aktuális

Nyolc gyermek befogadására alkalmas mini bölcsőde épül Acsán

Már javában épül Acsán az a nyolc férőhelyes mini bölcsőde, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázaton elnyert, 100 százalékos intenzitású, összesen 296 millió 255 ezer forintból valósul meg – jelentették be a beruházás helyszínén március 28-án tartott sajtótájékoztatón.

Zemen Szilvia, a község polgármestere bevezetőjében elmondta, hogy 2022-ben  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz felhívására sikeresen szerepeltek az új bölcsődei férőhelyek létrehozására kiírt pályázaton, melynek eredményeként 100 százalékos intenzitású, összesen 296 millió 255 ezer forint támogatást nyert Acsa Község Önkormányzata.  

Zemen Szilvia, Acsa polgármestere

„A pályázat keretén belül 8 gyermek befogadására alkalmas intézmény épül, amely nagyban hozzájárul a bölcsődei befogadó intézmények területi egyenlőtlenségeinek mérsékléséhez, mivel a községben ez idáig nem volt ilyen létesítmény. A gyerekek napközbeni ellátása megkönnyíti a szülők munkavállalói mobilitását, munkába való visszatérését, a családok munkájának és magánéletének összehangolását, hiszen lesz Acsán egy olyan hely, ahol már egész kisgyermek koruktól biztonságban tudhatják gyermeküket, amíg ők a munkahelyükön tartózkodnak” – hangsúlyozta a polgármester.

Zemen Szilvia kiemelte: a projekt megvalósítását segítette – a TOP Plusz pályázaton elnyert vissza nem térítendő támogatás mellett – Pest Vármegye Önkormányzata a tervek elkészítésével. A felépülő bölcsőde a mai kor elvárásainak, nevelési igényeinek, az energetikai hatékonysági szempontoknak megfelelő, magas színvonalú, minden szükséges helyiséggel és berendezéssel rendelkező, kényelmes és biztonságos környezetet biztosít a gyermekeknek és az itt dolgozóknak egyaránt. A kivitelezés tervezett befejezési határideje július 31., így az új mini bölcsőde  szeptember 1-jén már fogadhatja az acsai gyerekeket.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője gratulált a polgármester asszonynak a szépen haladó beruházáshoz. Megjegyezte, ha a környék településeit nézi, van, ahol három év alatt nem jutottak el idáig. Példaként a váci Bauer Mihály utcai bölcsőde építését említette.

Az országgyűlési képviselő egyetértett Zemen Szilviával abban, nem csak a nagyvárosiak kiváltsága kell, hogy legyen az bölcsődei ellátás. Kiemelte: azt tűzték ki célul, hogy országszerte az igényeket minél nagyobb arányban ki tudják elégíteni. Az elmúlt évtizedben megduplázták a bölcsődei férőhelyek számát, és megháromszorozták azoknak a településeknek a számát, ahol van bölcsődei ellátás, a bölcsődei intézmények számát négyszeresére emelték. Emellett több mint egy évtized alatt háromszorosára emelkedett a bölcsődében dolgozók bére – emelte ki Rétvári Bence.

Ezt követően az országgyűlési képviselő a családtervezés fontosságáról beszélt, s arról, hogy ma már ha az édesanya visszamegy dolgozni, a munkabére mellett megkapja a gyermek után járó, az életkorának megfelelő támogatást az államtól, tehát nem veszik el a gyermek után járó támogatást, akkor sem, ha az egyéves gyereknek az édesanyja és az édesapja is dolgozik. Reményét fejezte ki, hogy a nagyon családias hangulatú és környezetben épülő mini bölcsőde vonzza majd Acsára a fiatal családokat, akiknek, lehetőségük nyílik a CSOK Plusz-szal, vagy a Falusi CSOK-kal ide települni.

„Ehhez persze mindig kellenek olyan polgármesterek, települések, akik ebben partnerek, akik odafigyelnek arra, hogy mire lehet igénye az itt élő acsaiaknak, és a később itt otthonra találó acsaiaknak. Ezért is köszönöm polgármester asszonynak, hogy ezt a pályázatot is benyújtották, és rendkívül jó ütemben építik az új bölcsődét” – hangzottak Rétvári Bence elismerő szavai, aki így folytatta: „Összességében 200 milliárd forint összegű pályázatot írt ki a kormány bölcsődefejlesztésekre, óvodabővítésekre az elmúlt években, ám hiába igénylik a családok, ha a településvezetők ebben nem partnerek, de szerencsére vannak kivételek, mint az acsai önkormányzat is” – állapította meg Rétvári Bence.

A kormány 200 milliárd forint összegű pályázatot írt ki bölcsődefejlesztésekre és óvodabővítésekre az elmúlt években

Végül szóba kerültek az Európai Unióval kapcsolatos bölcsőde építési-fejlesztési tárgyalások, ám hiába állapodtak meg az Európai Unióval, egy fillér sem érkezett és nem is érkezik – mondta Rétvári Bence.

Jó ütemben épül a magyar kormány pénzügyi támogatásával megvalósuló mini bölcsőde

„Ez egy uniós program, de valójában teljes mértékben a magyar kormány fizeti ki a támogatást. Azt józanésszel fel nem fogom, hogy pontosan milyen problémája van Brüsszelnek az acsai mini bölcsőde építésével, amiért erre támogatást nem folyósít” – mondta befejezésül az országgyűlési képviselő.

Lapunk érdeklődésére Tallér Róbert, a kivitelező Struktor Építőipari és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nettó 80 négyzetméter alapterületű épület energiaellátását – fűtés, melegvíz és hűtés – hőszivattyú biztosítja, a tetőre 6 kilowattos napelemet helyeznek el.

Vetési Imre

Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...