fejlesztés

Együttműködéssel nagy dolgokat lehet véghez vinni – Új tornaterem épült a kismarosi Kis Morgó Óvodában

Gyönyörű környezetben, patakpart mentén helyezkedik el a kismarosi Kis Morgó Óvoda, ahol örömmel játszhatnak a gyerekek a mindennapokban, amire szükségük van, az a rendelkezésükre áll. Ezt az idillt még lehetett fokozni, hiszen bővült az intézmény, mivel megvalósult az óvoda természeti-tárgyi környezetének fejlesztése. A TOP_PLUSZ-3.3.1-21-PT1-2022-00013 azonosítószámú, „Kismarosi Kis Morgó Óvoda természeti-tárgyi környezetének fejlesztése” című projekt ünnepélyes zárórendezvényét április 24-én tartották a helyszínen, ahol dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere mondott ünnepi beszédet.

A projekt keretében – mely csaknem 300 millió forintba került – kibővítették az óvodát, új tornaszobával, gyógypedagógiai helyiséggel. Emellett átalakult a tálalókonyha, új vizesblokk és személyzeti helyiség készült, valamint megújult a régi épületrész tetőszerkezete és a hátsó udvar is. A korábbi ovifocipálya az udvaron új helyre került.

Az átadó ünnepségen Neubauer Rudolf polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselőt, miniszterhelyettest, a környező települések polgármestereit, a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, a kivitelezők, az óvoda, az általános iskola vezetőit, a családok képviselőit, s nem utolsósorban a Liget utcában élőket, akik türelemmel viselték az építkezéssel járó kellemetlenségeket.

Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő kiemelte: örömmel jön ebbe az utcába, hiszen korábban itt már több fejlesztés is megvalósult, Kismaroson sok mindent tudtak építeni az elmúlt években. Beszélt a pedagógusok és bölcsődei dolgozók fizetésének emeléséről, s arról, hogy Magyarország európai uniós források nélkül valósít meg több száz millió forintos fejlesztéseket, nemcsak Kismaroson, hanem a Dunakanyar több településén is sok mindent sikerre tudtak vinni az itt dolgozó polgármesterekkel közösen. A fejlesztésekkel válik mind igényesebbé a környezetünk – emelte ki dr. Rétvári Bence – aki fontosnak tartja azt is, hogy az óvodában igényes környezetben lehetnek a gyermekek. Fontos a felzárkózás a nagyobb településekhez, városokhoz, így nem érzik a kistelepülések polgárai, hogy hátrányt szenvednének, emellett élvezhetik a természet közelségét, ami kevesebb stresszel jár.

Dr. Rétvári Bence részletesen beszámolt azokról a fejlesztésekről, amelyek eddig Kismaroson zajlottak, s mint mondta, ezeknek még nincs vége. Az elmúlt időszakban Kismaroson 1 milliárd 832 milliós fejlesztés valósult meg – mondta befejezésül az országgyűlési képviselő.

Neubauer Rudolf polgármester hangsúlyozta, 10 év alatt 10 nagy projekt 5-7 milliárd forint értékben valósult meg csak a településen, nem beszélve arról, hogy a térség ugyanilyen dinamikusan fejlődött, melyben nagy szerepe van az országgyűlési képviselővel való együttműködésnek. Kiemelte, ha lehetőség lesz rá, akkor szeretné, ha továbbra is együtt dolgoznának.

„A fejlesztések során megmutatkozik egy nagyon kismarosi vonás – hiszen a világ legszebb helyén vagyunk, a Dunakanyarban, a Duna mellett, a Börzsönyben – és Kismarosnak fontos döntést kellett hoznia. Egy közös döntésünk volt a turisztikai fejlesztés, ami a régióban nagyon hiánypótló és sok önkormányzatot érint. A kismarosi fejlesztések elsősorban a község alapinfrastruktúráját érintik, emellett tudunk összpontosítani a turisztikai fejlesztésekre is. Ez pedig a kerékpárút építésére elnyert 400 millió forintos pályázat. Nagyon várjuk a finanszírozásról szóló döntést” – hallottuk Neubauer Rudolf polgármestertől.
V. I.
Fotó: Szabó Csaba és Aradi Szilveszter

Még szintén érdekelheti...