Sport

Nincs megállás a Judo Európa-bajnokságig!

A Judo Európa-bajnokság közeledtével Dobos Gáborral Pongrácz Bence edzőjével beszélgettünk, az előkészületekről, a kihívásokról és a jövőbeli tervekről.

Pongrácz Bence, a magyar judo reménység, újabb kihívás elé néz az Európa-bajnokságon, melynek helyszíne ezúttal Zágráb lesz április 25. és 27. között. Az esemény előtt beszélgettünk edzőjével, Dobos Gáborral, hogy megismerjük az előkészületek részleteit, céljaikat a következő időszakra.

Bence már két éve dolgozik együtt Gáborral, aki elmondása szerint kiemelten fontosnak tartotta visszahozni a „szőnyeg biztonságát” azután, hogy Bence két évet kihagyott a versenyzésből. A sikeres visszatérés egyértelmű jelei már látszódtak az Országos Rangsor versenyeken és az Országos Bajnokságon elért dobogós helyezésekben. Illetve kétszer szerzett ezüstérmet Európa Open nemzetközi versenyen és egyszer bronzérmet egy Európa Kupán!

Az edzéseken különleges hangsúlyt fektettek a technikai elemek gyakorlása mellett a kiegészítő edzésekre is, mint a tollas és az úszás, mellyel Bence állóképességét is fejlesztették. Az MTK vezetőedzőjével Pánczél Gáborral komoly együttműködésben dolgozunk, aki segíti edzői fejlődésemet is – mondta Bence edzője.
A sikerhez azonban nemcsak fizikai, hanem mentális felkészültség is szükséges. Pongrácz Bence felkészülését Kis-Simon Ildikó is segíti, aki mentálhigiénés coachként támogatja őt.

Pongrácz Bence edzőjével, Dobos Gáborral

– Bence sérülésen esett át a győri Európa Open versenyen. Hogy van most?
– Bence karja megsérült a döntőbe jutásért vívott küzdelemben, de így is a pontszerző  5. helyen végzett a kvalifikációs pontrendszerben! A gyors felépülésében nagy segítséget nyújtott a VSD fizikoterepautája, a vitaminok és a VSD által biztosított jégkamra használatának lehetősége és a Bemer ágy használata is.

Bence egyéniben a 66 kg-os súlycsoportban indul, csapatban viszont a 73 kg- között. Hogyan lehet felkészülni egy nehezebb súlycsoportra, különösen úgy, hogy Bence egyéniben kisebb súlyban versenyez?
– Mivel csapatban nincs -66kg-os kategória és már indult -73kg-ban, így nem gond neki ez a súlycsoport sem!
Dobos Gábor szerint ez kihívást jelent, de megfelelő taktikával kompenzálható.

A cél az EB-n egyértelműen jó eredmény elérése, ami esetleges olimpiai kvótával is járhat. Gábor elmondása szerint, ha Bence legalább pontszerző vagy dobogós lesz, akkor további Grand Prix és Grand Slam versenyekre fognak menni, hogy minél több kvalifikációs pontot gyűjtsenek az olimpiai szerepléshez.

Bence pályafutása során több érdekes kihívással is szembesült már, azonban mindig kitartott és küzdött céljaiért. Az olimpiai szereplés hosszú távú cél, azonban mindketten határozottak abban, hogy elérjék ezt a nagyszabású álmot.

Dobos Gábor a VSD judo szakmai vezetője az edzői karrier mellett az Eszterházy Károly Egyetemen is tanul, ahol kitűnő eredményeket ért el az első félévben. Az egyetemi tapasztalatokat szeretné kamatoztatni a judo területén is, hogy minél több olimpikont nevelhessen ki a VSD-ből. A tanulmányait és az edzői munkájával járó kötelezettségeit (nemzetközi táborok, versenyek, edzések) sikeresen összehangolja és ebben nagy segítséget nyújt neki felesége, Dobos Bernadett, a judo szakosztály vezetője. Ő intézi a háttérfeladatokat a szakosztályon belül, és foglalkozik a sportolókkal kapcsolatos teendőkkel.

Így tehát Pongrácz Bence és edzője, Dobos Gábor, együtt készülnek az Európa-bajnokságra, készen arra, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák és tovább lépjenek a nagyobb célok felé, minden kihívás ellenére.

Sok sikert kívánunk!

Somfai Kriszti

Még szintén érdekelheti...