden alkalommal elvitt vérvételre, röntgenre. Ezt a hagyományt én is tartom, minden évben elmegyek szűrővizsgálatra. Volt, hogy az orvos megkérdezte: mit keresek itt? Őszintén megvallva az egészségemet köszönhetem annak a háttérnek, ami mögöttem van, kedves feleségemnek, akivel több mint 50 éve együtt vagyunk. Köszönöm annak a környezetnek, amelyben élek. Én úgy érzem, hogy ez hozzájárul az egészség fenntartásához. Nem beszélve arról, hogy azt csinálom, amit akarok és szeretek, hiszen 1981-től a Pest Megyei Sakkszövetséget vezetem, hosszú évtizeden át tanítottam az általános iskolában. Örömömet találom a munkában, a versenyek megrendezésében és most megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, április 20-án a Radnóti Miklós Gimnáziumban lesz a 14. Nógrádi Attila Emlékverseny, nekem pedig a 866. versenyem, amit megszervezek. Mindez az egészséges mentalitás, az egészséges életmód, a rendszeres orvosi vizsgálat nélkül nem valósulhatna meg.”

Vetési Imre
Fotó: filmkovacs és KesziPress

Még szintén érdekelheti...